Valóban veszélyesek a loot boxok?

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2020 július 30.

Mielőtt belevágunk mai cikkünkbe – mely szerint az Európai Unió szakemberei a loot boxok szigorítását szeretnék -, egy-két fogalmat nem árt tisztáznunk.

Mi is az a loot box?

A mai videojátékokban, mobil applikációkban egyre elterjedtebb a loot box, amely egy olyan termék, amit a játékosok a játék során szerzett pontjaikból, vagy valós összegért tudják megszerezni. Ezek véletlenszerű tárgyakat tartalmaznak, amivel előnyre tehetünk szert a későbbiekben.

Ezek a mikrotranzakciók nyilván óriási bizniszt jelentenek a készítők számára, hiszen a játék megvásárlását követően is pluszbevételhez juthatnak, a játékosok viszont joggal érezhetik, hogy csak egy újabb bőrt húznak le róluk.

Az egyik leghíresebb ilyen loot box-balhé az EA és a Star Wars: Battlefront 2 kapcsán tört ki. Az amúgy is borsos áru játékban kétféle módon fejleszthette magát az ember: Vagy sok pénzért loot boxokkal, vagy rengeteg játékkal.

Gondoljunk bele, valakinek nincs pénze arra, hogy loot boxokkal segítse saját fejlődését, míg a másik megteheti, hogy mindent megvásárolsz. Nekem évekig tart majd arra a szintre jutnom, amit te játszi könnyedséggel szereztél meg. Drágán, de játszi könnyedséggel. Igazságos ez egy online lövöldözős játéknál? Igen, azt gondolták a játékosok, amit most te, a gyártó EA pedig a népharag miatt meghátrált.

De van ennek egy másik aspektusa…

Loot box - de van ennek egy másik aspektusa

A tanulmány

Az Európai Uniót most ezen loot boxok teljes szigorított szabályozására szólították fel egy tanulmány készítői. Ezt egyébként az EU Fogyasztóvédelmi bizottsága készítette. Ebben azt vizsgálták, hogy az online játékokban fellelhető loot boxok és a szerencsejáték-függőség között milyen összefüggés van.

A tanulmányt az egyik legátfogóbbnak, legösszetettebbnek tekintik, amely kitér a loot boxok kialakítására illetve a bevételszerzési stratégiára.

A szerencsejáték-felügyeletek már hosszú ideje hadban állnak a loot boxokat értékesítő cégekkel, mivel véleményük szerint a játékosok így könnyebben válhatnak a szerencsejáték rabjaivá.

A készítők úgy gondolják, meg kell különböztetni a hagyományos loot boxokat és az egyéb, játékokon belüli vásárlásokat. Nem ugyanaz például, ha valamit valódi pénzért megvásárolunk, mint ha azért kapunk jutalmat, mert megnézünk egy hirdetést. És valóban, a kettő nem ugyanaz.

Hiába volt ez a legösszetettebb kutatás a témában, az IMCO (Internal Market and Consumer Protection) szerint további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy még teljesebb képet kapjunk.

Szerintük a szerencsejátékok és a loot boxok megvásárlása között van összefüggés, ugyanakkor nincs egyetértés abban, hogy valóban káros hatással van ez a játékosokra.

A szakértők abban viszont egyetértenek, hogy vannak káros elemek, így semmiképp nem lehet szőnyeg alá söpörni a problémát.

Hogy miért nem? Mert a fiatal generációra gyakorolt hatása valóban aggasztó.

Egy dolog biztos, az EU konkrétan nem léphet, mert a szerencsejátékra vonatkozó szabályok a tagállamok sajátjai, így a beavatkozás súrlódást okozhat az európai videojáték iparban.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A múlt

Nem ez az első eset, amikor az előnyt jelentő dobozkák kiverték a biztosítékot egy-egy országban. A dolog odáig fajult, hogy Belgium 2017-ben egy az egyben be akarta tiltani a loot boxokat. Ezen törekvésük pedig végül sikerrel is járt.

Sőt, júniusi történet, amikor a Google és az Apple is belekeveredett az ügybe, az USA-ban ugyanis keresetet indítottak ellenük. A vád: Szerencsejáték-tevékenység megvalósításában való bűnrészesség.

Mint kiderült, ezek a bevételek nem csak a kiadók pénztárcáját gazdagítják, de jócskán jut belőle a két óriásvállalatnak is. A probléma forrása itt is az, hogy azokat az embereket csábítják bűnbe, akik tetteik súlyát nem feltétlenül fogják fel. Magyarul, a gyerekekéből.

A kereset szerint az elmúlt években dollár milliárdokkal gazdagodtak ezek a vállalatok és az Apple-nek is jutott ezekből. Az is problémát jelent, hogy az Apple és a Google nem tünteti fel egyértelműen az adott applikáció leírásában, hogy itt bizony kőkeményen fizetni lehet, ez pedig a szülők figyelmét elkerüli, a gyerekek pedig miért is figyelnének erre?

A Google elleni kereset egyik felperese szerint gyermeke jelentősen megrövidítette bankszámlájukat, mivel az adott alkalmazáson belül simán lehet vásárolni. Mivel a Google eltárolta a szülők bankkártyájának adatait, a gyerkőcnek könnyű dolga volt.

Saját vélemény, de ebben a helyzetben a szülőnek is van felelőssége… De ezt majd eldönti a bíróság, nem én.

Hogy kinek van igaza, mindenki döntse el maga. Egy bizonyos: Nem először és nem utoljára hallottunk a loot boxokról és az ezzel kapcsolatos ellenérzésekről.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső