A szerencsejátékok piacának várható trendjei 2020-ban

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 január 31.

Nem túlságosan egyszerű valamit megjósolni, előrejelezni. Ahogy ez az egyszerűnek tűnő papírforma fogadások esetén sem mindig kristálytiszta a győztes kiléte, úgy azt megjósolni, hogy mi vár 2020-ban a szerencsejáték-iparra és az online fogadóirodákra, még jóval nehezebb feladat. Vannak dolgok, amelyekből már azért lehet következtetni folyamatokra – ilyen például az Egyesült Államokban megindult legalizációs folyamat valamint az Európában megjelent szigorítások (például a hitelkártya-használatra vonatkozóan).

Ennek ellenére nagyjából csak jósolni lehet bármit is, a következőkben viszont megpróbáljuk körbejárni a lehetőségeket. Ahogy minden iparágban, úgy a szerencsejátékban is vannak felfelé ívelő pályák, ilyen cégek például a DraftKings, amely a fantasy sport területén elért sikerek után sikeresen mozdult át a sportfogadások világába, szóval ők biztosan sikeres évre számíthatnak, ahogy az Egyesült Államok megnyíló sportfogadási piacára nagy sebességgel megérkező FanDuel is.

És ennek a két cégnek a sikere egybevág a fentebb már említett amerikai legalizációs folyamattal, a DraftKings sikerrel szerződött le New Hampshire állammal a sportfogadások kezelésére még decemberben és néhány napja alkut tudtak kötni Colorado állammal is az ottani sportfogadási piacra való belépésről. Ez pedig csak fokozza a céggel szembeni várakozásokat, amely 2019-ben óriási húzással felvásárolta az SBTech névre hallgató, sportfogadási beszállítót és most már az egyik legnagyobb fogadóirodának számít.

A Bet365 esetén szintén jó évre lehet számítani, főként, hogy a háttérben a tulajdonos Flutter Entertainment felvásárolta a Stars Groupot – ezzel pedig még nagyobb piaci szeletet hasított ki magának.

Egyetlen év alatt majdnem 4 milliárd dollárt bevételt termelt a bet365, évről-évre közel 10%-os növekedést produkálva.

Hasonló fejleményekre lehet számítani 2020-ban is. A fogadóirodák, szerencsejátékos cégek mellett érdemes odafigyelni a háttérben zajló eseményekre is, hiszen az SBTech fentebb említett felvásárlása mellett a kaszinóipart új magaslatokba emelő Evolution Gaming fejlődése is figyelemreméltó, hiszen egyetlen periódusra sem szakad meg a bevételének növekedése és fejlesztések terén is korszakalkotó, amit művelnek.

Az Egyesült Államok kaszinóinak tekintetében a legnagyobb figyelem most a Ceasars Entertainment felvásárlását övezi, ahogy tavaly már volt róla szó, az Eldorado Resorts veszi meg őket 17 milliárd dollárért. A kérdés, hogy egy ilyen nagy egyesülés mit jelent a működtetésre nézve, mennyire lesz képes az egész szervezet decentralizáltan fejlődni és működni – az biztos, hogy 2020-ban még küzdelmet és szenvedést fogunk látni, az ilyen szintű egyesülések csak hosszútávon mutatnak pozitív fejleményeket.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A rivális MGM Resorts International 2020-ban az Egyesült Államok piacán főleg a stabil fejlődést igyekszik követni, főként mivel most üzemeltetési jogot próbálnak szerezni Japánban, azon belül is Oszakában. Akit még érdemes figyelni, az a BetMGM, amely a sportfogadás terén nem lesz az elsőszámú versenyző, de szépen stabilan haladnak és generálják a bevételt, tehát a nyugodt profit híveinek igazán jó ajánlás a cég. Az év nagy újonca a nemrégiben indult Fox Bet lehet a Fox-médiabirodalom égisze alatt, a céljuk egyértelműen a minél nagyobb piac megszerzése és mivel mögöttük azért komoly médiatámogatás is van, 2020-ban egyértelműen figyelni kell rájuk.

Nem nagy számokat, hanem inkább stabil növekedést várjunk tőlük. Európában nagy dobásra készül a Virgin Bet, amely a fentebb már említett SBTech technikai támogatását élvezve igyekszik az európai – és főleg brit – sportfogadási piacon minél nagyobb szeletet megszerezni. Erre van is esélyük, hiszen a Virgin név mindig is jó reklámértékkel bírt. Még érdemes beszélni a BetConstructról és a Kindred Groupról, amelyek mindketten új cégek és főleg az amerikai piacra koncentrálnak, de mindenképpen fogunk még hallani róluk a közeljövőben.

A virtuális sportok világában még beszélni kell a teljesen új Pragmatic Playről, amely biztosan sikert fog produkálni ebben a szegmensben is, főleg hogy másik három szegmensben már bizonyított. Összességében tehát komoly hullámokra kell számítani a szerencsejáték-iparban is, lesznek nyertesek és vesztesek, de az biztos, hogy a folyamatosan pezsgő üzleti döntések legnagyob nyertesei a játékosok lesznek, hiszen minél több platform, annál több lehetőség és annál több szorzó.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső