Újabb tanulságos történet a szerencsejáték-ipar küzdelmeiből

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 február 01.

Az amerikai legális sportfogadási piac az elmúlt években kezdett el nagy ütemben növekedni és bővülni, de az elmúlt időszakban sok szakújságíró arra figyelmeztetett, hogy az amerikai piacnak oda kell figyelnie a sokkal előrébb tartó európai eseményekre, például arra, ami Nagy-Britanniában történik mostanában. Itt most nem a Brexitre kell gondolni, hanem arra a szerencsejáték-ellenes retorikára, amely egyre hangosabbá válik az angol médiában és közvéleményben, most legutóbb például a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) intézett kirohanást a szerencsejátékok ellen.

Újabb támadás érte a szerencsejáték-ipart

A kirohanás konkrétan egy nyílt levelet takar, amelyben az NHS vezetője, Claire Murdoch az öt legnagyobb brit üzemeltetőt szólította meg és egyértelműen kijelentette, hogy a mentális betegségek és a fogadás, a szerencsejátékok közötti kapcsolat egyértelműen látható. Murdoch egyben felszólította a cégeket arra is, hogy szüntessék be az ingyen fogadásokat, a belépésre és fogadásra ösztönző, ingyen pénzt ígérő promóciókat, hiszen ezzel még több ember kerül be a szerencsejátékfüggőség ördögi körébe, ráadásul ez még azoknak a távozását is megnehezíti, akik szeretnének kilépni ebből a függőségből.

És amiért az amerikai vonalat ki kellett emelni, az a tény, hogy ezt a levelet a William Hill, a bet365, a GVC, a Betfred és a Flutter vezetőinek küldték, amely cégek egytől-egyig nagy erőkkel igyekeznek betörni az amerikai piacra.

NHS a szerencsejátékok ellen

És hogy miért fontos erre odafigyelni az Egyesült Államokban? Azért mert az most még egy születőben lévő, hatalmas piac, ahol ha nem figyelnek az üzemeltetők és csak a rövidtávú profitra fókuszálnak a fenntarthatóság és lassabb, de biztosabb növekedés helyett, akkor itt is találkozhatnak komoly ellenállással és kritikus hangokkal. Az NHS vezetője levelében egyébként arra a trendre is felhívta a figyelmet, hogy a sportágak és a fogadóirodák közötti összefonódás már olyan mértékű, ami tényleg aggasztó, főleg, hogy legutóbb például voltak olyan FA-kupa meccsek, amelyeket már csak fogadóirodák oldalán lehetett élőben követni.

A levél egyébként nem egy agresszív kirohanás a szerencsejátékok ellen, inkább bizonyos jelekre igyekezte az NHS felhívni a figyelmet, amelyeken mindenképpen változtatni kell, hogy még tisztább, még jobb és még fenntarthatóbb legyen az online szerencsejátékok piaca. A Fogadási és Szerencsejátékos Tanács (BGC) válaszlevelet küldött az NHS nyílt levelére, amelyben bemutatta azokat a változtatásokat és szabályokat, amelyeket nemrégiben alkottak, pont azért, hogy a függővé válást megakadályozzák és segítsenek azoknak, akik esetleg már mentális problémákkal küzdenek.

A tanulságot le kell vonni

Az amerikaiak számára azért fontos tehát ezek események tanulságainak levonása, mert az elmúlt időszakban komoly támadást láthatunk a szerencsejátékok és az online fogadások ellen Nagy-Britanniában, elég ha a legutóbbi hitelkártyás tiltásra vagy a fentebb említett kizárólagos sugárzással kapcsolatos médiavisszhangra gondolunk.

És bár a függőség mindig is probléma lesz, amíg emberek játszanak, azért azt látni kell, hogy a szerencsejáték-ipar komoly átalakuláson ment át az utóbbi években és most már nem szabadrablás van, hanem tényleg látható intézkedések vannak azért, hogy a függőségben szenvedőknek segítsenek. Gondoljunk csak a reklámok korlátozására, a függőség kezelésének egyre növekvő támogatására vagy éppen azon algoritmusok fejlesztésére és beépítésére, amelyek segítenek azonosítani és kiemelni a függőségben szenvedő vagy éppen afelé tartó játékosokat.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

De ez úgy tűnik sajnos nem elég, hiszen azt láttuk Nagy-Britanniában is, hogy a fentebb említett egyszerű streaming-kérdés is óriási negatív visszhangot váltott ki, még maga a miniszterelnök is megszólalt a kérdésben. Ezért most a legfontosabb az, hogy az üzemeltetők összefogjanak és együtt próbáljanak válaszolni a kihívásokra.

Az összefogás első lépése volt a BGC szervezetének létrehozása tavaly novemberben, amely komoly tapasztalattal bíró lobbistákat, szakértőket foglal magában, de a hasonló megbélyegzéssel küzdő iparágakból is vannak itt még magasrangú tisztviselők – gondoljunk csak bele, az alkoholgyártók is folyamatos támadások kereszttüzében kénytelenek működni.

Akárhogy is, hosszútávon az üzemeltetőknek sokkal látványosabban kell képviselniük magukat és azt a tényt, hogy mennyi mindent elkövetnek azért, hogy segítsenek a szerencsejáték-függőséggel küzdő embereknek – még ha ezen intézkedéseket még lehetne fokozni és a folyamatokat lehetne még jobbá is tenni.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső