Toni Kroos és az ő félreértett nyilatkozata

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2020 április 13.

Toni Kroos vitathatatlanul egy zseni. Évek óta a Real Madrid középpályájának egyik vezére, pontos passzai, mesteri pontrúgásai és mezőnymunkája emelték őt a világszínvonalú játékosok közé. Kroos a magánéletében olyan, mint a futballban. Észrevétlen, csendes, de ha szól, akkor nagyot szól.

Így történt ez a napokban is, amikor egy nyilatkozatát cincálták szét és Toni Kroos egy pillanat alatt kis túlzással közellenség lett. Pedig – ahogy az esetek 99 százalékában az lenni szokott – az eset nem épp fekete vagy fehér, emiatt pedig kissé mélyebbre kell ásni azért, hogy meglássuk az eset valódi mondanivalóját.

A fizetéscsökkentések

Nem titok, hogy bajban van a világfutball. Rengeteg klub a csőd szélén áll, van, ahol már be is jelentették, hogy csődbe jutottak, játékosaikkal is felbontották a szerződésüket. Nézzük meg, a különböző top bajnokságokban hogy alakult a fizetések körüli megegyezés:

Németország

A német első és másodosztályú csapatok között 13 olyan klub van a hírek szerint, akik a kieső bevételek miatt az ellehetetlenülés közelében tengődnek. Az ő és egyéb kisebb bajnokságokban szereplő gárdák megsegítése érdekében az idei európai kupaporond négy résztvevője létrehozott egy alapot, mellyel ezeket a nehéz helyzetbe került csapatokat szeretnék támogatni. Az összeg pedig jelentős: 20 millió eurót dobtak a közösbe.

A Borussia Mönchengladbach és az RB Leipzig csapatánál minden teketóriázás nélkül mondtak le fizetésük egy részéről, így mondhatni, Németország csapatai eddig példamutatóan viselkednek.

Anglia

A Premier League-nél óriási felzúdulást okozott, hogy 12 hónapon keresztül kollektíven 30%-kal csökkentenék a játékosok fizetését, ebbe a futballisták nem is mentek bele. Állításuk szerint nem azért, mert nem szeretnének segíteni, szeretnének tovább tárgyalni, de jelentősen jobb feltételek mellett. Wayne Rooney-tól Gary Linekerig számos ex vagy jelenlegi futballista élesen kritizálta a Premier League-t, úgy érzik, kifejezetten rászálltak a futballistákra, hogy rossz színben tüntessék fel őket.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Spanyolország

A nagyobb klubok között a Barcelona és az Atletico Madrid csapatánál már márciusban bejelentették, hogy a futballistákkal sikerült megegyezni, ennek értelmében pedig 70 százalékkal csökkentik a bérüket annak érdekében, hogy a klub többi alkalmazottját gond nélkül ki tudják fizetni.

Florentino Perez eleinte máshogy vélekedett erről. Elmondása alapján köszönhetően az elmúlt évek átigazolási politikájának és az elért sikereknek, a Real Madrid olyan stabil anyagi lábakon áll, hogy egyáltalán nincs szükség a fizetések csökkentésére.

Később a presidente is belátta, hogy hiába állnak jól gazdaságilag, a helyzet komoly, és jól kijönni ebből a helyzetből nem lehet, így felröppentek a hírek, hogy a feleslegessé vált játékosok eladásából fedeznék a tavaszi szezon anyagi bukását. Szóba került Gareth Bale, James Rodríguez, Mariano Díaz, Lucas Vazquez, Alvaro Odriozola eladása. Tegyük hozzá, Bale-nek olyan elképesztő fizetése van, hogy már azzal sokat nyernének, ha őt sikerülne akár ingyen is kiebrudalni a klubtól…

Aztán pár napja teljesen váratlanul jött a bejelentés: A Real Madridnál is csökkennek a bérek. A futball és kosárlabda szakosztály is belement abba, hogy 10-20%-kal csökkentik bérüket, annak függvényében, hogy alakul a folytatás a szezonra nézve.

És akkor jött a híres nyilatkozat

Kroos a napokban egy német podcastban kifejtette a véleményét a bércsökkentések kapcsán.

Ez egy cél nélküli adomány, amellyel a klubok járnak jól
Toni Kroos

A német passzmester szerint a játékosoknak a teljes bérét ki kellene fizetni, a bércsökkentést pedig választhatóvá és nem kötelezővé tenni. Szerinte jelen pillanatban a világon mindenhol szükség van a segítségre, egy esetleges választható csökkentés esetén maguk a futballisták dönthetnék el, hogy kinek/kiknek szeretnének segíteni.

Kroost azóta sok helyen támadják, a spanyol sajtóban sorra jelennek meg azok a cikkek, amelyek arról szólnak, hogy a német teljesen elszakadt a valóságtól és vissza kellene szállnia a földre.

Később próbált magyarázatot adni a korábbi nyilatkozatára, ekkor elmondta, hogy természetesen ott fog segíteni a klub alkalmazottain, ahol csak tud, és ő is belement a bércsökkentésbe, ez már nem segített.

A Toni Kroos Alapítvány

Az alapítvány azután ötlött fel Kroos fejében, hogy 2014-ben meglátogattak egy gyermekkórházat. Ez annyira megindította a középpályást, hogy hamarosan létrejött a Toni Kroos Alapítvány, amely súlyosan beteg gyerekeknek hivatott segíteni. Kroos nem csak a nevét adta ehhez a feladathoz, amikor csak lehet, részt vesz a teendők koordinálásában, gyakorlatilag tényleg amikor csak tud, segít. Az alapítvány honlapján az alábbi Kroos idézet szerepel a főoldalon: „Sokan megkérdezik tőlem, miért nem csak adakozok, miért kell az alapítvány? Azt válaszolom, hogy hosszú távon szeretnék segíteni, és biztosra akarok menni, hogy ez a pénz jó helyre megy – a családokhoz és a gyermekekhez.”

Nem lehet tehát egyértelműen kijelenteni, hogy Kroos nyilatkozata most fekete vagy fehér. Ahogy említettem, az eredmény majdnem mindig a kettő között van.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső