Onódi Ákos bemutatkozott az Aston Villa felnőtt csapatában

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2021 január 11.

Pénteken este az Aston Villa hazai környezetben fogadta a Liverpool csapatát az FA Kupában, a liverpooliak 4-1-es győzelmet arattak. Ebben eddig nincs semmi különös vagy különleges, igaz? De abban már van, hogy a birminghamiek csupa fiatallal álltak ki a mérkőzésre, a felnőtt csapat több mint tíz játékosa elkapta a koronavírust. Már ez is nagy szó, hogy csak négy gólt kaptak a tinédzserek a legjobbjaival felálló Klopp csapat ellen, de akkor egy picit legyünk büszkék, mert a hazaiak kapuját a 19 esztendős magyar hálóőr, Onódi Ákos védte. Nem is akárhogy! A négy kapott gól ellenére remekül védett, 8 bravúrt is bemutatott, ami 2018 óta a legtöbb egy FA Kupa meccsen. Róla beszélt Magyarországon mindenki az elmúlt napokban, de még az angol lapok is megemlékeztek a fiatal magyar teljesítményéről. A meccsről, a nyilatkozatokról és természetesen magáról Onódi Ákosról olvashattok ma.

Onódi Ákos karrierje

Onódi Ákos 2001. szeptember 2-án született, futballozni a mezőörsi focisuliban kezdett. A Bozsik program keretein belül nézte őt ki a Győri ETO, és a 2017/2018-as szezonban Szentes Lázár mélyvízbe is dobta az akkor 16 esztendős fiatalembert. Összesen három meccs jutott neki győri színekben a felnőttek között, aztán nyáron a Liverpoolhoz ment próbajátékra. Végül nem a vörösöknél, hanem a birminghami Aston Villánál kötött ki, és a korosztályos csapatokban védett folyamatosan. A bemutatkozást pedig a múltheti Liverpool elleni FA Kupa találkozó jelentette.

Onódi – akinek a példaképe Oliver Kahn – reméli, hogy már télen kölcsönadják egy alacsonyabb ligás csapatnak, ahol több rutint szerezhet és fizikálisan is megerősödhet.

A mérkőzésről

Beszéljünk egy kicsit a meccsről is, ahol bár a Pool elintézte a fiatalokat, senkinek nem kell szégyenkeznie. Sőt, mindenhol szuperlatívuszokban beszéltek az Aston Villa utánpótlásáról, amiért még egyenlíteni is sikerült, és sok helyen külön kiemelték Onódit, aki nyolc bravúrt is bemutatott, a gólokról pedig nem tehetett.

Sadio Mané szerzett vezetést a vörösöknek, Curtis Jones beadása találta meg őt pontosan, két Aston Villa játékos között tudott fejelni a szenegáli, Onódinak nem volt esélye hárítani.

Az természetes, hogy a vendégek diktálták az iramot, és sokszor a fiatalok csak nyomozták a labdát, ennek ellenére mégis sikerült egyenlíteni. Callum Miles Rowe adott zseniális labdát Louie Barrynek, aki Rhys Williamst maga mögött hagyva Kelleher kapussal állt szemben és okosan ellőtte a hosszú sarkot.

A második félidőben aztán egy rövidzárlat eldöntötte a meccset, a Liverpool négy perc alatt háromszor is betalált. Előbb Gini Wijnaldum lőtt laposan a bal alsóba, majd ismét Mané köszönt be – ismét fejjel -, végül Mohamed Szalah is feliratkozott a gólszerzők közé.

Dicséret illeti meg az Aston Villa fiataljait, akik becsülettel küzdöttek, de hát ez a Liverpool már sokkal rutinosabb játékosok orra alá is borsot tört, nincs miért szégyenkezni.

Nyolc védést Premier League csapat kapusa legutoljára 2018-ban tudott végrehajtani, akkor a Swansea játékosa, Kristoffer Nordfeldt mondhatta ezt el magáról. Itt egy kis összeállítás Onódi védéseiről:

Aston Villa vs Liverpool (1-4) FA Kupa - 2020-01-08

Nyilatkozatok, vélemények

Természetesen sokan megszólaltatták a magyar hálóőrt, ő hogy látta a mérkőzést. Amikor megtudta, hogy neki kell védenie, remegő lábakkal ment edzésre, de aztán hamar rendbe rakta magát fejben és a feladatára koncentrált. Amikor pedig már a pályán volt, elszállt az idegessége teljesen. Az pedig különösen jól esett neki, hogy a meccs után Mohamed Szalah és Wijnaldum is megdicsérte őt és az egész csapatot. Szalah mezét meg is kapta Onódi, az ereklye bekeretezve díszíti majd a falat.

Édesapja is büszkén nyilatkozott fia bemutatkozásáról, megkönnyezte a pillanatot, amikor gyermekét a gyepen látta védeni. Onódi Sándor szűk családi körben tekintette meg a mérkőzést, és annyira ideges volt, hogy a meccs előtt még a bemutatkozásra készülő fia nyugtatta őt, hogy minden rendben lesz.

Az újságok és portálok is különös figyelmet szenteltek a mérkőzésnek, a Birmingham Mail például mindegyik játékosnak a legmagasabb, 10-es osztályzatot adta. A Daily Mirror pedig kiemelte, Onódi és a védők tehetnek arról, hogy a Liverpool „csak” négy gólt tudott szerezni.

Végszó

Újabb magyar mutatkozhatott be tehát, ami nekünk mindenképp pozitívum, sosem baj, ha a tehetség utat tör magának, abból a válogatott is profitálhat. Onódi Ákosról nem most hallottunk utoljára, remélhetőleg egy kis idő az alacsonyabb ligákban megerősíti őt, felgyorsítja, hogy aztán újult erővel térjen vissza az Aston Villába, és akár kihívója legyen Emi Martineznek. Az esély megvan rá, és ahogy eddig is, úgy ezután is lehet abban bízni, hogy a magyar hálóőr mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy jobbá és jobbá váljon.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső