Újra káosz a spanyol válogatottnál – Bajban Luis Enrique?

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 10.

Amikor már azt hihetné az ember, hogy normalizálódni látszik a helyzet, hogy rendben, nézők előtt, biztonságosan meg lehet tartani a 2020-as Európa-bajnokságot, akkor jön egy ilyen hír, és ismét kezdhetünk aggódni, hogy az életünk valójában sosem tér vissza a rendes kerékvágásba.

Ha azt mondjuk káosz és Spanyolország, akkor sokaknak a 2018-as VB előtti edzőbalhé jut eszébe. Julen Lopetegui szárnyaló csapatát akkoriban az zavarta teljesen meg, hogy a mester még a VB előtt bejelentette, hogy nyáron a Real Madrid szakvezetője lesz. Állásából azonnali hatállyal eltávolították, a La Roja pedig vészedzőjével – Fernando Hierroval – nem sokáig jutott, a legjobb 32 között a házigazda oroszok búcsúztatták őket.

Eltelt három év, jön egy újabb nagy torna, és a spanyoloknál ismét problémák vannak, de ezúttal sajnos nem egy bejelentés miatt…

A Zéró Páciens: Sergio Busquets

Luis Enrique keretválasztása több szempontból is érdekes volt, de mi most csak egyetlen dologra fogunk reflektálni: A katalán mester a megengedett 26 fő helyett csak 24-et hívott meg, mondván, nem akarja, hogy valaki végig a padon üljön. Talán jobb lett volna kihasználni a rendelkezésre álló keretet, merthogy Sergio Busquets hétfőn, a portugálok elleni edzőmeccset követően pozitív koronavírus-tesztet adott, és azonnal elkülönítették a társaitól, el is kellett hagyni a madridi edzőtábort. Nagyobb figyelmet helyeztek a biztonságra, hogy a játékosok külön készüljenek, és azonnal visszamondták a Litvánia elleni felkészülési mérkőzésüket.

Ezt később amúgy mégis megtartották, de a felnőttek helyett az U21-es válogatott tagjai álltak ki, és nyertek meggyőzően, 4-0-ra.

Busquets betegsége azért is volt probléma, mert játszott Ronaldoék ellen, beállt egy fotóra, amivel a közös rendezésű spanyol-portugál VB ötletét népszerűsítette, a meccs után gratulált több portugálnak, és még Cristiano Ronaldoval is összeölelkezett. Emiatt a selecao játéka is veszélybe került, még aznap cikkezni kezdtek róla, hogy mindkét csapatra 12 napos karantén vár.

A tesztelést követően aztán megnyugodhattak a kedélyek: Mind a portugál, mind a spanyol válogatott tagjai negatív tesztet adtak.

De itt még nem volt vége…

Hiába azonban a negatív teszt, hiába az elkülönítés, Diego Llorrente, a Leeds United bekkje később, az újbóli tesztelés alkalmával már pozitív lett.

És ekkor tört ki a pánik a válogatottnál. Luis Enrique először hat játékosnak küldött vészmeghívót: Rodrigonak, a Leeds támadójának, Carlos Solernek a Valenciából, Brais Mendeznek (Celta Vigo, Raúl Albiolnak, a Villarreal hátvédjének, illetve Pablo Fornalsnak (WHU).

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Később az U21-es EB-elődöntőig jutó gárdából még további 11 játékos került talonba, a többiektől elszigetelten készültek, és várták a végleges döntést.

Mára kiderült, hogy minden valószínűség szerint Diego Llorrente mégsem kapta el a vírust, a teszt fals eredményt adott. Mindenesetre ma még tesztelik egyszer a bekket, illetve holnap reggel is, és ha mindkét eredmény negatív lesz, akkor visszatérhet a társai közé.

Érdekesség, hogy még így sem szerepelt Luis Enrique terveiben egyetlen Real Madrid játékos sem. Nem akarunk összeesküvés-elméleteket gyártani, szimplán érdekesnek találjuk…

Mi lesz veled, Spanyolország?

Megint egy olyan eset, ami a játékosok fejébe férkőzhet, lassítja, akadályozza a felkészülést, és ez a spanyolok tornájába kerül? Nem, ezúttal nem számítunk arra, hogy az ibériaiak nagyon messzire jutnának, láthatóan egy nagyobb változás megy végbe jelenleg a válogatottnál, de 2018-hoz hasonlóan most sem nyugodt a gárda felkészülése.

A spanyol csapat egyébként 14-én Svédország ellen kezd majd, ezt követi 18-án a lengyelek elleni mérkőzés, majd 22-én zárják Sevillában a csoportkört Szlovákia ellen.

Nem egyedi eset

A koronavírus nem először zavarja meg a válogatottak felkészülését. A skótoknál John Fleck produkált pozitív tesztet, ami miatt veszélybe került hat játékos szereplése is, Jasper Cillessenről, a holland labdarúgó-válogatott kapusa az edzőtáborba érkezve tudta meg, hogy fertőzött (vége is számára a tornának Marco Bizot kapott ismét meghívót), míg a németeknél Toni Kroos esett át a fertőzésen, emiatt egy héttel később tudott csatlakozni a társaihoz az edzőtáborban.

Remélhetőleg, elszigetelt esetekről van szó, sehol nem alakul ki új gócpont, és végre újra elkezdhetjük élni az életünket. És persze, reméljük, hogy az EB-re sem lesz már hatással a koronavírus…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső