Ligue 1 2021/2022: Így Láttuk Mi – II. rész

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2022 június 21.

Sok izgalmas történt idén a francia élvonalban, voltak igazán nagyszerű teljesítmények, akadtak sokkal gyengébbek. A bajnoki címet hamar eldöntötték, viszont a kiesés és az európai kupaindulást érő helyek miatt még a 38. fordulóban is voltak izgalmak. Az első részben ezt vettük át, most pedig következzék a gólkirály, az év edzője, a szezon pozitív, illetve negatív csalódásai.

A gólkirály

Sorozatban ötödször lett a Ligue 1 gólkirálya Kylian Mbappé. Tuti sokan voltak, akik az idény elején Lionel Messire raktak pénzt, ám nekik csalódniuk kellett. A Teknőc ezúttal is tarthatatlan volt, sokkal inkább ő a Párizs vezére, mint az argentin. És az is marad, konkrétan ő egyszemélyben minden, ami a PSG, miután kikosarazta a Real Madridot és meghosszabbította a szerződését. Nem tudhatjuk még, hogy jó döntést hozott vagy rosszat, de azt gondolom, hogy már a következő szezonban ez ki fog derülni. A támadó 28 gólt szerzett összesen a franciáknál, emellett pedig 17 gólpasszt is kiosztott, nehezen lehetne azt mondani, hogy nem ő érdemli meg azt, hogy a szezon legjobbjának is nevezzük.

A második helyen a Monaco kapitánya, Wissam Ben Yedder végzett, aki klubcsapatában rendre meglövi a maga góljait, de a válogatottban ezt a formát nem tudja tartani.

A harmadik Moussa Dembélé lett, aki egy féléves kiruccanást követően lett az Olympique Lyon első számú gólfelelőse. 21 találatig jutott.

Ebben az idényben számos jó csatárteljesítmény volt, így nem feledkezünk megemlíteni Gaetan Laborde-ot, Andy Delort-t, Arnaud Kalimuendot, Martin Terriert vagy épp Benjamin Borigeaud-t, aki 11 gólja mellett 12 gólpasszal felfért a gólpasszkirályok dobogójára Mbappé és Messi mögé.

Az év edzője

A Bundesligánál is azt mondtam, Julian Nagelsmann nem érdemelné meg az év edzője díjat, mivel azzal a kerettel, ami a Bayern Münchennek van, talán még én is bajnok lettem volna. Ha én nem is, a BuLi élvonalának szinte összes trénere megcsinálta volna azt. Most ezt gondolom Mauricio Pochettinoról, aki minden bizonnyal nem marad a párizsiaknál, de erről majd az új sportigazgató dönt. Viccesen mondhatnám, hogy ez Kylian Mbappé…

Sokkal izgalmasabb választás volna Jorge Sampaoli, aki ezüstéremig vezette a Marseille-t, de Christophe Galtier vagy Bruno Génésio is megérdemelné ezt a címet. Meg persze Antoine Kombouaré, aki az FC Nantes-tal kupagyőzelemig jutott. No meg ott van a Strasbourg mestere, Julien Stephan. A Strasbourgot mindenki kiesőhelyre várta, ehelyett a hatodik helyig vitte őket a mester, csak egy kicsivel maradtak le attól, hogy nemzetközileg is megmérethessék magukat a következő szezonban.

A szezon pozitív csalódásai

Hát akkor maradjunk a Strasbourgnál. Míg az előző idényekben az együttes rendre a tabella hátsó felében szerepelt, sokszor a kiesés elleni harc kötötte le minden idejüket, addig idén elképsztően nagy fejlődésen mentek keresztül. A csapat végig ott volt az első hat-hét között, akadt olyan, hogy a negyedik pozíciót foglalták el. Mindenki azt gondolta, hogy kipukkadnak, de nem így történt. Az utolsó fordulóban a teher agyonnyomta a játékosokat, és csúnya vereséget szenvedve maradtak le az ötödik helyről, azonban úgy hiszem, hogy nincs okuk szégyenkezni, mivel mindent megtettek, sőt még annál is többet.

Szintén dicséretet érdemel a Rennes csapata, akik a legszebb focit játszották. De ha nem a legszebbet, akkor is a legjobb háromban benne vannak. 82 gólt szereztek, számtalan olyan játékossal rendelkeznek, akik komolyabb csapatokban is vezéregyéniségek lehetnek, gondolok itt Gaetan Laborde-ra, Martin Terrierre, Benjamin Bourigeaud-ra vagy a középpályáról Lovro Majerre vagy Baptiste Santamariára, a védelemből pedig Naif Aguerd-re.

Kellemes csalódás volt még a fiatal Nice, amelynek Christophe Galtier az edzője. A sok fiatal együtt egy csapatot tudott alkotni, pár rutinos játékossal kiegészülve pedig akár erősebb helyen is végezhettek volna, mint az ötödik, de elfáradtak. Jövőre már a dobogó a cél.

A Nantes együttese előtt megint csak meg kell emelni a kalapunkat, ugyanis kupagyőztesek lettek, és közel húsz év után megint a nemzetközi vérkeringésbe kerültek. Nekünk tetszett még a Monaco feltámadása, de csak a listánk hátsó részébe férnek be, mivel a szezon elejét elrontották.

Kihagytam valakit? Ó, igen, a Lens! Nagyon tetszettek, másodszor is az élmezőnybe tudtak kerülni, sok remek focistát felfedezhettünk miattuk, Kalimuendo, Clauss vagy Frankowski hamarosan egy még nagyobb csapatban lesznek.

A szezon negatív csalódásai

Egyértelmű, hogy a Bordeaux csapatát ide kell sorolnunk. Nagy múlttal rendelkeznek, de egyre lejjebb és lejjebb kerültek, míg nem idén már nem volt hova esni. Nem biztos, hogy fair hibáztatni őket, tudjuk, hogy komoly anyagi gondokkal küzdenek. Attól még ez nekünk csalódás, és rossz látni, hogy egy ilyen patinás klubnak a másodosztályba kell kerülnie.

A másik kiesőt, a St. Etienne-t is ide sorolnánk, de azért, amit az osztályozón csináltak. Meg amit a szurkolóik azután. A keretben sokkal több volt, és látszottak olyan jelek, hogy meg tudják csinálni, nem tudták. Az Auxerre megérdemelten jutott fel.

A lista élén viszont két olyan csapat áll, akik tavaly meggyőzőbb teljesítményt nyújtottak. A Lille egyenesen bajnok lett, ám Galtier munkáját nem tudta rendesen folytatni Jocelyn Gourvennec. Akit minden bizonnyal meneszteni fognak. A másik ilyen csapat az Olympique Lyon, akik tavaly a negyedik helyen végeztek, ezúttal meg csak a nyolcadikon. Így megint lemaradnak az Európa-ligáról, de még az Európa-konferencialigáról is.

Nem tudom, kihagytam-e bármi fontost, úgy hiszem, hogy a legnagyobb csalódásokat felsoroltam.

Ezzel a végére értünk az öt nagy liga összefoglalójának, még egy Bajnokok Ligája epizódot csinálunk, ha van rá igény, aztán a következő napokban ráfekszünk az átigazolási piac híreire, meg persze továbbra is lesznek amerikai, norvég és svéd meccsek, amiknek megpróbáljuk megtippelni az eredményét.

És hamarosan kezdődik a Bajnokok Ligája, a sorozatot már tavaly is kiemelten figyeltük, ez idén sem lesz másként.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső