Stadionbemutató 1. rész

Olvasd el 5 perc alatt szerző a Tribun csapata 2021 június 16.

Az Európa-bajnokság történelme során először nincsen konkrét házigazdája az eseménynek, különböző tizenegy ország városa kapta meg a rendezés jogát. Ebben a cikk sorozatban pedig bemutatjuk azt a tizenegy stadiont amelyekben eldől, hogy melyik válogatott hódítja el az Európa-bajnokság trófeáját.

Az UEFA 2012. december 6-án döntötte el, hogy a megszokott rendezési forma helyett nem egy vagy két ország fogja rendezni a patinás tornát, hanem városok kapják meg a lehetőséget. A helyszínekre két -féle képen lehetett pályázni, az alapcsomagra ami három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt vagy egy negyeddöntőt tartalmazott vagy a döntő csomagra ami az elődöntőket és a döntőt. Az előbbire összesen tizenhét ország adta be a jelentkezését míg az utóbbira London és München pályázott.

Az UEFA 2014. szeptember 19-én jelentette be a tizenhárom helyszínt Genfben, de több alkalommal is változott a rendezők listája, például 2017. december 7-én az UEFA törölte Brüsszelt a rendezők közül, az új stadion építésének késlekedése miatt.

A négy mérkőzést (három csoportkör és egy nyolcaddöntő) áthelyezték Londonba. Az utolsó változtatások 2021. április 23-án voltak, mikor a nézőkre vonatkozó garanciák hiánya miatt Dublintól elvették a rendezés jogát. A három csoportmérkőzést Szentpétervár, a nyolcaddöntőt London kapta. Az UEFA Bilbaótól is elvette a rendezést, helyette Sevilla kapta meg a lehetőséget.

Koppenhága – Parken Stadion (38 065)

EB-2020 Stadionbemutató: Parken Stadion

Európa-bajnokság legkisebb stadionja a dán nemzeti válogatott otthona a Parken Stadion. A létesítmény 1992-ben készült el és lett az ország legnagyobb labdarúgó-arénája, amit azóta több ízben is felújítottak.

Eredetileg magának a válogatottnak készült a pálya, amelynek építését azzal a feltétellel finanszírozta a Baltica Finans A/S vállalat, hogy a Dán-labdarúgó szövetség legalább tizenöt évig itt rendezi a mérkőzéseit. Majd 1998-ban a Baltica 138 millió koronáért eladta az épületet az FC København csapatának.

A 2001-es Eurovíziós Dalfesztiválra elkészült a stadion összehajtható tetőtere, amely lehetővé teszi a szélsőséges időjárás esetén is a sportesemények vagy más kulturális rendezvények megtartását. A tető harminc perc alatt csukható, illetve nyitható is, a zárt tér esetében pedig szabályozható a hőmérséklet létesítményben.

Az aréna 2014. július 17. óta a Teila Parken Stadion nevet viseli, mivel a névadó szponzor a Teila telekommunikációs cég lett, akik felszerelték az egész komplexumot gyors és könnyen hozzáférhető internet hozzáféréssel.

Az Európa-bajnokságon Koppenhága 25-33 százalékos kihasználtságot vállalt, így náluk lesz a legkevesebb kilátogató, mindössze 9516–12 561 fő között lehetnek majd ott a nézők a mérkőzéseken, hogy szurkoljanak a Dán válogatottnak. A három csoport meccs mellett még egy nyolcaddöntőt fog rendezni a Teila Parken Stadion.

Glasgow – Hampden Park (51 866)

EB-2020 Stadionbemutató: Hampden Park

Hampden Park az idei Európa-bajnokság legrégebbi stadionja, amely még 1903-ban nyitotta meg a kapuit és 1906 óta add otthont a Skót vállogatottnak. A nyitómérkőzésen az álló helyeknek köszönhetően 125 ezer ember tombolhatott a lelátón. Az európai labdarúgás történetének néző csúcsa is ebben a stadionban született, 1936-ban 149 415 ember volt kíváncsi a Skót-Angol rangadóra.

A Hampden Park története során két BEK, egy Bajnokok Ligája, egy KEK és egy UEFA-kupa döntőnek volt a helyszíne. Emellett számos Skót kupa és ligakupa döntőt rendeztek itt, majd az 1999-ben elkészült felújítások után a 2012-es olimpiai játékokon három férfi és öt női mérkőzésnek volt az otthona.

Amszterdam – Johan Cruijff Arena (55 500)

EB-2020 Stadionbemutató: Johan Cruijff Arena

Hollandia egyik leghíresebb labdarúgó stadionját a legtöbb futball szurkolónak nem kell bemutatni. Az 1996-ban elkészült arénát az AFC Ajax csapata bérli és tartja karban. A Johan Cruijff Arena nem csak a holland bajnokság legeredményesebb klubjának add otthont hanem a válogatott számára is.

A stadion egyik legismertebb jellegzetessége, hogy nyitható és zárható is a teteje, így időjárástól függetlenül meg lehet tartani a labdarúgó mérkőzéseket vagy akár koncerteket. Itt rendezték 1998-ban a Bajnokok Ligája és 2013-ban az Európa liga döntőjét. Érdekesség, hogy 1997-től 2007-ig az Amsterdam Admirals amerikaifutball-csapatnak is az otthona volt a Johan Cruijff Arena. Majd 2007-ben megszűnt a klub és azóta nem rendeztek itt amerikai futball mérkőzést.

szerkesztői csapata - Tribün
A Tribün

A Tribün Sportmagazin egy 2018-ben alakul, sport talk show, ahol különböző sportesemények aktualitásait beszélik ki műsorvezetőink és vendégeink, gyakran új megvilágításba helyezve az eseményeket szakítva a közvélekedéssel.

Az évek során több sportágakra specializálódott tartalmat is elkezdtünk gyártani (Szélárnyék - Forma-1, Kedd Esti Fények - NFL), podcastjaink és youtube videóinkon kívül megtalálhatóak vagyunk az ATV Spirit, a Hit Rádió és a Spirit FM műsorán is.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső