Marquez nyerte a San Marinó-i Nagydíjat Quartararo és Vinales előtt

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2019 szeptember 19.

Azok számára, akik valamilyen formában követik a MotoGP (a motorsport legmagasabb kategóriája) versenyeit, újabb izgalmas fordulatokat hordozott a hétvégén megrendezett san marinói nagydíj, leginkább az, ahogy a világbajnok Marc Márquez az utolsó körben előzte meg a versenyben szinte végig vezető Fabio Quartararót. Az összetettben vezető spanyol Márqueznek ez azért jó kis elégtétel volt, hiszen korábban az angol illetve az osztrák versenyen is az utolsó körben előzték vissza és szorították a második helyre – ettől függetlenül a spanyol összetett győzelméhez nem nagyon fér idén kétség, már 93 pontos előnnyel vezet (egy első helyért 25 pont jár), a második helyen álló Andrea Dovizioso pedig San Marinóban csak a hatodik helyre tudott bejönni egy rendkívül rossz start után.

A MotoGP-t laikusként figyelők valószínűleg a sportág nagy öregjének, a Doktornak, Valentino Rossinak a nevét is keresték a főcímben, de az olasz az idei szezonban bőven a középmezőnyt képviseli, összetettben ugyan a hatodik, de győzelme még nem volt idén és a pódiumra is csak kétszer állhatott fel – Rossi most is jól versenyzett és behozta a Yamahát a negyedik helyre, de a verseny egyáltalán nem róla, hanem az utolsó körös fordulatról marad emlékezetes.

Bár Quartararo idén nem fog beleszólni semmilyen formában a legjobb háromba összetettben, a szakírók a san marinói verseny után egyértelműen arról beszéltek, hogy a 20 éves francia jövőre már biztosan meg fogja szorongatni az ötszörös MotoGP-király Márquezt. És hogy miért gondolják róla ezt, miközben Doviziosóról vagy Rinsről nincs ilyen vélemény, pedig utóbbi két versenyző idén már győzte le Márquezt?

A válasz Quartararo vezetési stílusában keresendő, ugyanis a spanyol ászhoz hasonlóan a francia is képes rendkívül jól kontrollálni a motor első kerekét, gumiját a kanyarokban és a még gyorsabbá vált san marinói pályán (a mérnökök, pályamunkások a bitumen összetételének aprózásával tudnak ezen változtatni) ez meg is mutatkozott – az edzéseket is figyelembe véve rengeteg alkalommal vesztette el kanyarokban a megfelelő kontrollt a francia, de ennek ellenére nem félt újra meg újra maximumig feszített sebességgel nekifutni ugyanannak a kanyarkombinációnak (rendkívül sok bukás volt egyébként a hétvégi nagydíjon). Ahogy ő mondta: „végig próbálkozik megtalálni a fék és a motor elejének a határait” – és pontosan ugyanezt teszi Márquez is, így nem csoda, hogy a jövő évre már Quartararót vizionálják a spanyol legnagyobb kihívójának.

Persze túlzásokba se essünk, Márquez még mindig a sportág jelenlegi királya, hiszen bár idén nem nyert 10 futamot egymás után, mint tette 2014-ben, mégis ez lehet talál a legeredményesebb szezonja, és a sportág egészét tekintve vasárnap a negyedik valaha élt legeredményesebb motoros lett, 77. győzelmével már csak Nieto, Rossi és Agostini jegyez több győzelmet nála. Ráadásul ő folyamatosan nehéz helyzetben küzd, emlékezzünk rá, Michelin gumikkal egyedül meccselt a Red Bull Ringen a Ducatikkal, Silverstone-ban egyedüli Hondásként meccselt a Suzukikkal, most San Marinóban pedig megint a Honda mohikánjaként harcolt Yamahákkal.

Átalakulóban a MotoGP, még több verseny és még több helyszín várható

MotoGP - a motorsport legmagasabb kategóriája

De hogy a jövőben is képes lesz-e tartani a harcot a feltörekvő fiatalokkal, az már más kérdés, hiszen San Marinóban kiderült, hogy a sportág vezetése még a mostaninál is jóval versenyt tervez a 2022-2026 közötti időszakra, pedig aztán már a 2020-as versenynaptárban is húsz forduló lesz. És ennyi lesz 2021-ben is a gyártókkal és a csapatokkal való megegyezés értelmében, de 2022-től már biztosan legalább 22 verseny lesz a naptárban, ami pedig a tervek szerint együtt fog járni a tesztek számának csökkentésével – összességében tehát gyártói szempontból talán kisebb lehetőség lesz a kalibrálásra, elemzésre, viszont nézői szempontból még több verseny, további globalizálódás várható.

Biztos, hogy lesz egy indonéziai nagydíj, de várható egy portugál is és további ázsiai versenyhelyszínek is felmerültek – és miután ez egy rendkívül fontos régió a reklámozók és a gyártók számára is, szinte biztos, hogy a jelenlegi négy spanyol helyszínből 2022-től egyik-másik ki fog kerülni. Viszont most még a jelenlegi szezonra kell koncentrálnunk, amelyben hétvégén jön a 14. forduló, az aragóni nagydíj és ha óriási változások nem történnek, akkor valószínűleg inkább azt fogjuk figyelni, hogy ki lehet a következő években Márquez nagy kihívója, mert a spanyol legalább dobogós helyezéséhez kétség sem fér megint.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső