A Szapporói Csoda – Interjú Vaszjunyin Artyommal

Olvasd el 4 perc alatt szerző a SportfogadásOnline csapata 2021 április 28.

A magyar jégkorong-válogatott 2008-ban csodát tett: Japánban, Szapporóban százszázalékos teljesítménnyel megnyerte a Divízió 1-es világbajnokságot. Ez a sporttörténelmi siker pedig azt jelentette, hogy az együttes feljutott az „A-csoportba”, azaz a világ legjobbjai hoki nemzetei közé. A „szapporói csodáról” kérdeztük röviden a korábbi válogatott játékost, Vaszjunyin Artyomot.

A magyar jégkorong-válogatott 2008. április 19-én Ukrajnával játszotta a Divízió 1-es világbajnokság utolsó meccsét, amelyen a tét a feljutás volt. Alig három órával a mérkőzés előtt még ukrán játékosokat láttak dohányozni. Van abban igazság, hogy az ukránok lesajnálták a magyar csapatot? Érzékeltetek ebből bármit is, akár a meccs előtt, akár a meccs alatt?

Hallottam ezt a történetet, és több mint valószínű, hogy voltak olyan játékosaik, akik dohányoztak, és ha igaz, akkor se gondolom, hogy azért dohányoztak, mert lesajnáltak volna minket. Általában a csapatok két órával a mérkőzés előtt érkeznek, és bevallom őszintén, hogy annyira magamra, illetve a mérkőzésre koncentráltam, hogy szerintem, ha mellettem dohányoztak volna, azt se vettem volna észre. Ez a mérkőzés során se tűnt fel. Az ukránok voltak az esélyesebbek, de mi nagyon jól játszottunk, küzdöttünk, hogy lesajnáltak-e, azt szerintem csak ők tudják megmondani.


Mik voltak az első gondolataid, érzéseid a 4-2-re megnyert mérkőzést követően?

Nagyon jó és furcsa érzés. Egyszerűen hihetetlen volt az egész. Gondolom sok jégkorongozó arról álmodik, hogy felkerüljön az A-csoportba, és amikor ez valóra válik, akkor azt az érzést elég nehéz leírni szavakkal.


Most, 2021-ben hogyan gondolsz vissza a 2008-as Divízió 1-es világbajnokságra, emberileg és szakmailag mit adott neked?

Nyilván óriási tapasztalatot és borzalmasan nagy élményt. A Pat Cortinától tanult dolgokat – főképp a mentális részre gondolok – pedig gyakran alkalmazom az edzői munkám során.


A válogatott szövetségi kapitánytól, Pat Cortinától személy szerint mit tanultál?

Fegyelmet, alázatot a sport iránt, azt hogy a mentális felkészülés mennyire fontos, illetve, hogy a lehetetlen nem létezik.


A Volán U21-es edzője vagy. Évek óta dolgozol az utánpótlásban, a gyerekekkel szoktál beszélni a 2008-as eseményekről? Ha igen, mik kerülnek szóba?

Ritkán beszélek róla, talán ebben az évben meséltem néhány dolgot először a gyerekeknek, például azt, hogy miért is voltunk mi egy kis család a szapporói világbajnokságon.


Mit gondolsz, elérhető újra egy szapporóihoz hasonló siker?

Azt gondolom, hogy igen. Rengeteg jó játékosunk van, és nagyon sok ígéretes fiatalt látok mostanában, remélem pár éven belül megint beszélhetünk a feljutásról.

Nagyon élveztük az interjút Vaszjunyin Artyommal, és hálásak vagyunk a lehetőségért! Reméljük, tetszett, és tervezzük, hogy a jövőben is érdekes riportokkal örvendeztetjük meg a sportfogadasonline.com olvasóit.

sportfogadasonline.com
A Szerkesztőségről

Sokéves sportújságírói tapasztalattal rendelkező szakértői csapatunk mindig igyekszik a legérdekesebb hírekkel és elemzésekkel szolgálni a sportvilágból.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső