Liu Shaoang Olimpiai Aranyérmes

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2022 február 14.

Végre megvan! Miután a váltóban nem sikerült a címvédés, és Magyarország csapatának az A döntőbe sem sikerült bejutnia, jutott egy kis öröm a hétvégére a téli olimpia szerelmeseinek, meg úgy egész Magyarországnak. Viszont mielőtt kitérnénk a döntőre, egy kis magánvélemény fogalmazódott meg bennünk a váltó után történtek miatt, amit szeretnénk mi is megosztani veletek. Bár csitultak a kedélyek, volt egy kellemetlen incidens…

A váltó és ami utána történt

Szóval, Magyarország címvédőként állt rajthoz, és a legnagyobb esélyesek között voltunk most is, habár a csapat kissé átalakult a négy évvel ezelőttihez képest. Akkor a Liu-fivérek mellett Burján Csaba és Knoch Viktor versenyzett, utóbbi kettő helyett most Krueger John-Henry és a fiatal Nógrádi Bence voltak a csapat tagjai.

A verseny nem sikerült jól, kissé fejetlenség uralkodott az edző és a játékosok közti kommunikációban. Így történt, hogy Krueger és Nógrádi rosszul váltottak, ami miatt elúszott a lehetőség, hogy megvédhesse a címét az együttes.

Ilyen előfordul a sportban, ám a verseny utáni nyilatkozatok arról árulkodtak, hogy próbálják a fiatal Nógrádira ráhúzni a vizes lepedőt. Liu Shaolin Sándor egy az egyben kimondta, hogy Nógrádi miatt nem jutottak döntőbe.

Igazából Bencén ment el, nem tudta tartani a tempót a többiekkel. Örülünk, hogy eljutottunk idáig, de most sajnos nem sikerült megint döntőbe kerülnünk. Pjongcsangban az volt a nagy szerencsénk, azért tudtunk jól menni Ádóval, mert Viktor meg Csabi nem maradtak le, most viszont nem ez volt a helyzet. Én jól éreztem magam, de nem tudtunk már csodát művelni. Ha ott tudtunk volna maradni, akkor beleszólhattunk volna a végébe, de ez nem sikerült.

A válogatott menedzsere, Bánhidi Ákos sem állt ki a fiatal sportoló mellett:

Úgy éreztük, ezt a váltót akkor tudjuk megoldani, ha Shaolinnak marad energiája a végére, ezért a másik három fiúra több vezetési feladatot osztottunk, remélve, hogy eljutunk odáig, hogy Sanyi a végjátékban harcban lesz a továbbjutásért, és marad elég töltény a zsebében. Ezt a többletet Shaoang és John-Henry meg tudta volna oldani, ha nem alakulnak ki lemaradásos helyzetek, de Bencénél túlgondoltuk, ő sajnos lemaradt. Semmiképpen sem szeretném ráhúzni ezt a futamot, hiszen ő egy fiatal, tehetséges korcsolyázó, de egyértelmű, hogy az olimpiai prés agyonnyomta őt mentálisan és fizikailag is.

Esetében túl korán jött a fal a többlet miatt. Utólag mindig könnyű okosnak lenni: attól félek, ha másként keverjük a kártyákat, és tartjuk a korábban megszokott másfél körös váltásokat a kettő helyett, akkor is jött volna a kalapácsos ember, s ugyanúgy nem maradt volna esélyünk arra, hogy Sanyi a végjátékban megoldja. A legjobb tudásunk szerint próbáltuk összerakni a futamot – sajnálom, hogy végül nem sikerült.

Valóságos népharag zúdult Shaolinra, aki tegnap már egy kicsit finomabban nyilatkozott, és valamiféle magyarázatot is adott túlontúl őszinte szavaira:

Kevesen vannak ugyan, de akik igazán ismernek, tudják jól, szinte mindenből viccet csinálok, mert így érzem jól magam. Ám ha a short trackről van szó, nem ismerek tréfát: szóvá teszek minden kis hiányosságot és mulasztást, mert csak az őszinteség visz előre. Magamtól is elvárom, hogy mindig a lehető legtöbbet adjam ki magamból. Igen, elmondhattam volna a váltóelődöntő utáni értékelésemet név nélkül is, de az jobb lett volna…?

Nagyon szerettem volna, ha Bence elbírja a terhet, hiszen ő az egyik olyan versenyző a csapatban, aki rengeteget dolgozott az elmúlt hónapokban, aki nagyon komolyan vette a feladatát, és beleállt a munkába – innentől még többet, még jobban edzünk, hogy Milánóban már úgy állhassunk fel a jégre, tényleg van esélyünk az éremszerzésre. Bencével együtt!

Hogy mi mit szeretnénk mondani? Igazából azt, amit előttünk már többen is elmondtak, de nem lehet ezt elégszer hangsúlyozni. Sanyi azt felejtette el, hogy ez egy csapat. Csapat, amely együtt nyer és együtt veszít. Most veszített, legközelebb pedig nyerni fog.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Liu Shaoang olimpiai bajnok

Viszont a váltó után öröm érte kishazánkat, Liu Shaoang ugyanis 500 méteren olimpiai bajnok lett, megszerezve ezzel Magyarország első egyéni olimpiai bajnoki címét a téli olimpiák történetében. Krueger John-Henry és Liu Shaolin Sándor is indultak 500 méteren, ők azonban a negyeddöntőből már nem jutottak tovább.

Ádó viszont legjobb idővel, futamgyőztesként jutott be az elődöntőbe, majd ugyanígy a döntőbe is.

A döntőben aztán azonnal az élre állt, és bár szorongatta őt a szintén nagyon fiatal orosz, Konstantin Ivliev, Shaoang tanári módon tartotta féken őt, és végül elsőként ért célba.

Ádó arcán a célba érést követően nem látszott a sugárzó boldogság, láthatóan jobban örült az ezüstnek riválisa. Később a nyilatkozat közben is higgadt maradt a 21 éves sportoló, akinek szereplése is kétséges volt az olimpián, előtte másfél héttel kapta el a koronavírust.

Amikor felkeltem, éreztem, hogy ma olimpiai bajnok leszek, és remélem, ez a siker olyan fajta élményt okozott a mi kis hazánknak, a mi kis országunknak, amelyet sosem felejtünk el. Remélem, ez a siker összehozta azokat az embereket, akik nekünk szurkoltak, s velünk voltak végig.

Liu Shaolin Sándor teljesen meg volt hatódva, könnyeivel küszködve nyilatkozott az M4-nek:

Nálam hangosabban senki nem kiabált. Nem jutok szavakhoz. Annyira örülök és annyira megérdemelte. Hihetetlen jó a sztorija: pár nappal utánunk tudott kiutazni, mert covidos lett, kijött, kiállt és megcsinálta. Nagyon nagyon büszke vagyok rá. Legszívesebben beugrottam volna hozzá a pályára. Tudom, milyen jó vele megosztani az örömöket, és ezt is ugyanúgy meg tudom vele osztani. Amikor nyilatkozom, általában összeszedetten tudok, de most egyszerűen nem megy. Az emberek nekem is gratulálnak, és annyira jó érzés, nagyon ügyes volt. Én vagyok a világ legboldogabb bátyja!

Nem maradtunk tehát aranyérem nélkül, Magyarország egy arannyal és két bronzzal az éremtáblázaton a 18. helyen áll.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső