Újra Kikapott a Liverpool – Távolodik a BL Indulás

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 március 08.

Ha valaki a szezon startjánál azt mondja nekem, hogy a Liverpool márciusban csak a bajnoki tabella nyolcadik helyét fogja elfoglalni, nem biztos, hogy hittem volna neki. Sőt, talán még ki is mosolygom. A Mersey-parti együttes azonban nagyon régen látott mélyponton van, és bár tényleg nincs könnyű helyzetben Jürgen Klopp – ami a sérüléseket illeti -, ennél talán még a legpesszimistább drukkerek is jobbat reméltek.

A mai cikkben azt taglaljuk, hogy jutott el a Liverpool a bajnoki címtől a középmezőnyig. És tudom, még sok van hátra, de nagyjából már kezd kirajzolódni, hogy hová fut ki ez a szezon a vörösök számára. És ha minden így marad, akkor nincsenek jó híreim a szurkolók számára…

A bevehetetlen Anfield

Ha valaki csak most csöppent bele a Premier League eseményeibe, akkor számára biztosan hihetetlenül hangzik, de amit leírok az bizony igaz: A Liverpool nagyon hosszú ideig veretlen volt hazai pályán, összesen 68 mérkőzésen keresztül nem talált legyőzőre az Anfield Roadon.

Ezt a közel tökéletes teljesítményt rontotta el elsőként a Burnley. Így van, nem a Manchester United, nem a Manchester City, a Chelsea vagy a Tottenham, hanem az a Burnley, aki 28 forduló után csak a tabella 15. helyét foglalja el, és ha a mögötte levő csapatok is lejátsszák az elmaradt meccseiket, akkor akár kiesőhelyen is találhatják magukat.

Ez volt tehát az első hazai vereség, mely után Jürgen Klopp magára vállalta a felelősséget. Bírálta magát a német, amiért nem bizonyosodott meg arról, hogy játékosai megfelelő lelki állapotban vannak. Szerinte egy jó és egy nagyon jó játékost az különböztet meg egymástól, hogy a nagyon jó játékos a pillanat tört része alatt hoz helyes döntést. Ez a Liverpoolnál aznap nem volt meg, a Burnley pedig 1974 után először tudott nyerni ebben a stadionban.

Sokan akkor ezt csak egy botlásnak tekintették, de aztán a Burnley teljesítményét sokan mások is követték és elindult egy olyan lavina, amit azóta sem tudtak megállítani Roberto Firminoék. Nem egészen két héttel az első vereség után jött a következő, ezúttal a szintén kiesés elől menekülő Brighton nyert 1-0-ra.

Ezután következett a Manchester City elleni meccs, amit nagyon fontos lett volna megnyerni Szalahéknak, négy pontra csökkenthették volna a hátrányukat Pep Guardioláékkal szemben. Ehhez képest történelmi zakóba futottak bele a hazaiak, a végére teljesen széteső Pool 4-1-re kapott ki. Ezután már Jürgen Klopp is elmondta: Vége a bajnoki címről szőtt álmoknak.

Sorra dőltek meg a rekordok, már az példátlannak számított (mióta az angol bajnokságot Premier League-nek hívják), hogy három mérkőzést elbukjon otthon a Pool, de jött a negyedik. Ami ebben igazán fájó, hogy a városi rivális, az Everton győzte le őket, akik ellen az ezt megelőző 23 találkozón nem kaptak ki.

A Thomas Tuchel által irányított Chelsea következett, a végeredmény sokak számára már ismert: 1-0-ra nyertek a londoniak Mason Mount góljának köszönhetően, de a Liverpool játékára alig lehetett ráismerni. Eddig is látszott, hogy nagy a baj, de…

És akkor eljött a tegnapi nap, és jött a Fulham elleni bajnoki. A szurkolók optimistább része azt gondolhatta, hogy őket azért már tényleg sikerül legyőzni, hiszen a kiesés ellen harcolnak, kiesőhelyen állnak. De a Burnley és a Brighton már bebizonyította, hogy idén bárkinek lehet keresnivalója az eddig rettegettnek hitt Anfielden.

A mérkőzést 1-0-ra a Fulham nyerte, a Liverpool pedig már csak a nyolcadik helyen áll a Premier League-ben. Sőt, az Aston Villa még előzhet is…

Vár állott, most kőhalom…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A sérültek

A legtöbb szurkoló és szakértő is erre fogja ezt a történelmi mélypontot. Nem ok nélkül. A vesszőfutás még október elején kezdődött, amikor Jordan Pickford és Virgil van Dijk az Everton – Liverpool bajnoki mérkőzésen ütköztek össze, aminek végén a holland védő idő előtt elhagyta a pályát, aztán kiderült: Sérülése olyan súlyos, hogy valószínűleg az egész szezonra elvesztették őt.

A problémát probléma követte, mert szépen lassan elfogytak a bevethető védők. Joe Gomez és Joel Matip is kidőlt, méghozzá hosszútávon, Kloppnak minden egyes mérkőzés előtt taktikáznia kellett, hogy vajon kivel tudja megoldani ezt a pozíciót. Fabinho és Jordan Henderson nagyon gyakran kaptak itt szerepet, de az U23-as csapatból Nathaniel Phillips, valamint Rhys Williams is szerepet kapott.

Azonban Fabinho is sokszor volt sérült, most pedig épp Henderson dőlt ki, a Fulham ellen a Phillips – R. Williams kettőssel léptek pályára a vörösök.

Arról nem beszélve, hogy a télen érkezett Ozan Kabak és Ben Davies is már többször harcképtelenek voltak. Mintha valamiféle átok ülne a liverpooli védőkön…

De nem csak a védőkön: A Wolvestól szerződtetett Diogo Jota kezdte beverekedni magát a kezdőcsapatba, nagyon jól ment neki a játék, a bajnokságban öt, a BL-ben négy gólig jutott, majd aztán súlyosan megsérült és 18 találkozót volt kénytelen kihagyni. Most, a Fulham ellen kezdett először, de a Chelsea elleni mérkőzésen már kapott bő negyedórát.

A jövő

Sokan már Jürgen Klopp távozását követelik, ami nem túl fair szerény véleményem szerint. 2015 óta a mennybe emelte a német szakember a Liverpoolt, Bajnokok Ligája döntőt játszhattak, meg is nyerték a sorozatot, a bajnoki trófeát 30 év után épp ő szállította. Egyetlen rossz szezon miatt, ahol egyébként minden összeesküdött ellene botorság lenne elküldeni. De lássuk csak, honnan is fúj a szél?

Egy picivel odébb, Skóciában a Glasgow Rangers történelme 55. bajnoki címét gyűjtötte be, ami egyedülálló világrekord, az észak-ír Linfield tartotta eddig ezt. Oké, és ez hogy jön ide? Úgy, hogy a Glasgow Rangers vezetőedzője egy bizonyos Steven Gerrard, a Liverpool klublegendája.

Aki úgy tűnik, nem csak játékosként tartozott az elithez, de edzőként is jó úton jár ahhoz. Ne feledjük, nem is olyan régen a Rangers még a skót negyedosztályba lett száműzve, 2016-ban jutott vissza az első osztályba, és egyre jobban közelítették meg az egyeduralkodó Celticet, míg idén le nem győzték őket. Egy forduló van a skót bajnokságból, az utolsó fordulóbeli Old Firm már csak formaság – mondhatnánk -, de egy döntetlen vagy egy Rangers győzelem azt jelentené, hogy Gerrard irányítása alatt egyetlen vereséget sem szenvedett a csapat…

A Liverpool a Bajnokok Ligájában tud még dobbantani egy nagyot, aminek köszönhetően az idei szezon is kicsit más megítélés alá kerülhetne. Minden lehetőségük megvan arra, hogy továbbjussanak, az első budapesti mérkőzésen 2-0-ra nyerték Gulácsi Péter, Willi Orban és Szoboszlai Dominik csapatát, az RB Leipziget. És ahogy az odavágót, úgy a visszavágót is a Puskásban játsszák le.

Nem tudni egyelőre, mi lesz Klopp sorsa, de ahogy tartja a mondás: Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső