FIFA és NBA2K – Ők lennének az esport zászlóshajói?

Olvasd el 4 perc alatt szerző Bartos László 2020 augusztus 05.

Rengeteget beszélgettünk márciusban és áprilisban az esportokról. A koronavírus-járvány okozta leállások miatt ugyanis a fogadóirodák eseményeinek közel 80 százaléka eltűnt. Leálltak a nagyobb országos bajnokságok, úgy mint a La Liga, a Serie A, a Bundesliga, a Premier League és a Ligue 1 is, de ezek csak a nagyobb bajnokságok. Nem volt Európa Liga, Bajnokok Ligája és a kisebb országok bajnokságai is inkább a biztonságos szünet mellett döntöttek.

Volt fogadnivaló, még ha gyér is volt a kínálat: Fehéroroszország vagy épp Tádzsikisztán futballja köszönte szépen, élt és virult.

Innentől kezdve pedig a fogadók dönthettek: Fogadok egy számomra alig ismert bajnokság meccseire, vagy belevágok valami újba, ami azért mégiscsak ismerős? Igen, ez lenne az esport, ahol számtalan eseményt rendeztek a futballtól kezdve a Forma 1-ig. És hogy bejött-e? Beszéljenek a számok!

Az esport növekedése

Az esport-rajongók eddig is sokan voltak, noha ekkora figyelmet a sportág soha nem kapott, mint 2020 első negyedévének végén. Egyes becslések szerint 500 millió rajongó van, akiknek többségét az Y generáció adja, azaz olyan 21-35 éves felnőtt emberek, akik saját keresettel rendelkeznek, így van lehetőségük hódolni a szenvedélyüknek. Nem beszélve azokról a hagyományos sportfogadókról, akik a járvány kitörése után nyergeltek át…

Beszédes szám, hogy a COVID előtt az esport-fogadások forgalma durván 1,5% volt, ez április hónapra 40%-ig emelkedett, a fent említett okból kifolyólag. Nem volt mire fogadni, hát az ismeretlen ismerőst választották.

A fejlesztők is észrevették, hogy óriási aranybányára leltek, így igazodva a körülményekhez egyre jobban szélesítették a kínálatot, egyre több esport eseményre fogadhattunk, ezen események oroszlánrészét két nagyágyú biztosította.

A FIFA, az NBA 2K és a többiek

Nem meglepő, hogy némelyik játék nem aratott osztatlan sikert a hagyományos sportfogadók körében. A League of Legendsre vagy a Counter Strike-ra kevesebben kaptak rá, mint arra a két játékra, amely népszerűsége évről évre növekszik. Ilyen növekedést tapasztalhattunk a járvány alatt is, a futball és kosárlabda-játék tette ki az esport-fogadások 85 százalékát. Ez pedig óriási szó.

Miért nem a fentebb említett két egyébként nagyon népszerű játékra és miért a focira és kosárlabdára fogadtak inkább az emberek? A válasz nagyon egyszerű: Ezen játékoknak ismerik az alapjait, nem kell semmit megtanulni, egy esemény pedig nem 2 óra, mint a való életben, hanem maximum negyed óra. Így akik ezeket a pótlékokat keresték, sokkal többet is tudtak fogadni, mint egy igazi meccsre.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A LoL-nál vagy a CS-nél tanulni kell, arra pedig egyik épeszű fogadó sem vágyik, hogy teljesen random eseményekre fogadjon, előzetes tudása pedig nincs.

A különböző streamek, tv-csatornák is adtak ennek egy esélyt, hiszen az ő közvetítéseik is elvesztek a valós idejű, igazi sportok elmaradása miatt. Áprilisban startolt az ESPN-en a Players Tournament, amelyben 16 jelenlegi NBA játékos is részt vett.

Vagy ott van a spanyol játékosok által életre hívott La Liga Challenge, ahol egy csapat egy játékosa irányította az övéit, erről mi is részletesen írtunk korábban. Rengeteg ember volt rá kíváncsi, köszönhetően a fogadóirodáknak még izgulhattunk is kedvenceink miatt.

És ha már közvetítés: Épp tegnap jött a hír, hogy az amúgy elképesztően aktív kínai piacon megvásárolták a League of Legends közvetítési jogait. Biztos aprópénzért, gondolná az átlagember… Hát, nem. 113 millió dollárba került a Bilibili csatornának, hogy a legnépszerűbb nemzetközi LoL-versenyeket közvetítse.

Magyarul, az esport továbbra is népszerű, a járvány miatt pedig újfent bővült a rajongótábora, és senkinek ne legyenek kétségei, ezek a számok tovább fognak növekedni. Főleg akkor, ha ne adj Isten újra le kell állítani a valódi sportéletet…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső