Lehet Xavi a Barcelona Megmentője?

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2021 november 12.

A 41 éves Xavit a hétvégén jelentették be Ronald Koeman utódjaként – akit a Rayo Vallecano elleni vereség után küldtek el -, miután megállapodás született, korábbi klubjával az Al Saddal kötött szerződésének felbontásáról. Hétfőn közel 10 ezer szurkoló előtt mutatták be a Camp Nouban, a pályán, családja szeme láttára írta alá a szerződést.

Valljuk be, nem a Barca fénykorában érkezett a korábbi középpályás, aki 767 alkalommal lépett pályára a klub színeiben. A Barca négy meccs óta nyeretlen, és a tabella 9. helyén áll. Az új edző szerint első feladata az lesz, hogy a játékosok és a szakmai stáb számára egy sor szabályt határoz meg, mivel a klub történetének egy nehéz pillanatában veszi át a csapat irányítását.

Xavi hitvallása

„Azt hiszem, először is fontos, hogy szabályokat állítsunk fel, és szigorúbbak legyünk magunkkal szemben” – mondta Xavi arra a kérdésre válaszolva, hogy miben látja a megoldást.

„Ezután beszélhetünk az értékekről, a tiszteletről, és a hozzáállásról, mert ha ezek nincsenek meg, akkor nincs csapatunk. Aztán rátérhetünk arra, hogy megnézzük, hogyan játszunk, hogyan támadunk, és hogyan védekezünk.”

„Lényegében ugyanaz az elképzelés, mint Johan Cruyffé. Miszerint az első védőm a csatár, az első támadóm pedig a kapus. Taktikusan kell dolgoznunk, nagy nyomást kell helyeznünk az ellenfelünkre, és birtokolnunk kell a labdát.”

„Nem arról van szó, hogy keménynek kell lennünk, hanem hogy saját szabályaink legyenek. Megpróbálom segíteni a játékosokat, mind szakmailag, mind barátilag, mert tudom milyen megterhelő ezért a klubbért játszani.”

Xavinak kétszer is lett volna már lehetősége betölteni a vezetőedzői posztot, mióta 2015-ben távozott az Al Saddhoz, ahol 4 évet játszott, mielőtt 2019-ben átvette volna a katari klub irányítását. Először 2020-ban adott kosarat a Barcának – ez Josep Maria Bartomeu elnöksége alatt történt – mert sem a családjának, sem neki nem volt alkalmas az időzítés, és egyébként a klubnál uralkodó bizonytalanság is elriasztotta.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

„Attól a pillanattól kezdve, hogy Joan (Laporta) most felhívott, nem voltak kétségeim” – mondta Xavi, aki bevallotta azt is, hogy tárgyalásokat folytatott a brazil szövetségi kapitány, Tite edzői stábjával. Feladata az lett volna, hogy a kapitány segítője legyen a 2022-es világbajnokságon.

„Igaz, hogy volt egy megkeresés Brazíliából, de a Barcelonához való visszatérés volt az álmom. Remek a kapcsolatom Laportával, ő a klub eddigi legjobb elnöke, és ez volt a megfelelő pillanat” – nyilatkozta a volt középpályás.

Xavi kinevezését gyorsan össze is hasonlították Pep Guardiola 2008-as kinevezésével, ezzel hatalmas elvárásokat támasztva az új edzővel szemben, hiszen abban az évben a katalánoknak sikerült a triplázás, (La Liga, Bajnokok Ligája, Király Kupa) aminek elérésére jelenleg kevés esélyük van.

Xavi erre csak annyit mondott:

Már az is siker, hogy Pephez hasonlítanak

Xavi bekeményít

Komolyra fordítva a szót, az új vezetőedző elismerte, hogy nagyban mások a körülmények most, mint amelyet Pep Guardiola több mint egy évtizeddel ezelőtt örökölt. A Barca jelenleg az újjáépítés szakaszában van, és az új stábnak nem lesz könnyű dolga. Meglátjuk, hogy alakul.

Végezetül íme pár szabály, amit Xavi máris kilátásba helyezett:

• A játékosok érkezzenek meg edzésre legkésőbb egy órával a kezdés előtt

• A stábnak legkésőbb két órával kezdés előtt ott kell lennie

• A késésért pénzbírság jár, mely szabálysértésenként megsokszorozódik

• A kezdő kiválasztása teljes mértékben az edzéseken nyújtott teljesítmény alapján történik, egy játékos számára sincs garancia

• Kockázatos, sérülést okozó tevékenységek (pl. szörfözés) a szezon alatt tilosak.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső