Tokió 2020: Micsoda nap volt ez – Éremeső az Olimpián

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 augusztus 03.

Sikeres napra virradtunk, köszönhetően az olimpikonjainknak, már hajnalban elkezdődött a sikeres szereplés, hála Kopasz Bálintnak és Varga Ádámnak, arra viszont álmunkban sem gondoltunk volna, hogy hasonló sikerekkel folytatódnak a küzdelmek. Van sajnos okunk a szomorkodásra, de szerencsére örömből ezúttal több volt.

Vegyük sorra, melyik magyar lányoknak és fiúknak ékesítette olimpiai medál a nyakát!

Kajak-kenu

Hajnalban már sor került a döntőnkre, összesen 8 magyarért szoríthattunk.

Lucz Dóra és Kárász Anna kezdték meg a kajak-kenus elődöntőket itteni idő szerint hajnali fél három után. Lucz futamgyőztesként ért célba, míg Kárász Anna a nyolcadik lett, így ő a B-döntőben folytathatta. Fél öt magasságában zajlott le a döntő, Lucz Dóra a hatodik lett, míg a B-döntőben Kárász a hetedik, összesítésben így 16. helyen végzett.

Valamivel öt óra előtt Adolf Balázs és Fejes Dániel szerepeltek a C-2 1000 m-es B-döntőben, ahol a harmadik helyezést érték el, így összesítésben a 11. helyen végeztek.

Ezt követően viszont éremért szurkolhattunk, rögtön kettőnek. A K-1 1000 m-es döntőben – azaz a királykategória döntőjében – Kopasz Bálint és Varga Ádám versenyeztek többek között. Varga korábban többször legyőzte Kopaszt, ám ez a verseny máshogy alakult. Már 500 méternél látszott, hogy Kopasztól senki nem veheti el az olimpiai aranyat, elkezdhettünk izgulni Vargáért, aki gyengén kezdett, majd kivágott egy olyan hajrát, mint amilyet Milák Kristóf vágott ki Caeleb Dressel ellen a 100 pillangó döntőjében.

Elképesztő nagyot ment végül a magyar fiú, és az utolsó centiken – nem túlzunk – sikerült megelőznie a portugál Fernando Pimentát, aki végig Kopasz mögött volt. Rendkívül éles volt a befutó a 2-3-4. helyre, bravúr, hogy Varga végül odaért.

Kopasz Bálint pedig első olimpiáján rögtön aranyat nyert, újra magyar versenyző állhatott fel a királykategória dobogójának tetejére, mindezt olimpiai csúccsal.

Nem volt vége még a parádénak, a magyar érmeket újabb követte. K-2 500 méteren két magyar párosnak szurkolhattunk: A Kozák Danuta / Bodonyi Dóra és a Csipes Tamara / Medveczky Erika kettősnek.

Az már az elején látszott, hogy az esélyes új-zélandiakat senki nem tudja megverni, szoríthattunk azért, hogy a második-harmadik helyet is a magyar lányok szerezzék meg. Ám a lengyel hölgyek is nagyot mentek, így a bronzéremért gyakorlatilag a két magyar kettős küzdött. Végül Kozák Danuta és Bodonyi Dóra örülhettek a bronznak, Csipeséknek a negyedik hely jutott.

Vitorlázás

Berecz Zsombor az egész tokiói olimpia alatt nagyon kiegyenlített teljesítményt nyújtva a második helyről várhatta az éremfutamot. Előtte csak a brit Giles Scott állt, nagyon jó teljesítményre volt szüksége Berecznek ahhoz, hogy aranyérmet szerezzen, és nyilván sorsa nem csak az ő kezében volt.

Scott a kezdésnél hibázott, így vissza kellett fordulnia, hogy ismét elrajtolhasson, emiatt sokat veszített, míg a magyar fiú remekül indított. A verseny közepére eldőlt, hogy ebből legalább ezüstérem lesz, mert Berecz állandosította helyét az élen, Scott pedig küzdött azért, hogy a középmezőnyből feljebb tudjon kapaszkodni.

Alig volt hátra a versenyből, Berecz Zsombor magabiztosan vezetett, Scott pedig csak a hatodik helyen állt, ám egy nagy hajrával két hajót is megelőzött, ami elegendő volt ahhoz, hogy összesítésben visszaelőzze Zsombort.

Berecz arcán nem az látszott, hogy bosszankodna, inkább a felhőtlen öröm, ami nem is csoda, övé a legjobb eredmény, amit magyar versenyző olimpián valaha elért.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Birkózás

Hat perc az élet, hogy aztán elkezdődjön egy új. Hollywoodi filmekbe illő dramaturgia, hogy a megfáradt, de még tettrekész, a családját előtérbe helyezni akaró rutinos róka még egyszer döntőzik, hogy a csúcsra érjen. Ez nem egy film forgatókönyve, hanem a valóság. Lőrincz Tamás 34 esztendősen, családját hátrahagyva ismét elutazott, hogy olimpiai aranyérmet szerezzen. Rió után egyszer már majdnem abbahagyta, de akkor testvére, Lőrincz Viktor – akiről lesz mindjárt még szó – rábeszélte a folytatásra.

Most úgy állt szőnyegre a ceglédi fiatalember, hogy tudta: Eredménytől függetlenül az utolsó hat percét harcolja végig.

Nem volt ez egy látványos döntő, nem vágta földhöz kirgiz ellenfelét Lőrincz Tamás, de a szíve meg a rutin vitte előre, ami eredményre is vezetett: 2-1-re legyőzte Akzsol Mahmudovot. Edzője és segítője egyből a nyakába ugrott, Lőrincz Tomi pedig büszkén vette a nyakába a magyar zászlót, és tett egy tiszteletkört.

Most már nyugodtan koncentrálhat a családjára, elvégezte, amit el kell!

Szoríthattunk még rögtön utána Szőke Alexnek, aki vigaszágon harcolt a bronzéremért. Első ellenfelét, a grúz Giorgi Meliját 5-1-re verte, pedig úgy tűnt, nincs már remény a fordításra. A bronzmeccs viszont rosszul alakult a magyar birkózó számára, a lengyel Tadeusz Michalik ellen technikai tussal (10-0-ra) kapott ki. Sajnos parterhelyzetbe került a magyar, Michalik beakasztotta a kezét és háromszor is átdobta, ami 7-0-t jelentett, ám még meg is intették, és bár challenge-et kért edzője, azt elveszítve véget is ért a találkozó. Szőkének még lesz alkalma javítani, lehiggadva már gyönyörűnek fogja tartani ezt az ötödik helyet.

Maradunk a birkózóknál, és most jön Tamás testvére, Viktor, aki bátyjához hasonlóan szintén az aranyért harcolhat holnap, miután előbb egy kirgiz, majd egy német, végül pedig egy egyiptomi ellenfelet győzött le.

Említsük meg Korpási Bálintot, aki sajnos az örmény Aszlanjan ellen esett ki a legjobb 32 között. 1-1-re végeztek, ám az utolsó szerzett pont az örményé volt.

Atlétika

Szögi Istvánnak, Szilágyi Rékának és Szűcs Valdónak szoríthattunk éjszaka. Szögi férfi 1500 m-en indult, saját futamában a 12. helyet érte el, ami a döntőhöz nem volt elég, összesítésben a 23. hely lett az övé.

Sajnos Szilágyi Rékának sem sikerült a selejtezőből túljutnia, gerelyhajítónk 57.39-et dobott, ami a 12. legjobb volt, így kiesett.

Egyedül Szűcs Valdó, a 110 m gáton versenyző magyar fiúnak jött össze az elődöntő, 13.50-es ideje a harmadik helyet jelentette, az első négy pedig automatikusan kvalifikálta magát.

Vízilabda

Végül pedig jöjjenek hölgyeink, akik a negyeddöntőben Hollandia legjobbjaival találkoztak délelőtt. Számítottunk a nehéz meccsre, egyes fejekben pedig még ott lehetett a Kína elleni kínos vereség – de az USA elleni bravúr is. A lányaink végig vezetve, a legjobb eddigi teljesítményüket nyújtva 14-11-re győztek, kiemelendő ismét Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra és Magyari Alda is, de természetesen az egész csapatnak jár a gratuláció.

Csütörtökön 12:50-től jön az elődöntő, Spanyolországot kell megverni ahhoz, hogy a magyar csapat döntőbe jusson.

Ez volt tehát az olimpia keddi napja, az eddigi legsikeresebb. Minden egyes résztvevőnek, pontszerzőnek és érmes versenyzőnknek szívből gratulálunk!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső