Nikolics Nemanja visszatérhet a nemzeti csapatba

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2020 május 01.

Majdnem kereken két éve a semmiből érkezett a hír, miszerint Nikolics Nemanja lemondta a válogatottságot. Niko az újságíróknak elmondta, döntését nehezen hozta meg, de szeretett volna csak és kizárólag a klubcsapatára koncentrálni. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke és Georges Leekens, az akkori szövetségi kapitány elfogadta a csatár döntését.

Most azonban új fejezet nyílhat Nikolics életében, akit Marco Rossi már többször próbált meggyőzni a visszatérésről. A zentai születésű támadó időközben elhagyta az Amerikai Egyesült Államokat és Chicago után újra Székesfehérváron, korábbi sikerei színhelyén játszik.

Pályafutása és klubjai

A csatár az akkori Jugoszláviában, pontosabban Zentán született. Labdarúgó pályafutását ott is kezdte, majd ezután Magyarország felé vette az irányt és két másodosztályú együttes (Barcs és Kaposvölgye) után az élvonalbeli Kaposvár igazolta őt le.

A Kaposvölgyénél eltöltött fél év volt az, amire a szomszédban is felfigyeltek, hiszen Niko egy ősz alatt 11 gólt szerzett, mindezt 14 mérkőzésen. Érdekesség, hogy első NB1-es mérkőzését a Fehérvár ellen játszotta.

A kaposvári állomás után jött az igazi szerelem, 2010-ben leigazolta őt a (mai nevén) MOL Fehérvár FC. Nikolics leginkább itt tudott kiteljesedni, gólkirályi címet, bajnokságot, szuperkupát nyert. A szurkolók imádták. 2015-ben már a szezon közben pedzegették a távozását, a hírek pedig igaznak bizonyultak: 149 mérkőzés (és 89 gól) után Nikolics Lengyelországba, a Legia Varsó csapatába igazolt.

A klub akkori sportigazgatüja akkoriban ekként nyilatkozott róla:

„Gólerős csatárt szerettünk volna igazolni és azt hiszem, ez sikerült. Nikolicsnak vérében van a gólszerzés.”
Michał Żewłakow

Varsóban másfél évet játszott, de micsoda másfél év volt. Nagyon hamar belopta magát a szurkolók szívébe, bár ez mindegyik csapatára igaz volt, ahol valaha megfordult. Azonnal kiharcolta a kezdő státuszt a lengyeleknél és 28 góllal az Ekstraklasa gólkirálya lett. Mivel ezáltal a BL-ben indulhattak, Niko a csapattal maradt, pedig nyugat-európai klubok is hívták. A BL kaland után viszont váltott, 2016 telén az MLS-ben szereplő Chicago Fire vásárolta meg játékjogát 3 millió euróért. Nikolics a Legiaban 56 mérkőzést játszott, ezeken 40 gólt szerzett.

Az amerikai kaland három szezonon át tartott. Rekorddal indította chicagói karrierjét, hiszen már az első évében 20 gólig jutott, ami sohasem sikerült egyetlen Fire játékosnak sem a történelemben. Végül 24 góllal zárt, őt választották az év játékosának csapatában és bekerült a bajnokság All Star csapatába is.

Második szezonjában is szépen termelte a gólokat, igaz, nem olyan intenzitással, mint az első évben, de így is 15 gólig jutott. A Fire azonban nem jutott a rájátszásba. 2019-ben Niko bejelentette, hogy az idény végén lejáró szerződését nem hosszabbítja meg. A szezon végén (A Fire zsinórban másodszor sem jutott be a rájátszásba) Nikolics Facebook üzenetben jelentette be hivatalosan is távozását, egyúttal köszönetet mondott csapattársainak, vezetőinek és a szurkolóknak. A Chicago Fire csapatának mezét 104-szer öltötte magára, ezeken 56 találatig jutott.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Sokan és sokáig cikkeztek arról, hogy vajon hol fogja folytatni a pályafutását a támadó. Rebesgették a Premier League-et, mint célállomás (Itt a Crystal Palace érdeklődött élénken) így totális meglepetésként ért szinte mindenkit, hogy nem egy nyugati klubba igazolt, hanem oda, ahol a legtöbb mérkőzést játszotta és ahol a legtöbb gólját szerezte: Székesfehérvárra.

Nikolics még mindig csak 32 éves, és bár legjobb évein túl van, azért még egy nagy dobás simán belefért volna a karrierjébe. Ráért volna 34-35 évesen is hazatérni, akkor is (valószínűleg) kimagaslott volna a magyar NBI-ből.

A válogatott

Nikolics klubpályafutása magáért beszél. Az utóbbi évek egyik legjobb magyar légiósa volt, aki két külföldi klubban is megállta a helyét, sőt! Három országban is gólkirály tudott lenni. Viszont a válogatottban sosem találta meg a helyét, 27 mérkőzésen mindössze 5-ször volt eredményes, ami mondanunk sem kell, nem a legmeggyőzőbb teljesítmény, pláne akkor, ha tudjuk mire képes a csatár. Hogy a játékrendszer nem feküdt-e neki az biztos, de hogy ezen kívül volt-e bármi probléma…

Az látszott, hogy a válogatott legutóbbi szövetségi kapitányai Szalai Ádámra építették a támadójátékot, aki erős fizikumával képes volt több védőt lekötni, a felívelt labdákat megtartani és megjátszani. Egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor próbált a válogatott két csatárral játszani.

Niko pedig nem az a fajta játékos, aki a fentieket megteszi. Gólérzékeny, technikás futballista, de javarészt őt ki kell szolgálni, ahogy tették azt Varsóban vagy Chicagóban.

Nemanja Chicagóban

2018 májusában jelentette be, hogy többé nem húzza magára a címeres mezt. Több volt benne – mondták a szurkolók és igazuk volt. Ebben a válogatott pályafutásban sokkal, de sokkal több volt!

Sok szurkoló számára volt teljes az öröm, amikor bejelentették, hogy Marco Rossinak sikerült őt meggyőzni a visszatérésről.

Rossi és Nikolics Telkiben beszélgettek, ahol elmondta az olasz, hogy szeretne új rendszert felépíteni, ahol helye lenne a csatárnak. Amennyiben a fizikai állapota és formája ezt indokolja, úgy a következő kerethirdetésnél számíthat majd meghívóra.

Kérdés, hogy ez mikor következhet be, ugyanis teljesen bizonytalan, hogy például a bolgárok elleni pótselejtezőt mikor tudják lejátszani. Ilyenkor azon is elgondolkozik a futballt szerető ember fia és lánya, hogy vajon nem született-e meg későn ez a döntés? Reméljük, hogy nem és újra azt a Nikot láthatja a közönség, akit annyira szeretett a múltban.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső