Most Akkor Lesz Olimpia Vagy Sem?

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2021 július 21.

A 2021-es tokiói olimpia megnyitóünnepségére pénteken kerül sor, ám igazából az ötkarikás játékok már a mai napon elkezdődtek, 3 softball és 6 női labdarúgó-mérkőzéssel. Azonban nem mondhatni, hogy az eufória lenne jellemző most Japánra, hiszen a nép a háta közepére nem kívánja az Olimpiát. Ennek pedig egyetlen oka van: A koronavírus.

Az országban ismét fellendülőben a vírus, és szerintük az Olimpia – érthető módon – ezen csak rontani fog. A japán rendezők mindent megpróbálnak, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon, különböző szigorításokat vezettek be, ám ez is kevésnek tűnik.

De hol tartunk most, két nappal a megnyitó előtt?

Mi történt korábban?

Nem újkeletű dolog az, hogy a japánok halasztani vagy töröltetni szeretnék az idei ötkarikás játékokat. Már márciusban nyilatkozott erről Muto Tosiro, a szervezőbizottság elnöke, aki szerint az utolsó lehetőség az, ha idén nyáron megtartják az olimpiát. Ebben partnerre talált a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), holott a lakosság több mint fele már ekkor ellenezte a játékok megrendezését.

A hónap végén a szervezők egyébként bejelentették, hogy a biztonságosabb lebonyolítás érdekében sem külföldről érkező szurkolók, sem pedig önkéntesek nem vehetnek részt a játékokon, ami természetesen pénzügyileg is hatalmas problémát jelent az országnak, de szerintünk ők már tavaly tisztában voltak azzal, hogy deficites lesz a rendezés, így ezt az áldozatot könnyen hozták meg.

Júniusra nem változott semmi, kitartottak a rendezés mellett, holott egyértelműen jelezték a bizottság számára, hogy itt nem csak némi emelkedésről lenne szó, az olimpia megrendezése a japán egészségügyi ellátást is veszélyeztetné.

Ekkor még egyértelműbben a köz tudtára hozták, hogy a halasztás nem lehetséges, ezt Hasimoto Szeiko mondta egy sportlapnak nyilatkozva. Brit sajtóhírek szerint ekkor már a játékok szponzorai is azon voltak, hogy egy halasztás kifizetődőbb lenne, végül pedig a Toyota ki is hátrált az olimpia mögül.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Mi történt júliusban?

Eljött a játékok hónapja, és a helyzet nem javult, sőt rosszabb lett. Az olimpiai lángot tiltakozásul megpróbálták kioltani, voltak versenyzők, akik bojkottal fenyegetőztek, volt, aki emiatt vissza is vonult inkább, és Magyarországon is volt egy versenyző, aki amiatt mondta vissza a versenyt, mert kötelezővé tették a sportolók számára az oltást.

Azóta pedig egyre-másra hallani, hogy fertőzötteket találnak a sportolók és a személyzet között, a legfrissebb, mai adatok alapján újfent pozitív tesztet produkáltak nyolcan. Nem nevezték meg, kik fertőződtek meg, annyit lehet tudni, hogy egy sportoló van köztük, aki nem az olimpiai faluban lakik.

A WHO főigazgatója, Tedros Gebrejeszusz is megszólalt a témában, szerinte meg kell tartani az ötkarikás játékokat, hogy megmutassák, megfelelő tervezéssel, óvintézkedésekkel mit lehet elérni.

Lesz Olimpia?

Ez az, amit még maguk a szervezők sem tudnak. Két napra vagyunk a hivatalos nyitóünnepségtől, és még mindig rengeteg az ellenérzés, rengeteg a bizonytalanság, az idő pedig egyre csak fogy.

Pénzügyi szempontból már így is hatalmas bukás ez az olimpia, de az egészség mindenek felett áll, ezt pedig immáron a szervezők is realizálták.

Legalábbis erre lehet következtetni, miután kedden Muto Tosiro azt nyilatkozta, a szervezők minden lehetséges esetre készültek, készen állnak a vészforgatókönyvek, és még az sem kizárt, hogy az Olimpia megnyitójának napján állítják le az egészet.

Folyamatosan figyelik az esetszámokat, szigorítanak, ahol csak lehetséges és meghozzák a nehéz döntést, ha szükséges.

Végszó

Így is-úgy is furcsa olimpia lesz ez… Már, ha egyáltalán megtartják. Eleve az, hogy kvázi üres stadionokban kell majd csatázniuk a versenyzőknek, hogy az érmet aztán nekik kell a saját nyakukba akasztani, hogy hat órával a versenyük előtt negatív tesztet kell produkálniuk… Mind-mind olyan apró és nem apró tényezők, amik rontanak a sportélményen.

Mi mindig a sport pártján állunk, de előfordulnak esetek, amikor jobb visszavonulót fújni.

Frissítés: Közben megvan az Olimpia két „áldozata”: A chilei Fernanda Aguirre (tekvandó) és a holland Candy Jacobs (gördeszka) kapta el a vírust, mindketten tünetmentesek, ám 10 napos karanténra ítélték őket, emiatt lemaradnak saját versenyszámukról, számukra máris véget ért a verseny.

Rajtuk kívül még a cseh strandröpis, Ondrej Perusic és két dél-afrikai futballista, Thabiso Monyane és Kamohelo Mahlatsi fertőződött meg, de számukra még van esély arra, hogy részt vegyenek az ötkarikás játékokon.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső