Megvannak a Fehérorosz kupa döntőjének résztvevői

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2020 május 01.

A vírushelyzet sajnos térdre kényszerítette az egész világot, ennek részét képezi a futball és a teljes sportélet, így a sportért rajongók már két hónapja nem jutottak élő futballhoz. Vagyis, a sportért rajongók egy része. Ugyanis Fehéroroszország elnöke szerint a vírus csak egy kis enyhe influenza, amit tradicionális belorusz eszközökkel orvosolni lehet. Itt az elnök úr a vodkára és a szaunára gondolt.

Hogy ötlete bevált-e, azt a híradásokból tudni lehet… Spoiler: Nem vált be. Mindenesetre a bajnokság és a kupaküzdelmek is folytatódtak, míg például a kéziszezont lefújták. Ki érti ezt…

No mindegy, a lényeg az, hogy ezekben a vészterhes időkben sem maradtunk néznivaló nélkül, ez pedig valamelyest enyhít a futballéhségünkön. Mert nyugodtan mondhatjuk, hogy a fehérorosz bajnokság nem a legszínvonalasabb, de legalább élő. És foci. Kicsit olyan, mint Bacsó Gábor Tanújában a magyar narancs: Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a miénk.

Ezúttal ez a magyar narancs mindenkié, aki kicsit is szereti a futballt, de tudom, vannak olyanok is, akiket nem fogott meg a Vysshaya. Bevallom őszintén, engem berántott. Kíváncsi leszek, hogy a top bajnokságok újraindítását követően mennyire fogom követni őket… Vajon örök szerelem lesz vagy csak egyszeri fellángolás? Meglátjuk…

Soligorsk – Brest

Kupaelődöntőt játszottak szerdán a fehéroroszok, az egyik ágon Bate – Mozyr, a másik ágon Soligorsk – Brest mérkőzést játszottak.

A kupában oda-visszavágós párharcban döntötték el, melyik csapatok juthatnak a fináléba. A párharc első meccsét a Brest nyerte 2-0-ra, ami kényelmes meccset is jelenthetett volna, de voltak intő jelek is: Egyrészt rettenetes formában van a címvédő, másrészt épp a hétvégén játszottak a Soligorsk ellen a Vysshaya Ligában és simán kikaptak 2-0-ra, ráadásul hazai pályán.

Rosszul indult a mérkőzés a Soligorsk számára, hiszen Kadarkevicset már a 6. percben le kellett cserélni. Nem bántotta senki, egyszerűen kicsúszott a lába alól a talaj, nem tudta folytatni a játékot.

A Soligorsk viszont ment előre, önbizalomtól duzzadva, hiszen pár napja már sikerült legyőzni a Brestet, mikor, ha nem most tudnának ledolgozni egy kétgólos hátrányt. Csakhogy ezúttal a Brest is jobban odatette magát, aminek meg is lett az eredménye.

A 20. percben szerezték meg a vezetést egy védelmi megingást követően. Jobbról érkezett egy beadás az ötös környékére, Politevics az égbe fejelte a labdát, majd (joggal) várta, hogy csapattársai kisegítsék és felszabadítsanak. Sacsivko viszont nem vette észre, hogy mögé lopakodott Szavickij és megelőzte őt, a labda pedig a hálóban kötött ki. Ebben a gólban benne volt minden, miért is hívom sokszor bájosnak a belorusz focit.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Ezzel már összesítésben 3-0-ra ment a Brest, nagyon érett a kupadöntő számukra. De a vendégek nem elégedtek meg ennyivel: A 37. percben Gordejcsuk kapott labdát 18 méterre a kaputól, a hazai védők nem mozdultak ki rá, így hát senkitől sem zavartatva lőhetett a kapu bal alsó sarkába. Gutovnak nem volt esélye hárítani. 0-2, összesítésben 0-4.

A félidőben irtózatos fejmosást kaphattak a hazaiak, mert a második félidőre úgy érkeztek, mint akik vért ittak Gatorade helyett. És innen kezdődik az izgalmas rész…

Az 58. percben jártunk, amikor jött az első hazai gól. Szép baloldali támadást követően a középre adott labdát Ivanovics csukafejessel csúsztatta a kapuba. 1-2, ez még nagyon kevés.

Ezt a Soligorsk is tudta, ezért két perc múlva jött is a következő találat: Egy kapu előtti kavarodást követően oda-vissza pattogott a labda, majd jött Lisakovics és 4 méterről bombázott, ezzel 2-2-re alakítva az állást.

Természetesen, ahogy az ilyenkor lenni szokott, a hazaiak még inkább felbátorodtak, míg a vendégek kezdtek megtörni. Nem is kerülhették el a harmadik gólt. Burko tört be a tizenhatoson belülre, ahol buktatták, a tizenegyest Lisakovics vállalta és nem hibázott. Nyolc perc alatt fordította meg a találkozót a Soligorsk, ugyanis még mindig csak a 67. percben jártunk.

A 73. percben pedig megtörtént az, amire senki sem számított a félidőben, újabb gólt szereztek a hazaiak. Bodul fejesét még védeni tudta Ignatovics, de a kipattanót a csereként beálló Podsztrelov belőtte. 4-2, erre tényleg senki nem gondolt.

Kupaelődöntőt: Soligorsk – Brest mérkőzést játszottak

Óriási feszültség volt a pályán, de az eredmény már nem változott. Nagyot küzdöttek a hazaiak, a sírból hozták vissza a reményt, de ez kevésnek bizonyult. Idegenben lőtt több góljának köszönhetően a Brest jutott a döntőbe, de a haziak emelt fővel hagyhatták el a pályát és átkozhatták saját magukat az első félidőben nyújtott teljesítményük miatt.

A Brest az alábbi csapatokat ejtette ki a döntőig vezető úton: Rukh Brest, FC Minsk, Isloch Minsk és végül a Soligorsk.

BATE Borisov – Slavia Mozyr

A BATE elkapta a fonalat a bajnokságban és szükség is volt a jó formára, ugyanis az odavágót 1-0-ra elveszítették a Slavia Mozyr ellen. Volt mit törleszteni, hiszen a bajnokságban is megtréfálták a sárga mezeseket.

Az első mérkőzésen szerzett egy gólos előny viszont már a 12. percben elolvadt, miután egy hazai szögletet követően Volkov bombázott a kapu jobb felső sarkába. A BATE játékára jellemző volt eddig, hogy folyamatosan ők támadtak, magas labdabirtoklás mellett a kapuig is eljutottak, de a befejezésekbe hiba csúszott. Most azért a Mozyr is aktivizálta magát, ők is észlelték, hogy lőtt gól nélkül maximum a tizenegyesekben bízhatnak, az pedig mindig orosz rulett.

A vendégek támadásai kevés veszélyt hordoztak magukban, kétszer kellett a hazai portásnak védenie, de egyiket sem nevezhetjük bravúrnak.

A félidő lefújása előtt érkezett a BATE második gólja, ami egy szerencsés (vagy szerencsétlen, nézőpont kérdése) öngól volt. Egy jobbról érkező beadást későn reagált le Tymonyuk, a térdéről pedig becsorgott a labda.

A fordulást követően bőven lett volna lehetősége a szépítésre a Slaviának, de Denis Serbitski kapus kétszer is óriási védést mutatott be.

A hazaiak a végén már csak a lefújást várták, ami meg is történt, így a BATE történelme negyedik kupaaranyáért játszhat majd május végén.

A BATE két alacsonyabb ligás csapat ellen kezdte a menetelést (Sputnik és Torpedo Minsk), majd a Dinamo Minsk és a Mozyr is kénytelen volt fejet hajtani előttük.

A kupadöntőt május 24-én Minsk városában fogják megvívni.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső