Fogadási csalások 2020 első két negyedévében

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 július 14.

A bunda mindig is jelen volt a sportfogadásban (Magyarországon is), azonban a csalók módszerei egyre kifinomultabbak, egyre nehezebb kiszűrni, mikor van dolga az embernek olyan mérkőzéssel, ami már előre le van vajazva. Anno egy könyvben olvastam, hogy egy bunda létrejöttében 3 emberre van szükség: A kapusra, egy védőre és a vezetőedzőre. Hogy ez így van-e, vagy valamelyik „bennfentesnek” meglódult a fantáziája, nem tudni. Nem volt részem fogadási csalásban – nem is lesz -, de mindenesetre érdekes és egyben elszomorító azt látni, hogy a csalás immár az amatőr meccsek között is megvetette a lábát.

A pandémia közepén a svéd amatőr barátságos meccsek váltak a fő célpontjaivá ezeknek a szervezeteknek. Volt olyan mérkőzés (még egyszer, teljesen amatőrökről beszélünk), ahol egy 20.000 eurós tét érkezett a meccs félidejében.

Nehéz lenne elképzelni, hogy valaki brahiból pont ezt a meccset választotta, hogy egy ekkora összeget rápakoljon…

Ezt követően Ukrajnában volt egy gyanús szituáció: Egy amatőr tornát rendeztek, ami még Facebook eseményt is kapott. Annyira komolynak tűnt a dolog, hogy a legtöbb fogadóiroda felvette a kínálatába és érkeztek a furcsábbnál furcsább fogadások. A mai napig nem tudják, hogy a mérkőzések le lettek-e játszva vagy sem, a fogadóirodák viszont már kifizették a nyereményeket.

Az első félév

Global Lottery Monitoring System

A GLMS (Global Lottery Monitoring System) segítségével most fény derült, milyen mértékű gyanús fogadások voltak 2020 első félévében.

Összesen 269 riasztás érkezett az első és második negyedévben, ezek többsége focimeccs volt, összesen 197. Nagy része Európából (137), Ázsiában és Észak-Amerikában ez a szám elenyésző volt (43 illetve 7). A többi sportág nem volt annyira kapós, hiszen kosármeccsre 27, jégkorongra 19, teniszre 18 riasztás érkezett.

Ludovico Calvi, a GLMS elnöke szerint a koronavírus-járvány hatására a fogadási csalásokkal foglalkozó személyek nem álltak le, inkább új piacok után néztek. A sportesemények csökkenése miatt természetesen a gyanús fogadások is csökkentek, összesen 38%-kal kaptak kevesebb riasztást, mint az előző év azonos szakaszában.

Calvi szerint sosem volt annyi feladatuk, mint az elmúlt fél évben, a montreali, hong-kongi és koppenhágai irodája zsúfolásig telt munkával. A fantom mérkőzések és a manipulált mérkőzések kiszűrése komoly feladat. Ráadásul a világjárvány jelentős bevételkiesést eredményezett kivétel nélkül minden egyes klubra, így jelenleg sokkal sebezhetőbbek az egyesületek és a játékosok is egy esetleges megkeresés alkalmával.

A GLMS emberei nem számítanak arra, hogy csökkenni fog ez a tendencia, hiszen a futballistáknak ideális esetben a pihenőjüket kellene tölteni, de a vírus ezt is tönkretette, helyette erőltetett menetben zajlik a legtöbb bajnokság.

Ezidáig 199 esetben értesítették mérkőzés előtt az illetékeseket, nyolc alkalommal meccs közben vették észre a turpisságot, míg 62 esetben már vége volt az eseménynek, amikor a riasztást elküldték.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

És végül még egy adat:

A világjárvány tehát nem hogy lelassította volna az alvilági szerveket, hanem még bátrabbá tette őket. Ahogy Calvi is elmondta, a jövőben is számítani kell arra, hogy még több eseményre próbálják majd rátenni a mancsukat.

Ti pedig annyit tehettek, hogy megbízható helyekről gyűjtitek be a tippeket és az ilyesfajta amatőr mérkőzéseket messziről elkerülitek.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső