Tokió 2020: Hárspataki Gábor és Kovács Sarolta bronzérmes!

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 augusztus 06.

Ahogy mindig, jöttünk, hogy összefoglaljunk. Ahogy mindig, most is vannak sikerek és sajnos kudarcok is. Már csak holnap és holnapután lesz kinek szurkolni, aztán visszazökkenünk a mindennapokba, az olimpia véget ér.

Emlékezzünk vissza a mai napra, versenyzőink közül vannak olyanok, akik már – itteni idő szerint – tegnap késő este harcba szálltak, emberfeletti teljesítményt nyújtva.

Szó lesz a vízilabdás srácaink elődöntőjéről, az öttusa második napjáról, az első karate-érmünkről, és mindenről, ahol az magyar versenyzők képviselték hazánkat.

Öttusa

Lőrincz Tamás aranyérme után azt írtam, hogy filmszerű dramaturgia után lett olimpiai bajnok birkózónk. Körülbelül egy Rocky-filmet tudnánk így elképzelni, de az élet írja mindig a legjobb sztorikat, nem a hollywoodi forgatókönyvírók. Hát, tessék, itt egy másik fantasztikus sztori Kovács Saroltáról.

Az öttusa versenyt két részre szedték a hölgyeknél – és az uraknál is egyébként -, az első nap a körvívással kezdtek, majd ma folytatódott a küzdelem az úszással, a bónuszvívással, a lovaglással és a kombinált számmal. 2009-ben vonták össze a lövészetet a futással, ez lett az úgynevezett kombinált szám.

Kovács Sarolta és Gulyás Michelle a vívás után holtversenyben a hatodik pozíciót foglalták el, innen kezdték meg a második napot. Ami fantasztikusan indult mindkét lány számára, Gulyás Michelle 2:07.48-cal második lett, míg Kovács Sarolta 2:07.71-gyel a negyedik.

Az úszás után a bónuszvívás következett, ami egyfajta kieséses rendszerben zajlik. Gulyás itt azonnal, az első körben kiesett, így nem kapott pluszpontot, ám Kovács Sarolta az első meccsén megverte egyiptomi ellenfelét, majd ezt követően szenvedett vereséget egy kazah versenyzőtől, egy pont lett a jutalma.

A lovaglás hatalmas drámát hozott, sajnos Gulyás Michelle számára sem a legjobban alakult ez a szám, de ő még viszonylag olcsón megúszta. Többen voltak, akiket kicsengettek, de az akkori éllovas, a német Annika Schleu is ráfaragott Saint Boy-jal, aki ellenszegült, el sem indult, a német lány a nyeregben sírta ki magát, cserére pedig nem volt lehetőség.

Következett Kovács Sarolta, és egyetlen verőhibával teljesítette a pályát, 293 pontot kapott teljesítményéért.

A kombinált szám nagyszerűen sikerült Sacinak, végül bronzérmesként tudott beérni a célba.

És hogy ez miért érdemelne filmet? Mert Kovács Sarolta esetében az sem volt biztos, hogy valaha sportolhat. Egy sérülés miatt kés alá kellett feküdnie, majd később – szerencsére – észrevették, hogy trombózis alakult ki a lábában. Amely nem gyerekjáték, de Saci nem adta fel az álmát, felépült, júliusban Oroszországban részt vett az Európa-bajnokságon, most pedig bronzérmet nyert.

Gulyás Michelle (aki végül 12. lett) vele örült a verseny végén, jó volt látni ezeket a pillanatokat. Ahogy azt is, hogy Kovács felléphetett a dobogóra.

Karate

Nagyszerűen alakult a mai nap Hárspataki Gábor számára is, karatékánk első olimpiáján vett részt, hiszen a sportágban most először osztanak érmeket is, és azonnal sikerült érmet nyernie. A csoportjában jó teljesítményt nyújtott, első meccsén az egyiptomi Abdalla Abdelaziz ellen 2-2-re végzett, előbb szerzett ponttal lett övé a győzelem. Ezután a világbajnoki ötödik helyezett amerikai, Thomas Scott állt vele szemben, a tengerentúli harcos két ippont bemutatva nyert 7-3-ra. Semmi gond, gondolta magában Hárspataki, és bár akadtak nehézségek, de valóban nem volt gond: Horuna ellen hiába talált a végén, a bírók nem így látták, így maradt a döntetlen, következett az utolsó párbaj, a japán Nisimura Ken elleni összecsapás, ahol úgy tűnt, vége a dalnak.

Egy másodperccel a vége előtt, 1-0-s japán vezetésnél azonban Hárspataki fejberúgta ellenfelét, ippont ítéltek, így 3-1-re a magyar fiú nyert és jutott az elődöntőbe.

Ekkor már tudtuk, biztosan dobogón végez a magyar karatés, ugyanis az elődöntőben alulmaradó játékosok is felállhatnak a dobogó legalsó fokára.

Az azeri Rafael Aghayev túlságosan kemény diónak bizonyult, két jukóval, egy wazarival és egy ipponnal 7:0-ra tángálta el a magyar legényt, de Hárspataki így is boldog lehet: Bronzérmes lett az első alkalommal.

Vízilabda

A lányok sajnálatos veresége után a fiúkon volt a sor. Görögország válogatottja a csoportkörben egyszer már legyőzte a mieinket, az örökmérleg azonban nekünk kedvezett: 10-szer találkoztak velünk olimpián, abból nyolcat nyertek a magyarok, egy végződött döntetlennel, és idén, Tokióban vertek meg minket először. És aztán másodszor is.

Sajnos a férfiakra ugyanaz volt jellemző, mint egy nappal korábban a lányokra. Pontatlanok voltak, nem tudták érvényesíteni az akaratukat, sokszor pedig bátortalanul játszottak. A távolról is jól lövő játékosaink egymás után hagyták ki a lehetőségeket, Manhercz Krisztián sem tudott kiemelkedni, mint a horvátok elleni meccsen.

A görög válogatott végig vezetve, teljesen megérdemelten jutott a döntőbe, a végeredmény 8-6 lett. A bronzmeccsen Spanyolországgal fogunk összecsapni, míg a döntőben Szerbia játszik majd Görögország ellen.

Egyébiránt hatalmasat hajráztak a szerbek, az utolsó negyedet még kétgólos hátrányból kezdték, végül öt gólt szerezve 10-9-re nyertek.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Atlétika

Csütörtökön, fél 11-kor indult el a férfiak 50 km-es gyaloglása, ami alapjáraton is egy embert próbáló szám, de itt még az elképesztő hőség is rátett egy lapáttal. Sokan be sem tudták fejezni a versenyt – amit egyáltalán nem csodálunk –, ám két magyar indulónk, Helebrandt Máté és Venyercsák Bence igen, előbbi a 17., utóbbi a 20. helyen ért célba.

A hölgyek ma reggel a 20 km-nek vágtak neki, végül Kovács Barbara a 20. lett, Madarász Viktória viszont sajnos nem ért célba.

Birkózás

A férfi szabadfogásban is volt kiért izgulni, Muszukajev Iszmail lépett szőnyegre, hogy kövesse a Lőrincz testvérek útját. Az első akadályt az argentin Agustín Alejandro Destribats ellen leküzdötte a magyar versenyző, ám a negyeddöntőben emberére akadt, a japán Otoguro Takuto 4-1-re győzte le. Muszukajev abban bízhatott, hogy a japán az elődöntőben diadalmaskodik, így a vigaszágon akár a bronzért is harcolhat. Feszülten figyeltük az Otoguro – Rasida mérkőzést, ahol végül a japán 3-2-re nyert, holnap Muszukajevnek esélye lesz a bronzra, ehhez két mérkőzést kell megnyernie.

Ritmikus gimnasztika

21 év telt el azóta, hogy utoljára ebben a sportágban magyar versenyzőnek szurkolhattunk. Most viszont itt volt Pigniczki Fanni, szereplése után pedig büszke lehet magára, ugyanis a 20. helyen végzett, ez hatalmas előrelépés hazánknak.

Kajak-kenu

Most a végére maradtak a kajak-kenusok, pedig általában velük szoktunk kezdeni. Nem volt ennek különösebb oka, a lányok és a srácok is megint szépen meneteltek:

Balla Virág és Takács Kincső ezúttal párosban szálltak a vízre, és együttesen ki is harcolták az elődöntőt. Kiharcolta Adolf Balázs is 1000 méteren, sajnos Fejes Dániel a reményfutamban csak az ötödik lett, így nem jutott tovább.

A magyar kajaknégyesünk, azaz Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra első helyen értek célba, a fiúk viszont hátramaradtak, a reményfutamot viszont megnyerte Béke Kornél, Nádas Bence, Csizmadia Kolos és Tótka Sándor.

Holnap az elődöntők és a döntők következnek, bízzunk az újabb éremben, érmekben!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső