Pochettino sem tudott segíteni – A Lille nyerte a francia bajnokságot

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 május 25.

Tegnap négy topbajnokságot már átnéztünk, elmeséltük, mi történt az utolsó fordulóban, és összefoglaltuk, hogy a bajnokság legfontosabb kérdéseire milyen válaszok születtek. Az előző összefoglalók mentén haladunk ma is, tartsatok velünk!

Az utolsó forduló

A Lille megcsinálta! Christophe Galtier együttese botlott az utolsó előtti fordulóban, ezáltal a PSG egy pontra fel tudott jönni. Az utolsó mérkőzés döntött, a PSG-t a Brest látta vendégül, és a Lille is idegenben lépett pályára, ők a francia élvonal egyik leggyengébb formában levő csapatával, az Angers-val játszottak.

A történet ilyenkor mindig egyszerű és bonyolult is egyben: Burak Yilmazéknak annyi dolguk volt, hogy nyerjenek, ebben az esetben teljesen mindegy, hogy mit játszik a Paris Saint-Germain.

A vasárnap kilenc órakor megrendezett találkozókon történteket elevenítjük fel:

Nem a levegőbe beszéltünk, amikor azt mondtuk, hogy az Angers gyenge formában van. Az elmúlt hetekben sorra jöttek a vereségek, egy ideig még az ellenfelek kapuját sem tudták egyszer sem bevenni, kissé feldobta az összképet egy 3-0-s győzelem, de azt a Dijon ellen szerezték, akiknek már olyan mindegy volt, ők már régen tudták, hogy a szezon végén elköszönnek az élvonaltól.

Volt aztán egy szoros meccsük az Olympique Marseille ellen, ahol egy 94. perces büntetővel kaptak ki, most pedig következett a Lille, és a hazaiak ismét a rosszabb orcájukat mutatták. Jonathan David tíz perc elteltével talált a hálóba, miután az Angers lescsapdája finoman szólva besült. A kanadai játékos szezonja nagyon nehezen indult, ám Galtier végig kitartott mellette, és végül az élet őt igazolta, David belelendült.

Közben a Francis La Blé stadionban a PSG-nek is megvolt a maga lehetősége. Tizenegyeshez jutottak a párizsiak, a labda mögé pedig Neymar állt. A büntető pedig egy olyan jelenetet hozott el nekünk, amit sokáig fogunk látni, és Neymar is sokáig fog emlékezni rá. Nagy rössel, hatalmas léptekkel indult neki, majd szinte helyben futott, a kommentátor szavait tudjuk csak idézni: unortodox módja volt ez egy tizenegyes elvégzésének. Lényeg a lényeg, hogy a brazil a bal alsót vette célba… Csak épp mellé rúgta a labdát. Maurizio Pochettino bizonyára nem volt boldog a kispadon, hogy egy ilyen fontos meccsen ilyet csinál a csapat talán legnagyobb sztárja.

Burak Yilmaz az Angers ellen nem így végezte el. Ugyanis a Lille az első félidő lefújása előtt kapott egy büntetőt – Jonathan Daviddel szemben szabálytalankodott Bernardoni -, és a török veterán nagy magabiztossággal, semmi flanc, csak belőtte a játékszert a kapuba. Nagyon érett a bajnoki cím.

Egy öngól révén a PSG is vezetést szerzett, így fordultunk a második félidőre.

Az Angers próbálkozott, de igazi erő nem volt ezekben a támadásokban, főleg Fulgini volt aktív. A másik pályán Kylian Mbappé megduplázta csapata előnyét, mindkét bajnoki címre pályázó együttes 2-0-ra ment. Fulgini a hosszabbításban még szépített, egy picit meleg volt a Lille számára a talaj, de amikor Benoit Bastien hármat fújt a sípjába, kezdődhetett a fieszta. A kispadon ülők a pályára rohantak, Yazici, Celik és Yilmaz hátán egyből ott termett egy török zászló, folyt a pezsgő, a játékosok énekeltek.

Van még miről beszélnünk, menjünk tovább!

A bajnokság végeredménye

Nem csak a bajnoki cím, de a mögötte levő harmadik és negyedik hely sorsa sem volt tisztázott. A Monaco és az Olympique Lyon harcolt ezért, jobb helyzetben voltak Niko Kovacék. Viszont ők csak döntetlent játszottak. A Nice segítette ki a Monacot, Rudi Garcia együttese hazai pályán zakózott, 3-2-re kikaptak, így nekik csak a negyedik hely jutott. A többi nagy bajnoksággal ellentétben itt csak két automatikus Bajnokok Ligája induló van, a bronzérmesnek már selejtezőt kell játszania.

A negyedik (azaz a Lyon) és az ötödik (azaz a Marseille) mentek az Európa-ligába, és a végén a Lens csak lecsúszott a kupaindulásról, a Rennes elcsaklizta előlük a Konferencialiga indulást érő helyet.

Ejtsünk pár szót a kiesőkről is. Az már korábban eldőlt, hogy a Dijon és a Nimes búcsúzik, az volt a kérdés, ki végez előttük, ki lesz az, akinek majd osztályozót kell játszani. A francia bajnokság ilyen szempontból hasonlít a Bundesligára, itt is a másodosztály egy csapata (play off útján derül ki) ellen kell megmérkőzni a Ligue 1 18. helyezettjének.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Annyira sűrű volt hátul a mezőny, hogy nem lehetett megmondani, mi lesz ennek a vége. A Nantes állt a legrosszabb pozícióban, viszont olyan remek formát mutattak, hogy elképzelhetetlennek tartottuk, hogy végül ők lesznek gondban. A Brestre gondoltunk – hiszen ők a PSG-vel játszottak -, de volt esélye visszacsúszni a Strasbourg – Reims – Bordeaux – Lorient négyesnek is.

Végül a sors úgy hozta, hogy a kanárik maradtak alul, mert jó forma ide vagy oda, hazai pályán nem bírtak a Montpellier együttesével. Egy pont már elegendő lett volna… Nem sikerült.

A Nantes így majd a Toulouse-zal csap össze, két mérkőzésen derül ki, hogy maradnak-e Blasék, vagy a Toulouse visszajut az első osztályba.

A Gólkirály

Szerencsére el voltunk látva remek csatárokkal idén is, közülük – aligha érhetett ez meglepetésként bárkit is – Kylian Mbappé lett a gólkirály 27 találattal. A dobogóra felfért még Memphis Depay és Wissam Ben Yedder, a Monaco csapatkapitánya is.

Depaynak minden bizonnyal ez volt az utolsó szezonja a Lyonban, a hírek szerint nagyon közel a megegyezés a Barcelona csapatával. Vagy valaki mással?

Érdekesség, hogy a PSG szupersztárjai az első tízben sincsenek benne, Neymar 9, Angel Di Maria 5 gólt szerzett. Moise Kean, az Evertontól kölcsönkapott olasz végzett Mbappé mögött a házi góllövőlistán, ő 13 találatig jutott.

Az Aranyember

Amikor a nyáron Victor Osimhen elhagyta a csapatot, nagyon kétségbe voltak esve a Lille szurkolói. A pótlás láttán meg még inkább. Jött egy ifjú titán, aki komolyabb bajnokságban még nem bizonyított (Jonathan David), és egy minden hájjal megkent rutinos, öreg róka.

A szezon embere
Burak Yilmaz - Lille

Ez a rutinos róka lett a szezon embere nálunk. Burak Yilmaz jött, látott és győzött. Nélküle a Lille sokszor csak szenvedett, akciógóljai mellett a tizenegyeseket is nagy magabiztossággal végezte el, és a szabadrúgásoknál is elsült párszor a lába… 16 gólig jutott, mellette kiosztott 5 gólpasszt. Mindezt úgy, hogy már elmúlt 35 éves. Le a kalappal!

Zárás

Már csak egy bajnokságunk maradt, a Ligue 1 is ki lett vesézve. Bajnok (2010/2011 után) a Lille együttese, az ezüstérem a PSG-nek jutott, míg a bronzérmet a stabilan teljesítő Monaco vitte haza. A két Olympique, a Lyon és a Marseille indulhat az Európa Ligában, a Rennes együttesének pedig a tavalyi BL után most az EKL jutott.

Kiesett a Dijon és a Nimes, feljutott a Troyes és a Clermont, az utolsó helyet pedig a Toulouse – Nantes párharc győztese tölti majd be.

Köszi, hogy velünk voltatok!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső