Óriási győzelem, a magyar kosárlabda válogatott legyőzte Szlovéniát!

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 február 21.

Az EuroBasket 2021 a a kosárlabda Európa-bajnokság 41. kiadása lesz majd 2021 szeptemberében és a tornára már 2017-ben megkezdődött a selejtezés. Ez lesz az első EB azóta, hogy döntés született arról, hogy a tornát már csak négyévente fogják megrendezni, ezúttal is négy országban. A csoportmérkőzéseket Németországban, Csehországban, Georgiában és Olaszországban fogják majd lebonyolítani, a döntőre pedig Berlinben kerül majd sor.

Az előselejtezők lebonyolítása után most érkeztünk a selejtezők utolsó szakaszába, amikor 8 kvartettben küzdenek a csapatok azért, hogy végül bejussanak Európa legjobb 16 csapata közé. Magyarország az F-csoportban kapott helyet Ausztria, Ukrajna és a korábbi Európa-bajnok Szlovénia társaságában és a cél az első három hely valamelyikének megszerzése lesz, hiszen ezzel garantálható, hogy ott legyünk a megmérettetésen 2021-ben. Ennek első lépését meg is tette a magyar válogatott, miután csütörtökön este egy rendkívül izgalmas és sokszor már vesztesnek gondolt meccsen 77-75-re legyőzte Szombathelyen Szlovénia csapatát.

Így Sztojan Ivkovics csapata igen jó hangulatban, pozitív morállal utazhat vasárnap Ukrajnába az ukránok elleni mérkőzésre. Pedig nem volt ez ilyen egyszerű, az első negyed kiegyenlített és hibákkal teli küzdelme után a második negyedben a Morgan vezérletével összeszedetten harcoló szlovénok elmentek négy ponttal és ezt a harmadik negyedben egy ponttal tovább tudták növelni. Az ötpontos előny viszont szerencsére nem zavarta meg a mieinket, akik hihetetlen lendülettel ugrottak neki ellenfelüknek a negyedik negyedben és 28 pontot dobva végül 7 ponttal nyerték az utolsó játékrészt, így pedig 2 ponttal a mérkőzést is. De milyen utolsó negyed volt ez!

Magyarország - Szlovénia - FIBA Európa-bajnokság selejtező, sajtótájékoztatója

Néhány ponttal még mindig a vendégek vezettek, amikor a szombathelyi közönség hangosan követelni kezdte a helyi kötődésű Filipovity Márkót és Govens Darrint a csapatba, de az egyébként már hat nyertes EB-selejtezőt maga mögött tudó Ivkovicst ez nem hatotta meg és nem bontotta meg kilencfős rotációját és talán pont ez vezetett a sikerhez az ellen a csapat ellen, amelyben öt olyan játékos is játszott, aki részese volt a 2017-ben Európa-bajnoki címet nyert csapatnak. A játékról mindenképpen el kell mondani, hogy egyáltalán nem volt szép, nem voltak különleges jó megoldások (sőt, voltak teljesen homály dobások is, amelyek a palánkig nem értek el), egy játékos sem emelkedett ki egyik oldalon sem a mezőnyből, látszott hogy nincsenek összeszokva a játékosok, így főleg a fizikai küzdelem dominált.

Ez a csodálatos eredmény pedig Ivkovics felmondási idejében történt, akkor amikor elvileg az utolsó hazai válogatott találkozón ült a kispadon és most már hetesre duzzasztotta a magyar válogatott hazai veretlenségi szériáját. A szlovénok részéről egyébként Radovan Trifunovic abban látta a vereség okát, hogy a szlovén gárda gyermeteg hibák zömét vétette, főleg védekezésben láthattunk iskolás megoldásokat tőlük.

És aki látta a meccset, az biztosan nem fogja elfelejteni az utolsó 1 perc 12 másodpercet, amelyre 68-71-es állásnál került sor, amikor egy technikai hiba miatt megítélt büntetőt simán bedobott az egyébként karrierje egyik legjobb teljesítményét nyújtó Allen Rosco, majd Váradi dobott egy csodaszép hármast és 34 másodperccel a vége előtt már 74-73-ra a mieink vezettek.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Ezután aztán hihetetlen izgalmak jöttek, előbb Váradi faultolt, jöttek oldalról a szlovénok, újabb Váradi fault majd szlovén büntetők következtek. Innentől kezdve már taktikai faultok követték egymást és igazából, amivel megnyertük a meccset az az volt, hogy képesek voltunk bedobni az összes, nekünk megítélt büntetőt. Így most a szlovénoknak Ausztria ellen kell bizonyítaniuk és akár olyan szerencsés helyzetbe is kerülhetünk, hogy ha Ukrajnában nyerünk, akkor két forduló után már lépéselőnyünk is lehet a selejtezősorozatban, ami egyértelműen bizonyítaná, hogy nem volt jó döntés megszabadulni Ivkovicstól.

Főleg annak tükrében lenne értékes az ukránok elleni siker, hogy a szerdai magyar-szlovén meccsel egyidőben 88-72-ra megverték Ausztriát idegenben, tehát már a sorozat elején biztosíthatnánk bejutásunkat a tornára. Mert ahhoz azért ne férjen kétség, hogy a szlovénok simán fogják verni ezt az osztrák válogatottat.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső