Vége a várakozásnak – Nézők előtt folytatódik az NB1!

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 május 28.

Idestova két és fél hónapja kellett félbeszakítani a bajnokságot szerte Európában, köztük Magyarországon is. A koronavírus-járvány okozta sokkból most éledezik a világ, bár vannak országok, ahol még csak most kezd tombolni.

Magyarország az első csatát megnyerte – mondták ezt politikusaink, így aztán előbb vidéken, majd a fővárosban is kezdtek újranyitni az üzletek, éttermek, kocsmák. Szigorú szabályok mellett, a kötelező távolságtartási irányelveket követve, de legalább elindultunk valamerre.

Aztán április végén az MLSZ-nél is bejelentették, hogy májusban folytatódhatnak a magyar bajnokság küzdelmei, erre 20 napos felkészülési időt kértek. Végül eljött a május 23-a, amikor két Magyar Kupa elődöntővel és egy elmaradt Ferencváros – Debrecen bajnokival újra elindult a szezon. Zárt kapuk mögött, nézők és hangulat nélkül, de legalább élő futballt láthattunk a képernyőkön keresztül. Mert hát annyira ki vannak éhezve az emberek a futballra, hogy még az ukrán TV is megvette a közvetítési jogokat.

Lementek az elődöntők, a Fradi behúzta mindkét elmaradt bajnokiját – most itt tartunk. A Magyar Közlöny május 27-i számában megjelentek alapján Magyarország Kormánya a jövőben engedélyt ad arra, hogy szabadtéri eseményeken megjelenjenek újra az emberek. Magyarul: Vége a zárt kapunak!

Persze egy sor szabálynak meg kell felelni, ezek betartását pedig a klubokra bízták, tehát az ő felelősségük és feladatuk az, hogy ezek a szabályok érvényben legyenek.

De ne olyan szurkolói élményre számítson senki, mint az a képen látszik…

A lényeg a következő: Minden harmadik széket és egy sort üresen kell hagyni a meccsekre, valamint kötelező betartani a mosdónál, büfénél is a másfél méteres távolságot.

Kár, hogy ez a rendelet nem tegnapelőtt jött ki, jó lett volna az Újpest – Fradi Derbit nézők előtt látni, de ez most így jött össze. Legalább a Magyar Kupa döntőjében a hatalmas Puskás Arénát (amennyire csak lehet) meg fogják tölteni a Honvéd és a Mezőkövesd drukkerei. Hamarosan el is indul a jegyárusítás.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

De mi újság a többi országban?

Fehéroroszország az egyetlen hely Európában, ahol egy percre sem állították le a bajnokságot és a zárt kaput sem írták elő. Nagyon lecsökkent a nézőszám, de mégiscsak volt valami bája és hangulata annak, hogy a szurkolók is ott lehetnek a stadionban.

Németországban továbbra is él a szabály, miszerint nem lehet nézőket beengedni a stadionokba. Valószínűleg az egész szezonban ez lesz, de a magyar példa lehet, hogy ezen is változtat.

Olaszországban és Spanyolországban még el sem indult a bajnokság, de 100 százalék, hogy ott sem engedik majd be a nézőket, mivel ez a két ország rettentően érintett volt a járványban.

A Real Madrid nem is a Santiago Bernabeuban fogja játszani meccseit, hanem a Castilla stadionjában, az Alfredo di Stefanoban. Azért volt erre a lépésre szükség, hogy stadionjuk felújítása mehessen a normális mederben, nézők meg úgysem lehetnek, szóval… Win – win szituáció nekik.

Viszont a kupadöntőben baszk rangadóra kerül sor, a két gárda szurkolói viszont egységesen léptek fel amellett, hogy nem szeretnének nézők nélküli kupadöntőt

Angliáról pedig épp tegnap írtunk, ott még az sem biztos, hogy folytatódik a bajnokság, bár a terveik között szerepel a maradék fordulók lejátszása. Azonban ott inkább attól félnek, hogy a zárt kapus meccsek miatt az utcán gyülekeznének a csapatok szurkolói, teljesen mindegy, hogy saját stadionjukhoz vagy egy semleges pályához vonulnának, ez problémát jelentene a rendőrség számára. Maga a tömeg szétoszlatása és persze egészségügyi szempontból maga a csoportosulás.

Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban pedig nincs miről beszélni, ott lefújták a bajnokságot.

Így állunk most, jó hír minden szempontból, hogy visszatérhetnek a szurkolók a stadionokba, ez egy újabb jele annak, hogy a vírus lecsengőben van. Legalábbis egyelőre, hiszen ha hinni lehet a járványügyi szakembereknek, akkor ősz végén – tél elején fel kell készülnünk egy esetleges második hullámra, ami biztosak lehetünk benne: Újra fel fogja borítani a sportéletet szerte az egész világon.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső