Komoly változások jönnek a szerencsejátékos oldalak esetén

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2020 január 27.

A TruNarrative egy biztonságos kereskedelmi fizetési platformokat és csalás elleni rendszereket építő cég, amely rengeteg különféle módon képes biztosítani azt, hogy partnereinél a fizetés, a kereskedelmi tevékenység a lehető legbiztonságosabb legyen és minimálisra csökkenjen a csalás vagy éppen a személyiséggel visszaélés esélye. Adam Doyle, a cég szerencsejátékokkal foglalkozó osztályának vezetője nemrégiben arról beszélt, hogy mik az alapvető védelmi módszerek és ajánlások a játékosok adatainak és pénzének védelmére és melyek a szükséges követelmények, amelyeknek meg kell felelnie egy szerencsejátékos oldalt üzemeltető vállalatnak.

A nemzetközi Szerencsejáték Szövetség a mai napig folyamatosan azon dolgozik, hogy még biztonságosabbá tegye a játékot a játékosok számára, így érthető volt az a nemrégiben meghozott döntése, mely szerint eltiltja, kitiltja azon fogadóirodákat, szerencsejátékos oldalakat, amelyek hitelkártyáról fogadnak el letétet. A tiltás áprilistól lép életbe és a jelenlegi piaci gyakorlatokat figyelembe véve lesznek olyanok, akinek ez fejfájást fog majd okozni.

Főleg azért, mert például Nagy-Britanniában a legtöbb letétet hitelkártyáról teljesítik és ezen tranzakciók képezik a legnagyobb összegeket, másrészt viszont a hitelkártyák tiltása akár 30%-kal is megnövelheti a játékosok regisztrációjához kapcsolódó költségeket. Ennek oka, hogy alapesetben egy hitelkártya birtokos esetén nem kell elvégezni az ún. KYC („Ismerd meg az ügyfeled”) azonosítást, amely a pénzmosás elleni küzdelem szerves része, hiszen ilyenkor már a hitelkártyát kibocsátó cég ezt megtette korábban, sőt így garantálható volt az is, hogy 18 évesnél biztosan idősebb a játékos.

Ha a hitelkártyák kikerülnek a felhasználási körből, akkor a szerencsejátékos oldalakat üzemeltető cégeknek még egyszer el kell végezni a KYC-azonosítást, ami becslések szerint harmadával növelheti költségeiket. Értelemszerűen ez csak egy terület, ahol a Szerencsejáték Szövetség lépéseket tesz a játékosok védelme érdekében, szintén fókuszpontban van azonban a szerencsejáték-függőség kérdése is. Ennek érdekében az üzemeltetőknek eszközöket kell kínálni arra, hogy a játékos képes legyen határokat szabni, tehát letéti limitek, veszteségi és fogadási határok megszabásával segíthetnek a játékosoknak kordában tartani a játékszenvedélyüket. Sőt, kötelező adniuk olyan lehetőséget is, hogy a játékos kizárhassa magát egy időre az adott oldalról és a fogadásokból.

Ezek természetesen segítenek valamilyen formában lassítani a függők teljes összeomlását, de egyáltalán nem foglalkoznak a problémával komolyan, hiszen ezek az eszközök a játékos saját döntése alapján használhatóak, így nem is igazán használják őket. Tehát a szövetség szerint az üzemeltetőknek kell még többet tenniük. Ezt azonban nem egyszerű megtenni, hiszen a játékszenvedéllyel küzdő játékosok a profikhoz hasonló mintákat mutatnak – nagy tétek, hosszú ideig tartó játékok és gyakori veszteségek. Tehát a szerencsejátékkal foglalkozó cégeknek módszert kell kifejleszteniük arra, hogy azonosítani tudják a tényleg problémával küzdő játékosokat, amire főleg algoritmikus megoldásaik vannak, például a viselkedések megfigyelése és statisztikák elemzése, hiszen ez egy egészen értékelhető és használható profilt ad a játékosról.

Hiszen ha egy játékos teljesen normális fogadási viselkedéssel csatlakozik az oldalhoz, de aztán viselkedése és megszokott játékstílusa, statisztikája megváltozik, akkor az üzemeltető gyanakodhat rá, hogy esetleg játékfüggővel van dolga. Ha tehát a játékosok viselkedését monitorozzák és valós időben kiértékelik bizonyos minták alapján (mikor, mennyi tétet tesz és mennyi ideig tartozkódik az adott oldalon), akkor biztosan azonosítható lesz a játékosok egy olyan halmaza, akik szerencsejáték szenvedéllyel küszködnek.

Ezután pedig aztán jöhet a vevőszolgálat beavatkozása, akiket pedig megfelelően ki kell képezni arra, hogy hogyan tudják támogatni ezeket a játékosokat és milyen lépéseket kell tenniük az ilyen játékosok szenvedélyének kezelésére. Tehát a hitelkártyás változás mellett a Szerencsejáték Szövetség most a játékszenvedéllyel küzdő játékosok védelme érdekében akar még több intézkedést látni az üzemeltetőktől, remélhetőleg látunk is a közeljövőben néhány olyat, ami a játékélményt egyáltalán nem befolyásolja, mégis képes lesz segíteni a problémával küzdő embertársainknak.

Hiszen azt egyértelműen beláthatjuk, hogy az önerőből vezérelt limitek nem igazán tudják ezt a problémát orvosolni, ennél jóval többet kell tenni – és bizony kell tenni, mert az ilyen problémával küzdő játékosok száma évről-évre növekszik.

megosztás
A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső