33 millió amerikai fogad az idei NFL szezonra

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 szeptember 11.

Az amerikai futball nem csak az Egyesült Államokban népszerű. Magyarországon 2005-ben megalakult a MAFSZ, azaz a Magyar Amerikai-Futball Szövetség, és a televíziós közvetítéseknek hála, egyre többen szeretnék kipróbálni ezt az amúgy zseniálisan összetett sportágat. Ahogy maga a játék egyre népszerűbbé vált, úgy jött meg a sportfogadó közösség kedve is ahhoz, hogy pénzt nyerjenek a milliók által szeretett játékon.

Az Amerikai Játékszövetség (American Gaming Association – innentől AGA) készített egy felmérést, hogy megtudja: Mire számíthatnak idén a bukik, milyen lesz a sportfogadási kedv? Az eredmény meglepő volt.

Az AGA

Az AGA az a nemzeti kereskedelmi csoport, amely összefogja a 261 milliárd (!) dollárt érő szerencsejáték és kaszinóipart. Országosan 1,8 millió munkahelyet támoagatnka. Vannak köztük kereskedelmi és törzsi kaszinóüzemeltetők, beszállítók és más, az iparhoz szorosan kapcsolódó szervezetek. Az AGA célja, hogy megfelelő, megbízható szabályozásokat hozzon létre, amely segítségére lesz a gazdasági fejlődésnek.

A háttér

A bevezetőben azt írtam, a cél az, hogy a sportfogadásban érdekelteket legális útra tereljék. Hogy erre miért van szükség? Mert az Egyesült Államokban nem mindenhol legális a sportfogadás. Nézzük a számokat:

18 állam és Washington, DC már kínál legális, szabályozott sportfogadásokat, további négy még nem működik, hét pedig fontolgatja a legalizálást. Ez azt jelenti, hogy 29 millióval több amerikai felnőtt fér hozzá a legális sportfogadáshoz. Ez pedig 54%-os növekedést jelent, óriási szám! Elképesztő, de vannak államok, ahol még csak fel sem merült ennek a szabályozása, legalizálása, pl. Utah államban belefoglalták az alkotmányba, hogy bizony a szerencsejáték tiltott.

Még így is van 32 állam, ahol illegális a fogadás, de hamarosan bővül azon államok listája, ahol legálissá válik.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felmérésről

A felmérést az AGA megbízásából a Morning Consult végezte augusztus 24. és 27. között, 2200 fős bázis alapján. Az eredményeket súlyozták, majd életkor, iskolai végzettség, nem, rassz és régió alapján bontották szét. Egyébként a teljes felmérés +/- 2 százalékos hibahatáron belül mozog.

Bill Miller, az AGA elnöke szerint az NFL mérkőzéseket mindig nagy érdeklődés övezi sportfogadási szempontból, és ez ebben a szezonban sem lesz másképp. Régóta tisztában vannak azzal, hogy az amerikai futballra fogadók azok, akik élnek-halnak a sportágért, a szövetség és a fogadóirodák célja továbbra sem lehet más, minthogy ezek az emberek a legális utat válasszák. Ez elengedhetetlen a játék integritásának érdekében.

És akkor beszéljünk a felmérés eredményéről:

Ugyebár azzal kezdtem, hogy a felmérés eredménye (miszerint nagyobb a sportfogadási kedv, mint korábban) azért is meglepő, mert az amerikaiak jó része kevésbé lelkes magát a szezont illetően. A koronavírus sok szempontból is rosszkor jött, hiszen így az emberek nem tudnak a stadionokba járni, de még csak egy baráti összejövetel is problémásan kivitelezhető, sokakat pedig az tántorít el, hogy a politika beférkőzött a Ligába.

A becslések szerint 33,2 millió felnőtt amerikai fog fogadni az idei NFL szezonra. 20 százalékuk fog hagyományos fogadóirodákon keresztül fogadni (a tavalyi érték 18%), 34 százalékuk pedig bevallottan legális vagy épp illegális online platformot választ (29%). És van egy réteg, a legnagyobb réteg, aki mindenfajta hivatalos szervet kihagyva a családjával, a barátaival, kollégáival fog fogadni. Ők jellemzően azok, akiket annyira nem mozgat meg a szerencsejáték, sem az NFL, de brahiból, szórakozásból megenged egy laza kis fogadást magának.

Egyébként a keményvonalas NFL rajongók nagyobb százalékban fognak fogadni, míg az alkalmi NFL szurkolók (tudjátok, az egymeccsesek) csak 12 százalékban. És most jön egy félelmetes szám: Úgy,hogy gyakorlatilag rengeteg állam ki van zárva a szerencsejáték-bizniszből, még így is 2,3 milliárd dollárt hozott a tavalyi NFL szezon. Felfoghatatlan összegek.

Úgy tűnik, kezd helyreállni a világ rendje, legalább is, ami a sportot illeti. Mi szerencsére továbbra is fogadhatunk, sok-sok amerikainak viszont még várni kell rá. Az induló NFL szezon bizonyára nem csak az Egyesült Államokban, de a világ minden részén óriási figyelem fogja övezni.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső