Még azt sem lehet mondani, hogy csak szerencsével nyert a walesi válogatott

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2019 november 21.

Kedden ismét létfontosságú mérkőzést játszhatott a magyar labdarúgó-válogatott, egy olyan meccset, amely igazán megmozgatta a labdarúgást szerető magyar szurkolókat, hiszen Magyarország Walesben játszott Európa-bajnoki selejtezőt, azzal a tudattal, hogy egy győzelem biztos EB-részvételt érne. És bár előzetesen nem tartották a magyar csapatot a továbbjutásra esélyesnek, mégis óriási kudarcként élte meg mindenki, hogy simán, 2-0-ra kapott ki a nemzeti tizenegy a Bale vezetésével örömfocit játszó Wales ellen és így szinte 100%, hogy le kell mondania az EB-szereplésről.

Pedig ez volt a realitás, tucatnyi olyan válogatottat lehetne felsorolni a mostani sorozatból, akik szintén nagy elvárásokkal indultak neki a sorozatnak (Írország, Románia, Görögország stb.) és végül nem jártak sikerrel, ráadásul a mutatott játék is azt igazolja, hogy a magyar válogatottnak nincs állandó helye egy nemzetközi megmérettetésen.

Tavaly még egy magyar másodosztályban játszó védőnek kellett volna Balet fognia, egy külföldön még sosem futballozó másik magyar játékosnak kellett volna felvennie a versenyt a Juventus középpályásával, a két gólt szerző Aaron Ramsey-vel – és összességében is igaz, hogy a walesi játékosok dimenziókkal képzettebb és tapasztalt focisták, mint a magyar válogatott húzóemberei.

Maga az edző, Marco Rossi is azt mondta egy mérkőzés utáni interjúban, hogy a magyar szurkolóknak el kell fogadniuk, hogy a csapat erre képes, ez az a szint, amit hozni tud, mert a játékosoknak komoly képességbeli hiányosságai vannak – egyúttal felajánlotta lemondását is, amelyet eddig még nem fogadott el a szövetség. Rossi arról is beszélt, hogy még az elvárt szintet sem hozta a legtöbb játékos, a támadósorban elkövetett hibák mellett a védők nagy hibáiról is említést tett, és hangsúlyozta, hogy súlyos fizikális problémákat látott a mérkőzés során végig.

Magyarország Walesben játszott Európa-bajnoki selejtezőt
2020 EB selejtező: Wales vs Magyarország

Van még esély a kijutásra, komoly meccseket kell nyerni hozzá

Összességében értékelve tehát nem történt meglepetés, a magyar válogatott folytatta szégyenteljes idegenbeli teljesítményét (három év alatt mindössze két győzelem Magyarországtól távol), ráadásul a nyolc EB-selejtező mérkőzésből ötön fordítania kellett volna a csapatnak. De ezen most már kár elmélkedni, jöhet a hazánkban eléggé szeretett számolgatás, hiszen matematikailag még van esélye a nemzeti tizenegynek odakerülnie az EB-re, ha minden marad a jelenlegi szabályok szerint, akkor Skócia, Izrael, Bulgária vagy Izland csapata ellen kellene nyernünk idegenben a kijutáshoz és ha azt nézzük, hogy a skótok és a bolgárok is elég rossz formában vannak, Izrael pedig sosem számított acélos ellenfélnek, akkor talán Izlandot lenne a legjobb elkerülni.

De ennek nincs nagyon jelentősége, hiszen ha nyernénk is valamelyik csapat ellen, akkor a másik elődöntő győztesével kellene még egyszer játszani és ha azt is nyeri Magyarország, akkor lehetne ott a végén az EB-n. Tehát még nem úszott el semmi, de az biztos, hogy a most Wales ellen látott teljesítménynél jóval többre van szükség, ezen a cardiffi meccsen lélektelen, ötlet nélküli játékot láthattunk, ahol a magyar válogatottnak nem volt 3 egymást követő jó passza és igazán komoly helyzetet talán egyszer tudtunk kialakítani. Nem meglepő, hogy a magyar sportnapilap értékelésén a kapust, Gulácsit értékelték a legjobbra, de még ő sem kapott ötöst egy tízes skálán.

A végén még érdemes említést tenni a csoport végeredményéről is, hiszen végül Szlovákia elég simán nyert Azerbajdzsán ellen, így a magyar válogatott nemhogy nem jutott ki az EB-re, de a végén csak negyedik lett a csoportban. És sokatmondó az a tény is, hogy a magyar csapatnál kevesebb gólt csak olyan válogatottak szereztek a sorozatban, mint Luxemburg, Azerbajdzsán, Málta, Andorra vagy éppen Grúzia, ráadásul a magyarhoz hasonló idegenbeli teljesítménnyel egyedül Csehország volt képes kijutni az Európa-bajnokságra. Tehát van még hova fejlődni, de márciusban még lesz esélyünk, úgyhogy a reményt nem lehet feladni.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső