Szoboszlai Dominik az AC Milan kapujában

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 április 17.

Újra reális esély mutatkozik arra, hogy magyar futballista Európa egyik patinás csapatában szerepeljen. Persze, hazánk fiai nagy számmal játszanak külföldön, de igazán nagy bajnokságban vagy élcsapatban nem játszik magyar. Ennek vethet most véget Szoboszlai Dominik, a Red Bull Salzburg, akiért egyre komolyabban érdeklődik a 18-szoros olasz bajnok AC Milan. Már a téli átigazolási szezonban felmerült a neve, de akkor kategorikusan elutasították a távozását, a salzburgiak első embere szerint Szoboszlainak a mostani csapatánál a helye.

A kezdetek

Szoboszlai hat évesen kezdett futballozni, az édesapja által irányított Főnix Gold FC sulijában. Tehetségére hamar felfigyeltek, így 2016-ban leigazolta őt jelenlegi csapata, az osztrák élvonalbeli Red Bull Salzburg. Az akkor 16 éves srácot szinte egyből kölcsönadták fiókcsapatuknak, a Lieferingnek, Szoboszlai 2019-ig erősítette a másodosztályú csapatot. A Lieferingben 42 mérkőzésen szerepelt, ezeken 16 gólt szerzett.

Red Bull Salzburg

Első tétmérkőzését 2017. májusában játszotta, az osztrák Bundesliga utolsó fordulójában csereként lépett pályára egy 4-0-ra elveszített mérkőzésen. Szépen, fokozatosan került a kezdőcsapatba és annak környékére, mára pedig kihagyhatatlan a középpályáról. Első gólját egy osztrák kupameccsen, csereként beállva szerezte, összesen kilenc gólt szerzett salzburgi színekben.

Magyar válogatott

Az ifjú támadó középpályás immáron nyolcszoros felnőtt válogatottnak is elmondhatja magát. 2019. március 21-én Szlovákia ellen állította őt be Marco Rossi szövetségi kapitány az 55. percben, azóta mindegyik meccsén kezdőként kapott lehetőséget. Első gólját is a szlovákok ellen szerezte, de a Budapesten lejátszott találkozón. Akkor gyönyörűen tekert a szlovák kapuba szabadrúgásból.

Az utánpótlás-válogatottban már 15 évesen az U17-es válogatott csapatkapitánya volt, végigjárta a szamárlétrát, mindegyik korosztályos válogatott meghatározó tagja volt.

Magyarok Olaszországban

Nem Szoboszlai lenne az első játékos, aki az olasz bajnokságban próbált szerencsét. Nem is olyan régen, mindössze 14 éve történt, hogy Koman Vladimir Szombathelyről igazolt a Serie A-ban szereplő Sampdoria együtteséhez. Koman, aki az U20-as VB bronzérmes csapatának egyik legjobbja volt már 15 évesen a Haladás felnőttjei között rúgta a bőrt, igaz, ehhez az kellett, hogy a csapat akkori tulajdonosa lelépjen a teljes kerettel és az NBI-es indulási joggal, így egy teljesen új Haladást kellett felépíteni. Ebbe az ifistákkal teletűzdelt csapatba pedig bekerült Koman.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Sajnos az ő pályafutása és karrierje nem hozott olyan eredményt, amit tehetsége alapján vártak, sosem tudta beverekedni magát a Sampba, azóta pedig már Iránban focizik.

Aztán ott van még Balogh Norbert és Sallai Roland. Mindketten a Palermo együttesében futballoztak. Baloghról a klub elnöke azt mondta, ő lehet a következő Edinson Cavani, de számításai nem jöttek be, Balogh Komanhoz hasonlóan sosem tudott aktív szereplője lenni a Palermonak, pedig a lehetőséget sokszor megkapta, végül kis ciprusi kitérő után a Championshipben szereplő Hull Citybe igazolt.

Sallai kölcsönben szerepelt a Palermonál, akik opciós jogot szereztek a megvásárlására, de erre nem került sor, egy év után visszatért a Puskás Akadémiához. Manapság a Freiburg kezdőcsapatában találkozhatunk a nevével.

És ott van még Senkó Zsombor, aki Komanhoz hasonlóan Szombathelyről került a Serie A-ba, őt viszont a Juventus vásárolta meg. A 17 esztendős kapus természetesen a Zebrák utánpótláscsapatában szerepel, de felhívták már edzeni a nagyokhoz, ami ebben a korban igazán megsüvegelendő teljesítmény, remélhetőleg pár éven belül az ő nevével kezdődhet a Juventus kezdője.

Szoboszlai a Milanban

Egyáltalán nem elképzelhetetlen. Nagyon drukkolok annak, hogy kipróbálhassa magát egy ilyen patinás egyesületben, mint az AC Milan. Jelenleg a klub szenved, korábbi önmagához képest mindenképpen. Évek óta nem sikerül legalább a dobogóért harcba szállni, pedig nem is olyan régen temérdek pénzt költöttek a keret megerősítésére.

Ráadásul a csapat két középpályása is fontolgatja a távozást, Franck Kessié és Hakan Calhanoglu eligazolása pedig megnyithatja az utat Szoboszlai előtt. Azonban a hírek szerint nem lesz könnyű dolga a milánóiaknak, ha meg akarják szerezni őt, hiszen egyrészt a klubja nem feltétlenül ragaszkodik az eladásához, ez a vételárra lehet hatással, másrészt az Inter – Juventus – Lazio trio is szemmel követi teljesítményét.

Reménykedjünk, hogy újra szerepeljen egy magyar fiú a világ egyik legjobb bajnokságában. És a Milan jelenlegi helyzetét látva, könnyen húzóemberré válhatna, mondhatni, köré épülhetne fel a jövő csapata. Míg a többi kérő most nagyon egyben van, félő, hogy ott csak epizódszerep várna rá.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső