Kim Rasmussen alatt sosem jöttek az eredmények

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 január 09.

A hét magyar vonatkozásban talán legnagyobb híre az volt, hogy a Magyar Kézilabda-szövetség Elnöksége 2020. január 7-i hatállyal felmentette tisztségéből Kim Rasmussent, a magyar női válogatott szövetségi kapitányát és ezzel párhuzamosan megkérte Pálinger Katalin alelnököt és Novák András operatív igazgatót, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat Danyi Gáborral és Elek Gáborral a női válogatott szövetségi kapitányi tisztségének betöltése céljából.

Ez a hivatalos közleményből derült ki, amit a szövetség közzétett és ebből vált egyértelművé az is, hogy a páros együtt látná el a szakvezetői feladatokat a 2020. március 20–22. közötti győri olimpiai selejtezőn, valamint az azt követően sorra kerülő, Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőkön. A Győri Audi ETO KC vezetőedzőjeként dolgozó Danyi Gábor vállalná a felkérést, az már kiderült és úgy tűnik, hogy klubja is támogatja ebben, bár még nincsenek hivatalosan megerősített hírek.

Rasmussen távozására azért már lehetett számítani, hiszen felé az volt az elvárás a decemberi világbajnokságon, hogy elérje az olimpiai selejtezőt érő első hét hely valamelyikét – hát ez mint tudjuk, nagyon nem jött össze, a válogatott kikapott minden európai ellenféltől és végül a hatalmas csalódást jelentő 14. helyen zárt.

Bár a csoportkör utolsó fordulója elég drámaira sikeredett (emlékezhetünk, itt még Rasmussen is kapott egy kétperces kiállítást, a meccs után pedig olyan kirohanást intézett a nemzetközi szövetség ellen, hogy fel is függesztették és az etikai bizottság elé utalták az ügyét), azért az összességében mutatott teljesítmény is olyan gyenge volt, hogy mindenképpen nagy szükség volt már egy változtatásra, remélhetőleg a Danyi-Elek párossal ez meg is fog valósulni a várva várt áttörés.

Rasmussen sajtótájékoztatón
Rasmussen sajtótájékoztatón, információ forrás: 24.hu

A dán kapitány szerint csak ürügyet kerestek elbocsátására

És ez azért is nagyon fontos, mert a világbajnokság eredményeinek tükrében a 2018-as EB-n elért 7. helyezésünk elég volt ahhoz, hogy bejussunk az olimpiai selejtezőbe, ehhez viszont márciusban hazai pályán Győrben Oroszország, Szerbia és Kína hármasa közül legalább kettőt meg kell majd előznünk. És ezen a tornán már biztosan az új kapitányok irányítják a válogatottat, ha lehet hinni a nyilatkozatoknak, akkor elég valószínű, hogy ez a páros a Danyi-Elek páros lesz majd.

Rasmussen 2016. májusától irányította a magyar női kézilabda válogatottat és bár meg kellett küzdenie kulcsemberek sérülésével, visszavonulásával, családalapításával, azért az mindent elmond erről a három évről, hogy vele érte el legrosszabb eredményeit a női csapatunk, 2016-ban az EB-n mindössze 12. helyen tudtunk végezni, ami döbbenetes megrázkódtatás volt a jobb eredményhez szokott magyar szurkolóknak. És ez annak tükrében igazán nagy csalódás, hogy Rasmussen korábban a lengyel válogatottal negyedik helyet szerzett világbajnokságon és a CSM Bukarest csapatával kézilabda Bajnokok Ligáját is tudott nyerni.

Az egyébként valószínűnek tűnik a korábbi gyakorlat alapján, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség a Danyi-Elek párossal csak rövidtávon kalkulál, amíg nem lesz képes megtalálni a megfelelő szövetségi kapitányt, bár ha sikeres lesz az olimpiai kvalifikáció, akkor elképzelhető, hogy felkérést kapnak a hosszabb távú munkára. Elek Gábor számára nem meglepő az ilyen jellegű beugró-munka, 2016-ban pár hónap erejéig a Győri ETO KC akkori vezetőedzőjével, Ambros Martínnal már vezette a női csapatunkat.

Mindenesetre a dán kapitány (akit nyaralása alatt értesítettek a döntésről) számára nagy meglepetés volt menesztése, szerinte a kézilabda-szövetség kizárólag ürügyet keresett az eltávolítására és ezt a románok elleni világbajnoki mérkőzésen mutatott viselkedésében találta meg, hiába kért utána ezért elnézést. Azt is hangsúlyozta, hogy az eredmények elmaradása inkább ahhoz köthető, hogy folyamatosan gyenge keret állt rendelkezésére rengeteg hiányzóval és kijelentette, hogy pont akkor távolították el, amikor már az olimpiai selejtezőkön végre tényleg tudott volna bizonyítani a csapattal.

Jelenleg az edző tehát munkát keres és elmondása szerint bárhol hajlandó lenne dolgozni valamint mindenképpen hasznosítaná a magyar válogatottal megszerzett tapasztalatokat, végül persze sok sikert kívánt a magyar csapatnak a továbbiakra.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső