Most Akkor Szabad Vagy Nem Szabad?

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2023 március 23.

Kisebb molinó-probléma borzolja a kedélyeket Magyarországon. Történt ugyanis, hogy az MLSZ tájékoztatása szerint az UEFA és a velük szorosan együttműködő FARE engedélyezte a Nagy-Magyarország jelkép használatát a stadionon belül, a magyaroknak ugyanis sikerült meggyőzni az illetékeseket, hogy ez nem rasszista, nem kirekesztő.

Azonban azóta a sztori bonyolódik, és egyes román információk szerint az MLSZ egyszerűen hazudik, és szó sincs ilyesmiről.

Nézzük, hogy mit lehet tudni eddig az ügyről!

Az MLSZ közleménye

A keddi napon a Magyar Labdarúgó-szövetség az alábbi közleményben jelezte, hogy a jelkép használata megengedett:

A történelmi jelkép kihelyezésének engedélyezése ügyében az MLSZ az UEFA és a FARE egyértelmű állásfoglalását kérte. A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország-térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik. Mindezek alapján a szövetség engedélyezni fogja a drapériák bevitelét a soron következő két mérkőzésen.

Az elmúlt napokban mind az UEFA, mind a FARE eljuttatta válaszát a két hazai válogatott mérkőzés megszervezése előtt álló magyar szövetséghez. A várakozásoknak megfelelően a két szervezet továbbra is harcol a kirekesztés, ezen belül a rasszizmus ellen, ezért az ilyen üzenetet hordozó drapériákat ezután is büntetni fogja, ugyanakkor jelentős előrelépést jelent, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek.

Az egyeztetések eredményeképpen a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét a szövetség engedélyezi az alábbi feltételek betartása mellett:

– kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem.

– kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta.

– a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt.

– a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.

A szurkolóinknak ugyanakkor tudnia kell, hogy ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után, és ezzel a szurkolóink maguknak, szurkolótársaiknak, a csapatnak és a magyar labdarúgás megítélésének ártanak.

Az MLSZ a fentieken túl is minden szurkolót arra kér, hogy tartózkodjon a gyűlölet és a kirekesztés minden formájától. A gyűlölet nem pálya!

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A román válasz

Nem kellett sok, hogy a dologból nemzetközi botrány legyen. A román közvélemény ugyanis felháborodott a döntés miatt. A Román Labdarúgó-szövetség szerint ez nem más, mint puszta provokáció, amely példátlan helyzetbe hozza a román labdarúgást.

Később érkezett a hivatalos állásfoglalás a szövetség részéről:

Egyeztettünk az UEFA nyoni központjával, és ennek során világossá vált, hogy az UEFA nem engedélyezte és nem fogja engedélyezni a Magyar Labdarúgó Szövetség által említett szimbólumok használatát az európai mérkőzéseken. A Magyar Labdarúgó Szövetség hibát követett el a bejelentéssel, mivel ezen szimbólumok megjelenítése megszegi az UEFA Fegyelmi Szabályzatában foglaltakat (provokatív és/vagy politikai tartalmú üzenetek), ezért a FRF adott esetben biztosan jelezni fogja a fegyelmi bizottságnak.

Akkor most lehet vagy nem?

Nem lehet. Az UEFA nem csak a RLSZ-nek, hanem az Euronewsnak is megerősítette, nem engedélyezik a történelmi Magyarország jelképének használatát a válogatott mérkőzéseken, mivel azok feszültséget szíthatnak a szurkolók között. Hiába tehát az MLSZ állásfoglalása, miszerint az UEFÁ-tól megkapták az engedélyt, Csányi Sándorék egy kicsit előre ittak a medve bőrére.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső