Megvan az Olimpia új időpontja!

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 április 03.

Thomas Bach és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság élete mostanság nem túl könnyű rózsás. Idén júniusban rendezték volna ugyanis a nyári olimpiát, amelynek Tokió adott volna helyszínt, de a világjárvány burjánzásával a múlt héten kénytelenek voltak az eseményt elhalasztani.

Az előzmények

Tették ezt egy őrületes huzavona után, engedve a sportolók és a különböző országok nyomásának. Rengeteg sportoló jelezte, amennyiben meg is rendezik az ötkarikás játékokat, ők bizony nem vesznek részt rajta. A helyzet kezdett kicsúszni a NOB kezéből, akik folyamatosan türelmet kértek a sportolóktól, de az láthatóan már elfogyott, így Bach és Abe Sindzo, Japán miniszterelnöke közös közleményben jelentették be a halasztást.

Arra már több példa is volt, hogy egy adott város nem tudta megrendezni az olimpiát, de a történelem során ez a negyedik alkalom, amikor törlik a programot a versenynaptárból.

Már az egész felkészülés alatt sokasodtak a viharfelhők, gondolok itt az olimpiai láng meggyújtására, amit zárt körben, nézők nélkül tettek, Thomas Bach és a sportolók parázs vitáira, a bojkottra, amelyet több ország is hirdetett, egy szóval: Egyáltalán nem volt leányálom az elmúlt időszak egyik félnek sem.

Bach azzal védekezett és próbálta megnyugtatni a sportolókat, hogy még 3-4 hónap van a kezdésig, addig a járvány is le fog csendesedni, de ezt igazából vezető virológusok és epidemiológusok sem tudják 100 százalékos bizonyossággal állítani, hát még az, akinek egyáltalán nem ez a feladata.

Mellette felhozta, hogy mekkora összeget buknának, ha nem kerülne megrendezésre az eredeti időpontban a tokiói olimpia. Több száz milliárd jenről van szó, és igen, ez nagy pénz, de tán a sportolók, szervezők és szurkolók egészsége többet ér.

Sportolói oldalról az egészségük védelme mellett azok voltak a legnagyobb félelmek, hogy nem tudnak rendesen felkészülni a megmérettetésre, hiszen gyakorlatilag a népesség egyharmada a lakásába, házába kényszerült, ami rengeteg sportolónál ellehetetleníti a normális felkészülést.

Bach annyira sarokba szorult, hogy végül felemelte a fehér zászlót és Abe Sindzoval közös nyilatkozatában legkésőbb jövő nyárra halasztottak.

Thomas Bach és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság

Nagy megkönnyebbülés fogadta bejelentésüket, etikus, logikus és ésszerű döntésként írta le mindenki, elég megnézni a sportolók közösségi oldalait.

Vannak persze, akik emiatt lemaradnak életük utolsó nagy tornájáról, korukból kifolyólag ők már nem tudnak majd részt venni, így elindult egy visszavonulási hullám is, ami tény, nagyon sajnálatos, de bizonyára ők is belátták, hogy egy világjárvány közepén drasztikus lépéseket kell tenni és áldozatokat kell hozni, még akkor is, ha az sokba kerül.

És vannak olyanok, akik úgy érzik, még van bennük egy jó év, és azért is részt akarnak venni az olimpián.

A bejelentés

A bejelentés óta eltelt időszakban a NOB és a japán kormány felmérte a károkat, amelyek (mint említettem már) hatalmasak, próbálták tanulmányozni a versenynaptárt, hogy a lehető legkisebb változtatásokkal be lehessen szorítani az olimpiát, hétfőn pedig megszületett a döntés és a bejelentés: Egyrészt, a Tokiói Olimpia 2020 név nem változik, dacára, hogy mikor is rendezik, bár ez úgy gondolom, javarészt senkit sem foglalkoztatott különösebben.

És ami a lényeg: Július 23. és augusztus 8. között fogják jövőre tartani az ötkarikás játékokat, amely majdnem napra pontosan egy éves halasztást jelent.

Thomas Bach megköszönte munkatársainak a megfeszített munkát, melyet a halasztás bejelentése óta végeztek illetve pozitív szavakkal illette azokat az országokat és sportvezetőket a hozzáállásuk miatt, akik korábban kritizálták őt és az egész NOB-ot.

Úgy gondolom, mindenki számára előnyös megoldás született, és bár olimpiai halasztás még nem volt a történelemben (az, hogy nem rendezték meg egyáltalán, tehát törölték a programot, olyan már három is volt), de ezzel nagyjából kihozták a maximumot, amit ebből ki lehetett.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső