Unai Emery hazaért – A Villarrealé az Európa-liga trófea

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 május 27.

Tegnap este kilenc órától minden szem Gdanskra összpontosult, itt rendezték meg ugyanis az Európa-liga 2020/2021-es idényének döntőjét a Villarreal és a Manchester United főszereplésével. A bukik előzetesen az angolok győzelmét vetítették előre, ám hiba lett volna lebecsülni a sárga tengeralattjárót.

Egyrészt egy olyan csapatról beszélünk, akik nagyon egyben vannak, rendkívül jó játékosok alkotják a keretet, másrészt a kispadon egy igazi EL-specialista, Unai Emery ült, aki ötödik alkalommal vezette be aktuális csapatát az Európa-liga döntőjébe. A Sevillával háromszor sikerült is elhódítani a trófeát, az Arsenallal viszont 2018/2019-ben csak a második hely jutott nekik.

Hiba lett volna lebecsülni őket, Paul Scholes, a Manchester United legendás középpályása mégis megtette. Az egyik televíziós csatorna adásában kérdezték őt, mint szakértőt, hogy mit vár a meccstől, amire azt felelte, hogy egyértelmű, és sima Manchester-győzelmet. Itt azonban nem állt meg, dehonesztáló kifejezésekkel illette Morenoékat, miszerint ebben a gyengécske La Liga idényben is csak a hetedik helyen futottak be… A legnagyobb pofonokat az élet osztja, erről Mr. Scholes is megbizonyosodhatott.

A kezdők

A Villarreal számára a főpróba múlt héten szombaton volt Madridban. Ekkor játszották a spanyol elsőosztályú bajnokság utolsó fordulóját, Emery pedig majdnem ugyanazt a kezdőt küldte pályára Lengyelországban is. Egy játékost leszámítva.

A királyiak ellen Mario Gaspar játszott jobbhátvédet, a MU ellen viszont visszakerült Juan Foyth, akit a Tottenhamtől kaptak kölcsön, és aki az elsőszámú választása volt Emerynek, ám nemrég megsérült. Úgy tűnt, nem is épülhet fel a döntőre, de végül ő nyert Gasparral szemben.

A Manchester hétvégi bajnokiján – a Wolves ellen – a pihentetés volt a cél, egyedül David De Gea és Eric Bailly szerepelt a farkasokat 2-1-re legyőző csapatban.

Ole Gunnar Solskjaernak Harry Maguire pótlását kellett megoldania, bejött, amire gondoltunk (mondjuk elég egyértelmű is volt), és Victor Lindelöf mellett Eric Bailly került a kezdőcsapatba. Más meglepetést pedig nem kaptunk.

A döntő

Foglaljuk össze a Miejski Stadionban történteket, van miről beszélni, különösen a meccs végi pillanatok okoztak őrületes perceket a szurkolóknak és a tévé előtt ülőknek egyaránt!

Villarreal – Manchester United: 1-1 (11-esekkel: 11-10)

G.: Gerard Moreno ill. Edinson Cavani

Az egyik legfontosabb, hogy újra nézők előtt játszhattak európai kupameccset, 9500 szurkolót engedtek be a lengyel rendezők a stadionba. Egy, sőt másfél év után ez igazi felüdülés lehetett a játékosok számára.

A találkozót a Manchester United kezdte jobban, Unai Emery együttese inkább visszahúzódott, és láthatóan a hibára vártak. Vagy a MU nem hagyta őket játszani?

Mindenesetre az első lövést is az angoloktól jegyezhettük fel, bár gyorsan el is feledkeztünk róla, Scott McTominay durrantott méterekkel mellé, negyedórával később pedig Luke Shaw, a vörös ördögök balbekkje tett ugyanígy, ugyanilyen eredménnyel. Maradjunk annyiban, hogy sem Rulli, sem De Gea nem fáradt el a munkában, a mezőnyjátékosok egyike sem jelentett veszélyt.

Kivéve a harmincadik percet, amikor lett volna munkája a spanyol válogatott portásnak, ám nem tudta megoldani a feladatát: Dani Parejo, a nyáron a Valenciától igazolt belső középpályás ívelt középre egy szabadarúgást, Gerard Moreno leszakadt az emberéről, Victor Lindelöfről, majd becsúszva, kissé érdekesen, de annál eredményesebben lőtt a kapuba.

Nem láttuk ezt jönni, ahogy a manchesteriek sem. Akiket a gól nem zökkentett ki, továbbra is domináltak az első játékrészben, de ez eredményekben nem mutatkozott meg. Hiába jutottak el ugyanis rendre az ellenfél tizenhatosáig Pogbáék, ott vagy a védelem zárt jól, vagy elügyetlenkedték az adódó lehetőséget.

Jött a félidő, Unai Emery vonulhatott boldogabban és elégedettebben az öltözőbe, de Ole Gunnar Solskjaernak sem lehetett volna sok oka a panaszra, ha nincs az a bizonyos Moreno-találat. Felülmúlták az angolok a sárga tengeralattjárót, csak az a fránya gól…

Ugyanilyen elánnal álltak neki a második félidőnek a vörösmezesek, és ennek elég hamar meg is érett a gyümölcse. A MU végezhetett el szögletet az 54. percben, amit a védők még kifejeltek, ám a kipattanót Marcus Rashford kapásból kapura küldte. Az ide-oda flipperező labda végül Edinson Cavani elé került, Gerónimo Rulli már verve volt – hiszen elvetődött Rashford bombájára -, így az uruguayinak nem volt nehéz dolga, ennél ő sokkal nehezebb szitukat is megoldott már karrierje során.

És ezután is minden ment úgy tovább, mint eddig. A Villarreal eddig sem nagyon okozott fejfájást a MU védelmének, de a gól után meg pláne nem. Volt még egy-két ígéretes lehetősége a „vendégeknek”, közülük a legnagyobb Marcus Rashford előtt adódott, az angol támadó öt méterről nem talált kaput. Könnyen lehet, hogy aztán nem adták volna meg a gólt lesre hivatkozva, de… Azért onnan illik kapuba lőni ezen a szinten.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A Villarreal játékosai már alig várták, hogy szusszanhassanak egyet, és a hármas sípszó után jöhetett a felkészülés a hosszabbításra.

Ezzel az egyik tippünk bejött, a másik pedig nem. Mi korábban azt mondtuk, hogy nem lesz sok gól a meccsen, 2,5 alá tippeltünk, ez jött is. Viszont az, hogy a MU emeli magasba a trófeát 90 perc játék után… Na, az nem.

De még ott volt előttük a túlóra, meg egy esetleges tizenegyespárbaj. Ez a túlóra sok érdekességgel nem szolgált, így ugorjunk egy kicsit. Gól nem született, és lehet, hogy akkor sem született volna, ha reggelig játszottak volna. Jöhettek a tizenegyesek.

Olyat láthattunk, amit európai kupában talán még sosem, pláne nem kupadöntőben. Egyszerűen nem akartak hibázni a csapatok. Hiába repült Rulli és De Gea is minden egyes labdára, végül mind a hálóban kötött ki. A kijelölt rúgók után jöhettek a többiek, és Rulli egyszer – Luke Shaw büntetőjénél – majdnem véget vetett a meccsnek, de a bekk bal alsóba tartó lövése valahogy kicselezte a kapuvédő kezét.

Már ott tartottunk, hogy a kapusok következtek. Először Gerónimo Rulli lőtt – egyenesen a hálóba -, aztán következett David De Gea. Akinek bal alsóba tartó gyenge kísérletét Rulli kiütötte, ezzel eldőlt: A Villarreal az Európa-liga győztese.

Nehéz volt kiválasztani, hogy ki volt a meccs embere, mert, ha a 90 percre és a hosszabbításra gondolunk, akkor igazán felejthetetlen teljesítményt senkitől sem kaptunk.

A meccs embere
Gerónimo Rulli

De természetesen azért sikerült választani végül. A meccs embere Gerónimo Rulli lett, aki Sergio Asenjo mögött is megmutatta, hogy lehet rá számítani. Előbb berúgta saját büntetőjét, majd megfogta a kollégáét. Mindezt 10-10-es állásnál. Van vér a pucájában a srácnak…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső