Mi lesz veled, La Liga?

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2020 április 07.

Minden azzal kezdődött, hogy a Real Madrid kosárlabda csapatának egyik játékosa pozitív tesztet adott. Bár ha ez nem történik meg, akkor is megállították volna a La Liga küzdelmeit, de ez volt az utolsó csepp a pohárban. Hogy miért? A Real Madrid játékosai egy helyen edzenek, ami nem más, mint a valdebebasi edzőközpont, a futballisták és a kosarasok ugyanazokat a gépeket használják, közös az öltöző is. Amíg ez a tény napvilágot nem látott, nagyban készült mindenki a következő fordulóra, ami már zárt kapus lett volna, de ez mindent megváltoztatott.

Azonnal kéthetes karantént rendeltek el a játékosok és a teljes szakmai stáb számára, így a következő napon már jött is a hír: Április harmadikáig felfüggesztik a spanyol első és másodosztályú bajnokságot, valamint minden sporteseményt az országban.

A cikk címéből kiderül, az április 3-i újrakezdést nem tudták tartani, Spanyolországban (úgy néz ki, remélhetőleg) a napokban tetőzött a vírus, ami sajnos ugyanolyan, sőt, még rosszabb helyzetet eredményezett, mint Olaszországban. Mára már ott van a legtöbb fertőzött, szigorú szabályokat hoztak, csakúgy, mint Olaszországban, ennek az eredménye ez a csökkenő tendencia, de ahogy a taljánoknál, itt is messze még a vége.

Így azt sem lehet megállapítani, mikor folytatódhat a bajnokság, az bizonyos, hogy a három hete tartó szükségállapotot további két héttel szeretnék meghosszabbítani. Ez valószínűleg át is megy majd a spanyol parlamenten, így várhatóan május előtt semmiféle indulásra nem szabad számítani.

A helyzet tehát a spanyoloknál is súlyos és ez gazdasági szempontból is nagy árat fog követelni minden szegmensben, beleértve a labdarúgó klubokat is. Elképesztő mennyiségű pénztől esnének el, amennyiben a bajnokságot lefújnák, ez pedig több csapatnál a teljes ellehetetlenülést jelentené.

Épp ezért (illetve ezért is) több klub is csökkentette a fizetéseket, hogy a csapatok többi alkalmazottját gond nélkül ki tudják fizetni. És ez komoly fizetéscsökkentést jelent, konkrétan a Barcelona és az Atleti esetében 70 százalékot.

A játékosok sem maradtak adósok, próbálnak ott segíteni, ahol tudnak, többen milliókkal támogatták csapatuk városának kórházait.

Florentino Perez, a Real Madrid elnöke pedig a Santiago Bernabeut ajánlotta fel Madrid városának. A stadion jelen pillanatban csak üresen árválkodik, a felajánlást követően viszont új rendeltetése lesz: Orvosi felszereléseket fognak tárolni benne.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A folytatásról

Spanyolországban kevesebb hírben említik az esetleges folytatás időpontját, mint az olaszoknál. Elviekben június 27-ét tűzték ki, vagyis ha eddig nem indul el a folytatás, akkor semmisnek tekintik az eddigi bajnoki eredményt. Ez azt eredményezné, hogy nem hirdetnek bajnokot a Primera és a Segunda Divisionba, valamint természetesen kiesők sem lennének.

Ha tudják tartani a kitűzött dátumot, akkor a maradék 11 forduló lejátszására van esély, ezeket viszont nem nézők előtt rendeznék meg, így egy feszítettebb tempóban is mehetne a játék.

A Barcelona korábbi legendája Hriszto Sztoicskov

A Barcelona korábbi legendája is megfogalmazta véleményét a napokban. A bolgár Hriszto Sztoicskov szerint nem szabad folytatni a bajnokságot, bár véleményének megosztásával „kissé hazabeszélt”. Szerinte ugyanis a Barcát kell bajnoknak kikiáltani, hiszen két ponttal vezetnek a Real Madrid előtt. Aki jártas a spanyol futballban, az tudhatja, Sztoicskov finoman szólva sem kedveli a Real Madridot, így ez egyértelmű volt.

A véleménye másik fele viszont igazán érdekes volt: Szerinte nem szabad az első osztályban kiesőket hirdetni, hanem a következő szezont 20 helyett 22 csapattal kell elindítani. Ez azt jelentené, hogy megmenekülne a kieséstől az Espanyol, a Leganés és a Mallorca, valamint csatlakozna a következő bajnoksághoz a Cádiz és a Zaragoza együttese, ugyanis ők állnak az élen a másodosztály küzdelmeiben. Sztoicskov azért csak két másodosztályú csapatot „emelne fel”, mert a La Liga2-ben a harmadik feljutó helyről rájátszás dönt, a harmadik és hatodik helyezett csapatok mérkőznek meg egymással.

Megszólalt még a Real Madrid tankja, a brazil Carlos Casemiro is, véleménye egyszerű, de mindenképp szimpatikus: Őt ez az egész nem érdekli. Nem érdekli a La Liga elsőség, nem érdekli, hogy továbbjussanak a BL-ből, ő csak szeretné, ha az emberiség legyőzné a koronavírust. Jár a kalapemelés!

Végül pedig álljon itt egy terv, aminek a megvalósítását biztosan nagyon sokan várják. A Twitteren kezdett el beszélgetni egymással Xavi, Iniesta, Puyol és Iker Casillas. A Real Madrid méltán legendás kapusa (aki egyébként indulni fog a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöki székéért) feldobta annak a lehetőségét, hogy a vírus után a Real Madrid és a Barcelona már visszavonult legendái játszanak egy meccset, aminek a bevételét a rászorulók kapnák. Jó lenne már ott tartani…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső