Lionel Messi Hetedszer- Kiosztották az Aranylabdát

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 december 01.

Felbolydult a világsajtó, a futballszurkolók, és az internet közössége. És hogy miért? Hétfőn este lezárult a 2021-es Aranylabda díjátadó, ahol a legjobb futballistának járó címen kívül, még egy rakás díjat kiosztottak. Rá fogunk térni a díjazottakra is külön-külön, de leginkább azzal fogunk foglalkozni, hogy ki nyerte meg az Aranylabdát 2021-ben, és sokak szerint kinek kellett volna. Jöjjenek először a „száraz” tények, aztán belemegyünk a statisztikákba, véleményekbe, idei formába, aztán mindenki döntse el maga, hogy jó helyre került-e idén a díj, avagy sem.

A díjazottak

Kezdjük egy kis történelemmel. Az Aranylabda gálát, és a vele járó díjakat a France Football nevű francia szaklap alkotta meg 1955-ben. Története során mindig azt tapasztalhattuk, hogy a döntések mindig megdönthetetlen szakmai vélemények, és megalapozott teljesítmények alapján születtek, és, ha engem kérdeztek, soha nem volt okunk a csalódásra.

2008 és 2017 között kizárólag Lionel Messi és Cristiano Ronaldo között dőlt el a díj sorsa, de ezt is értettük. Két kiváló labdarúgóról volt szó, akiket meg lehetett közelíteni, de valljuk be, utolérni nemigen. Messi 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 és 2019 után, idén 2021-ben, összesen hetedszer kapta meg a rangos elismerést. A fent említett időszakban, Ronaldo mellett, a horvát kiválóság, Luka Modric furakodott be a sorba, ugyanis 2018-ban őrá esett a szakma választása. Tehát szakmai választás, ez nagyon fontos, mivel ezen az eseményen mindig a szakírók voksolnak a jelöltekre. Az idei 30 jelölt közül, igazából hárman voltak esélyesek a díjra, közülük a Chelsea és az Európa-bajnok olasz válogatott játékosa, Jorginho lett a harmadik 460 szavazattal, Robert Lewandowski a második 580, míg Lionel Messi, az első 613 szavazattal. Tehát 33 szavazat döntött, mondhatni elég szoros volt.

A legjobb kapus Gianluigi Donnarumma lett, aki egyébként jelenleg Messi csapattársa a PSG-ben, a legjobb csatár Robert Lewandowski, a legjobb U21-es játékos Pedri, a legjobb női labdarúgó Alexia Putellas, az Év csapata pedig a Chelsea. Ennyit a tényekről, most jöjjenek a vélemények.

A sajtó és a szakma

A díjat Párizsban adták át, természetesen a francia sajtó a végletekig egyetért a döntéssel, az olaszok egy dologgal foglalkoztak, gratuláltak Jorginho harmadik helyéhez, a német sajtó viszont kifejezte nemtetszését. Volt, aki csak óvatosan fogalmazott, megemlítve, hogy ennek nem így kellett volna történnie, viszont volt, aki egyenesen bundának nevezte a szavazást, és hangot adott annak a véleménynek, ami azért sokaknak eszébe jutott. Nevezetesen, hogy az argentin sztár a PSG-ben játszik, a díjátadót a France Football szervezte, ráadásul Párizsban, így nem is lehetett kétséges az Aranylabda sorsa. Egyik vélemény mellett sem szeretnénk kiállni, nem szeretnénk senki felett pálcát törni, de…

Itt hadd idézzük inkább a német futball kiválóságát, Lothar Matthäust, aki a következőt mondta az üggyel kapcsolatban:

A 2021-es év 12 hónapból áll, nem csak azt az egy hónapot kell nézni, amelyikben Messi eredményes volt. Nagyon szeretem Leót, de jelenleg nem a legjobb formáját hozza.

Nézzük a teljesítményt

Messi győzelme sokakban vitát váltott ki arról, hogy vajon megérdemelten nyerte-e el a trófeát, Lewandowski ugyanis rekordszezont futott, amikor a Bayern, sorozatban kilencedik Bundesliga-címét nyerte meg. De annak ellenére, hogy a lengyel sztár 41 találatával megdöntötte a német élvonalban, az egy szezonban valaha szerzett legtöbb gól rekordját, nem kapott elég szavazatot ahhoz, hogy megnyerje az első Aranylabdáját. Tavaly, amikor a Covid miatt elmaradt a díjátadó, Lewandowski német bajnok lett, német kupagyőztes, valamint a Bayern csapatával megnyerte a Bajnokok Ligáját is. Az idei szezonban, 20 meccsen már 25 gólnál jár, és az egész évet nézve, 53 tétmérkőzésen szerzett találatot jegyez.

Ehelyett a világ legjobb labdarúgója címet ismét Messi kapta, aki egyénileg a Barcelona és Argentína színeiben is egy újabb mesés szezont tudhat a magáénak. Az elmúlt szezonban 38 gólt lőtt és 14 gólpasszt adott a Barca játékosaként, megnyerte a csapattal a Király Kupát, és hátán cipelte a csapatát. A 34 éves játékos szezonját egy új sikerrel egészítette ki: Argentína csapatkapitányaként megnyerte a Copa Américát, ami 28 év óta az első nagy nemzetközi győzelem volt az ország számára.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A dél-amerikai tornáról visszatérve fájdalmas búcsút kellett vennie a Nou Camptól, Messi új klubjában, a PSG-ben nehezen lendült bele a játékba. Eleinte sérülés hátráltatta, majd látványosan szenvedett a pályán. Mostanában kezd belejönni, például eddig három gólt szerzett a Bajnokok Ligája csoportkörében, nagyban hozzájárult a PSG továbbjutásához.

Az eredményeket elnézve, valljuk be, nehéz a döntés, de csak ezt az évet nézve. Sok csalódott szurkoló az elmaradt 2020-as Aranylabdát hiányolja, amit a lengyel csatárnak kellett volna egyértelműen megkapnia.

Lewandowski ügynöke, Pini Zahavi a díjátadó után, így nyilatkozott:

„Nagy gratuláció Messinek. Lenyűgöző játékos és egy örök futball legenda. De a 2021-es Aranylabda nem Messit illeti. Ezúttal nem. Az elismerés idén Robert Lewandowskit illette volna…”

Nem csoda, hogy sok százmillió szurkoló csalódott ennek a rangos versenynek a végeredményében. A hétfő estének azzal kellett volna végződnie, hogy Robert az első Aranylabdáját ünnepli.

Megszólalnak az érintettek

Természetesen mindkét sportoló úriemberként viselkedett. Lewandowski egy Twitter bejegyzésben gratulált Leo Messinek és Alexia Putellasnak az Aranylabdáért, valamint minden díjazott játékosnak az elismerésekért. Megjegyezte, hogy ő lett az Év támadója, és ezt nem érhette volna el, ha nincs a háta mögött egy erős csapat, és a rengeteg szurkoló támogatása.

A legérdekesebb mégis Messi véleménye volt a dolgokról, hiszen ő kiállt amellett, hogy ha a tavalyi évben a tervezett időpontban rendezték volna meg a díjátadót, akkor a nyertes egyértelműen a Bayern csatára lett volna. Véleménye szerint a szervezőknek, vagyis a France Footballnak át kellene adnia a 2020-as díjat Lewandwskinak eredményei elismerése végett:

„Robert, megérdemled az Aranylabdát, tavaly mindenki meg volt győződve róla, hogy te vagy a díj egyértelmű nyertese.” – mondta Messi.

„Remélhetőleg a France Football átadja neked a 2020-as Aranylabdát…” – folytatta az argentin sztár.

Végszó és az internet gonoszsága

A cikk megírása közben, szembe jött velem egy videó, melyen éppen Messi veszi át a díjat és beszédet mond. A videó készítője átírta a beszéd szövegét, elégtételt véve ezzel saját csalódottsága miatt, és az argentin csatár szájába adott olyan mondatokat, miszerint a FIFA már jövőre is odaígérte neki az Aranylabdát, és ő ezt előre is köszöni. A helyzetet tekintve ez lehet vicces, de valljuk be nem túl igazságos. Akármi is történt, Lionel Messi ezt nem érdemli meg, sokkal többet tett már le a világ futballjának képzeletbeli asztalára, mintsem, hogy ilyen méltánytalan videók készüljenek róla. Robert Lewandowskinak pedig nagyon-nagyon szorítunk, hogy ami most nem sikerült, ne várasson sokat magára, hiszen már ő is bőven kiérdemelte.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső