Tokió 2020 – Szilágyi Áron és Siklósi Gergely Érmet Szerzett

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 július 26.

Aki magyar és érdeklődik az olimpia iránt, bizonyára hatalmas érdeklődéssel követte vívóink hétvégi menetelését. Szombaton Szilágyi Áron, vasárnap pedig Siklósi Gergely hozott dicsőséget a hazájának, szeretteinek és saját magának. Szilágyi ráadásul olyat tett, amire férfi vívó még nem volt képes: Zsinórban háromszor is olimpiát tudott nyerni, ezzel örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

Az első két tokiói érmünk történetét elevenítjük most fel, de bízzunk benne, hogy hamarosan újabb sztorival gazdagodik a tokiói mese.

Szombat – Szilágyi Áron

Az időeltolódás miatt jó korán kellett kelni azoknak, akik végig szerették volna követni Szilágyi Áron menetelését a tokiói olimpián. Helyi idő szerint fél nyolckor kezdte meg szereplését a venezuelai José Quintero ellen a legjobb 32 között.

Soha nem találkoztak még egymással korábban, ám a kétszeres világ, európa és olimpiai bajnok vívónk számított favoritnak. Nem is kellett csalódnunk, Szilágyi gyakorlatilag lelépte ellenfelét, volt időszak, amikor perceken keresztül nem sikerült egyetlen tust sem bevinni a dél-amerikainak. A vége 15:7 lett.

Szilágyi az asszó után nyilatkozott, elmondta, azért jött, hogy öt mérkőzést megnyerjen, az első ebből megvan. De már a következő ellenfélre koncentrál…

Következett egy iráni kardvívó, Modzstaba Abedini, aki 2018-ban – a két versenyző utolsó mérkőzésén – megverte Szilágyit, ez nem volt jó előjel. Azonban a 31 esztendős magyar srácot nem olyan fából faragták, mint akit holmi három évvel ezelőtti vereségek megfognának. Quinterohoz hasonlóan az iránit is 15:7-tel rendezte el, az asszó elején elhúzott Szilágyi, majd a második felében egy kissé visszább vett a tempóból, így is nagyon kényelmesen jutott a legjobb nyolc közé, ahol ismételten iráni ellenfél várt rá, Ali Pakdaman.

Édes volt a bosszú, Pakdaman ugyanis korábban Szatmári Andrást búcsúztatta. Ez volt a legsimább asszója Szilágyinak, ennek az iráni fiúnak sem volt reális esélye akár csak megszorongatni Rió bajnokát. Itt fordított volt a helyzet, mint Abedini ellen: Az eleje volt nehezebb, a vége pedig sétagalopp. Szilágyi egy lépésre volt a döntőtől, azért, hogy éremért harcoljon, azért, hogy másodszor is megvédje olimpiai bajnoki címét. Egy nagyon kellemetlen vetélytárs, a georgiai Sandro Bazadze állt vele szemben délben.

Ez volt a magyar fiú számára a legnehezebb asszó. Áron elmondása alapján számított arra, hogy a Bazadze kellemetlenkedni fog, végig is hisztizte – bocsánat, nem tudunk jobb szót erre… – az egész asszót. Akkor pedig pláne nem bírt magával, amikor két (szerinte) vitatott ítélet végén Szilágyi 15:13-ra diadalmaskodott. Folyamatosan a bírókkal veszekedett, a végén még csak gratulálni sem volt képes ellenfelének. Ez legyen az ő baja, egyébként a bronzmeccsen is kikapott, ott a dél-koreai Kim Dzsung Hvan nyert, Bazadze érem nélkül maradt.

Negyed háromig kellett várni az olimpiai döntőre, ahol Szilágyi arra készült, hogy halhatatlanná váljon. Spoiler: Azzá vált.

A döntőben az olasz Luigi Samele ellen vívott Szilágyi, és nem követte el azt a hibát, mint Bazadze ellen, most nem az ellenfél, hanem ő húzott el 3:0-ra. Később – 7:1 után – Samele visszajött, de Áron nem esett kétségbe, és újra elhúzott. 12:7-nél már tudtuk mi, tudta Samele és tudta Szilágyi Áron is, hogy csak ő nyerhet. Így is lett, 15:7-re nyert a döntőben, ezzel olyan legendákat előzött meg, mint Fuchs Jenő, Kárpáti Rudolf, Jean-Francois Lamour és Viktor Krovopuszkov. Ők voltak azok, akik kétszer tudtak olimpiát nyerni. Szilágyinak pedig ez volt a harmadik.

A döntőt követően adott nyilatkozatában – ahogy mindig – most is szerény volt, elmondta, kelleni fog pár nap, amíg felfogja ésszel, hogy mit tett le az asztalra Tokióban.

Gratulálunk, Áron!

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Vasárnap – Siklósi Gergely

Másnap Siklósi Gergelyen volt a sor, a világranglistát vezető 23 éves párbajtőröző pedig fantasztikus eredménnyel rukkolt elő. Igaz, neki nem jött össze az arany, de hová is sietünk?

A legjobb 32 között az élete első olimpiáján részt vevő Siklósi a kínai Tung Csaoval találkozott, és bár simán indult az asszó – Siklósi 11:3-ra is vezetett – végül 15:9-re nyert.

A nyolcaddöntőben marokkói ellenfél jutott neki, Husszam Elkord sem okozott problémát, de itt már szorosabb lett a végeredmény, Siklósi 15:13-mal fejezte be az asszót.

A negyeddöntőben a riói olimpia címvédője, a dél-koreai Pak Szang Jung állt pástra, és bár nem Siklósi volt az esélyes, sikerült elődöntőbe jutni. Pak 7:6-nál vezetett először, addig fej-fej mellett haladtak, de mindig Siklósinál volt az előny.

A Honvéd vívója végig higgadt maradt, nem veszítette el a fejét, úgy állt a páston, mint egy rutinos róka, aki a harmadik olimpiáján küzd.

Felváltva estek a tusok, majd a fordulópont 13:12-nél jött el, ekkor a magyar srác háromszor is bevitt egy egylámpást, a vége 15:12 lett.

Az elődöntőben már éremért ment a csata, ami hatalmas szó volt a 2019-ben vb-t nyerő magyartól, de itt sem állt meg. Egyébként ekkor, tehát a 2019-es budapesti VB-n találkoztak, akkor Siklósi nyert.

Ez volt a legsimább asszó, 15:10-zel jutott döntőbe Siklósi, a döntőben pedig az a Romain Cannone várt rá, aki az utolsó pillanatban – egy doppingbotrány miatt – került be a résztvevők közé.

Sajnos a döntő nem úgy alakult, ahogy vártuk. Cannone nagyon éles volt, Geri pedig nem mindig tudta követni a fürge, hajlékony, gyors és kiszámíthatatlan ellenfelét.

Cannone úgy lett olimpiai bajnok, hogy sokáig úgy tűnt, nem is szerepelhet Tokióban. Nagyszerű bravúr volt ez a részéről, a döntőben valóban jobban vívott Siklósinál, de az az ezüst gyönyörűen csillog.

Nem is látszott a szomorúság a friss ezüstérmesen, a döntő után, de még az éremátadás előtt abszolút pozitívan nyilatkozott a napjáról, a versenyéről és a jövőbe is bizalommal tekintett. Ritka, amikor egy olimpián a második helyezett csókot ad az éremre, ami a nyakába kerül. Általában a bronzérmes és az aranyérmes örül, az ezüstérmes pedig szomorkodik. De nem itt és nem Siklósi Geri.

Bravó, Geri, szép volt!

Zárásként említsük meg Márton Anna mai teljesítményét, a 26 esztendős kardvívónk végig sérült térddel jutott el a bronzasszóig, ahol nem bírta tovább, és végül a negyedik helyen zárta az olimpiát. Fantasztikus, emberfeletti teljesítmény ez, ami felér gyakorlatilag egy olimpiai arannyal. Le a kalappal, Anna!

Ez volt tehát az első két érmünk története, az olimpia magyar sikereivel pedig a jövőben is foglalkozni fogunk.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső