Mi lesz veled, Premier League?

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2020 április 08.

Angliába kicsit később jutott el a koronavírus-járvány, mint Olaszországba vagy Spanyolországba, de Európa (majdnem) összes országához hasonlóan itt is szünetel a bajnokság. Az első két fertőzött szakmabeli Callum Hudson-Odoi, a Chelsea fiatal játékosa és Mikel Arteta, az Arsenal vezetőedzője voltak. Mikor Arteta tesztje pozitív lett, a gárdát karanténba küldték, így a Brighton elleni mérkőzést már nem tudták lejátszani.

Innen pedig már hasonló a forgatókönyv, március 13-án (négy nappal az olaszokat követően) felfüggesztették a Premier League mellett az összes alacsonyabb ligás fordulót is. Érdekes, de itt lehetett a legtöbbet olvasni arról, hogy a futballisták (Londontól Manchesterig) önkéntes karanténba vonultak, illetve többen féltek arról, hogy megfertőződtek. Nem úgy Mason Mount, aki csapattársa pozitív tesztje után még focizgatott egyet a barátaival, kivívva ezzel a vezetőség és a szurkolók nemtetszését is.

Szerencsére, azért itt is összefogtak kezdetben a vírus ellen, de gyülekeznek sötét viharfelhők az angol égen, ez pedig hatalmas feszültségekhez vezethet a jövőben. Haladjunk lépésről lépésre!

Az összefogás:

Rengeteg jó példát, szívmelengető történetet lehetett olvasni, kezdetben hogy álltak hozzá a klubok a járvány elleni védekezéshez. Először Roman Abramovics tett példás gesztust a londoni egészségügyi dolgozók számára: A Stamford Bridge mellett található szállodáját ingyen és bérmentve adta a frontvonalban küzdő orvosoknak, ápolóknak és más egészségügyben tevékenykedő embereknek. Többek között azért, hogy a hosszú műszakok után ne kelljen sokáig utazni haza, illetve hogy a dolgozók ne vihessék haza a vírust a családtagjaiknak.

Tottenham logo

Hasonlóan cselekedett a két manchesteri legenda, Gary Neville és Ryan Giggs is. Közös tulajdonukban levő szállodájukat Abramovicshoz példáját követve ingyenesen ajánlotta fel.

Ebből a sztoriból Wilfried Zaha sem maradt ki, ő egy ingatlanos cég társtulajdonosa, saját apartmanjaiban most ugyancsak orvosok és mentősök lakhatnak.

Sadio Mané folytatta a sort, aki hazájának adakozott. Az amúgy is rendkívül szerény csatár rendre adakozik és támogatja a nehéz sorsú fiatalokat a hazájában, iskolát építtetett számukra, így ez a gesztus szinte természetes volt Manétól.

Tottenham logo

Jó volt látni, hogy ilyenkor félreteszik a rivalizálást, nem foglalkoznak a klubérdekekkel, de mindenki megpróbál a lehetőségeihez mérten segíteni. A két manchesteri csapat, a United és a City közösen adakoztak rászoruló emberek ellátásához. A történetben a legszebb, hogy ezeket az élelmiszerbankokat a két csapat szurkolói hozták létre, a United és a City vezetősége pedig fejenként 50 ezer fonttal szállt be a kezdeményezésbe.

Tottenham logo

Végül pedig essen szó a Tottenham mindig morcos menedzseréről, José Mourinhoról. Számtalan videó és cikk található a neten Mourinho beszólásairól, kommentháborúiról, de nem áll tőle távol az ellenfél szurkolóinak hergelése sem. És úgy tűnik a segítségnyújtás sem. A Special One egy olyan szervezethez jelentkezett önkéntesnek, amely idős, magukat ellátni képtelen embereknek nyújt segítséget. Igazán szép gesztus volt a portugáltól, ezzel talán sikerült másokat is rávennie, hogy segítsenek az időseknek.

És ha már Tottenham: A londoni klub elnöke is átalakította stadionját a járvány idejére, betegek ellátására ajánlották fel a létesítményt, míg az alagsorban ételt raktároznak a rászorulók részére.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Aztán jöttek a viharfelhők…

Ebben a nehéz helyzetben jó volt látni, hogy tényleg mindenki mindent félrerak, hogy ezzel is segítse a vírus megfékezését, de aztán felütötte fejét a gond, a probléma természetesen minden baj forrása, a pénz volt.

A Spurs elnöke ezen a „listán” is szerepel, méghozzá azért, mert miután bejelentették, hogy 3 millió fontos bónusz ütötte a markát, ő mégis csökkentette az alkalmazottai fizetését, egységesen 20 százalékkal.

Tottenham logo

Később a Pool került a figyelem középpontjába, amikor elküldte a személyzet egy részét a klubtól, persze csak ideiglenesen. A liverpooliak korábbi legendája, Jamie Carragher is erős kritikát fogalmazott meg korábbi klubjával szemben és nem ő volt az egyetlen. Hasonló megoldáshoz folyamodott többek között a Newcastle és a Bournemouth gárdája is.

És ha már Newcastle: Rengeteg bírálatot kapott a klub elnöke. Nem elég, hogy az idei szezonbérleteket nem fizeti vissza a szurkolóknak (az MU például ígéretet tett erre, amennyiben a bajnokságot nem folytatják), de még a következő évi bérletek árát is bezsebelte már. Ezzel a húzással nem lett szimpatikusabb a drukkerek szemében.

Végül a minap robbant a bomba, miszerint az angol szövetség egységesen, egy éven keresztül 30 százalékkal csökkentené a Premier League futballistáinak fizetését. Ebbe a futballisták nem mentek bele, szombaton közös nyilatkozatot adtak ki, melyben kijelentették, hogy készek folytatni a tárgyalásokat, de szeretnének garanciákat kapni arra, hogy ez a pénz jó helyre megy.

Az eset nagy felzúdulást keltett a szigetországban, emiatt az egykori Manchester-kedvenc, jelenleg a másodosztályú Derby Countyban játszó Wayne Rooney is megszólalt. Véleménye szerint a liga rosszul tette, hogy nyilvánosságra hozta a tárgyalás részleteit, mert ezzel a futballistákat hozta nehéz helyzetbe, amiből lehetetlen jól kijönni. A 30%-os csökkentés végül is az állam kasszájából venné ki a pénzt (az adók által), így olyan területektől vennék el a pénzt, mint az egészségügy.

Itt tart tehát jelenleg a vita és nem úgy tűnik, hogy hamar megoldást tudnak találni a kialakult helyzetre. És hogy mikor folytatódhat a Premier League? A májusi folytatást kizárhatjuk, erről döntöttek ugyanis a minap. Felmerült egy esetleges külföldi lebonyolítás is, de mivel célállomásként Kínát javasolták, több klub azonnal behúzta a kéziféket.

Ahogy a Serie A és a La Liga esetén, itt is sokáig várni kell még arra, hogy újrainduljon a futball élet.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső