Az online szerencsejátéktól tisztul a teniszsport

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 január 28.

Nagyon meglepõ volt, hogy mennyire kevés reakció volt a szerencsejátékos berkekben arra a közleményre, amelyben a Tenisz Integritásáért Felelõs Egység (TIU) bejelentette, hogy 2019-ben történelmi mélypontra zuhant azon teniszmérkõzések száma, amelyeknél felmerült a bunda vagy éppen csalás esélye. Összes 138 ilyen gyanús mérkõzés volt tavaly, egyetlen egy sem volt ezek közül Grand Slamen, hármat jeleztem a férfiak ATP-tornáiról és ötöt a nõk WTA-tornáiról.

Ez egyrészt rendkívül jó hír a teniszsport számára, másrészt a szerencsejáték ipar számára is, hiszen el lehet képzelni micsoda médiavisszhang kísérte volna azt, ha a gyanús mérkõzések száma esetleg emelkedett volna – azonnal megtalálták volna bûnbaknak az amúgy is sokszor támadott szerencsejátékos szolgáltókat és fogadóirodákat. A számok megdöbbentõek 2019-re nézve, hiszen minden korábbi évhez képest több mint százzal kevesebb a jelentett gyanús meccsek száma és bár ez csak statisztika és bejelentéseken alapul, mégis pozitív trendet tükröz.

Fõleg azért, mert a bejelentések és a statisztikák alapját a fogadóirodák által biztosított adatok képezik, amelyek kiegészítve hatékony adatelemzéssel, tényleg jó bepillantást enged a teniszsport tisztaságába. És ez azt is mutatja, hogy miért nem volt rossz az, hogy 2015-ben például elég magas számokat jelentettek – egybõl elindult a munka, játékosokat, bírókat és tisztviselõket büntettek meg és függesztettek fel.

A szankcionált játékosok relatíve magas száma (26) azt is jelzi, hogy a fogadóirodák, szövetségek és különféle szervezetek egyre hatékonyabban lépnek fel a csalások és visszaélések ellen, ráadásul egyáltalán nincsenek kivételek, a megbüntetett játékosok között volt volt például Nicolás Kicker, egy TOP 100-ba rangsorolt teniszezõ és egy junior Grand Slam gyõztes is. Nem titok az sem, hogy rengeteg fogadóiroda és szerencsejátékban utazó cég szorosan együttmûködik a sportági szövetségekkel, ha integritásról, tisztaságról van szó, fõleg akkor, amikor kimagaslóan, furcsán magas számban érkeznek tippek egy bizonyos mérkõzése, hiszen ez azt mutatja, hogy az emberek kockázatkerülõ és normál fogadási magatartása valamilyen oknál fogva megváltozik.

És nem csak a fogadások száma, de az összege is lehet gyanús, így a fogadóirodáknak komoly érdekében áll ezek megfigyelése, hiszen ha kiderülne, hogy hagyják ezt a fajta magatartást, az saját magukra nézve is súlyos csapás lenne. És a Tenisz Integritásáért Felelõs Egység jelentése nem az elsõ olyan információforrás 2019-re vonatkozóan, ami biztató a tenisz tisztaságára nézve, hiszen a Fogadások Tisztaságáért Küzdõ Nemzetközi Szervezet legutóbbi jelentése (2019 harmadik negyedévébõl) szintén hasonlóan jó adatokat közöl – ebbõl kiderült, hogy a harmadik negyedévben 30 bejelentett gyanús mérkõzés volt, ami 2018 hasonló idõszakához képest 40%-os csökkenést mutat.

A közlemény azt is kiemeli, hogy a csökkenés nagymértékben annak köszönhetõ, hogy az ITF-tornák szintjérõl kevesebb észrevétel érkezett. Akárhogy is nézzük, ezek a fejlemények mindenképpen jó irányba mutatnak, hiszen vagy azt jelzik, hogy a probléma tényleg megoldódik vagy azt, hogy a legális fogadási piacoktól inkább elfordul a szürkébb piacok irányába. Ez utóbbi pedig a mai napig is létezik, viszont ez már inkább a teniszsport problémája, hiszen a legális fogadóirodák a maguk részérõl mindent elkövetnek a tiszta fogadás érdekében.

És ezért sajnos nagyon kevés elismerést kap a sokszor és sok fronton támadott szerencsejáték ipar. Konkluzióként mindenesetre elmondható, hogy a fogadóirodák és a szövetségek közötti közremûködés létfontosságú és hasznos a sport tisztasága számára – természetesen a teljes megtisztulás elég távolinak tûnik, de ha sikerül évrõl-évre csökkenteni vagy szinten tartani az ilyen jellegû bejelentéseket, az ígéretes a jövõre nézve.

A tenisz esetében tehát már biztosan jó irányban vagyunk, érdekes és hasznos lenne látni más sportokra vonatkozóan is a hasonló információkat, remélhetõleg a többi, integritásért küzdõ szervezet is nyilvánosan publikálni fogja a bejelentések számát, mert több sport összességét vizsgálva lehetne igazán hasznos információkra következtetni a fogadások tisztaságát illetõen. Fõleg, hogy Magyarországon sokszor és sok vád éri a különbözõ sportágakat a dopping és a bunda kapcsán.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső