LEN-bajnokok ligája – Mindhárom magyar csapat esélyes a legjobb 8 jutásra

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2019 október 11.

Az európai vízilabda legnagyobb klubszintű megmérettetése egyértelműen az európai úszószövetség, a LEN által évente megszervezett Bajnokok Ligája, amelynek idei sorozata augusztus 30-án kezdődött, de a selejtezőkörök után az igazi klassziscsaták októberben indultak, amikor két csoportba sorolva 16 csapat fog a legjobb nyolcba jutásért oda-vissza meccselni, majd onnan jönnek a pozíciókért folytatott további meccsek.

Ferencváros vízilabda

Nem meglepő módon, mindkét csoportban Európa valamint a világ vízilabdájának legjobb országaiból érkező csapatok szerepelnek, többek között horvátok, görögök, spanyolok és természetesen magyarok is, az idei sorozatban a Szolnok, az OSC és az FTC képviseli Magyarországot. Amiért most ez a téma igazán aktuális, az a tény, hogy a mérkőzések gőzerővel megkezdődtek a héten, vízbe ugrott mindhárom magyar csapat, közte pedig a tavalyi győztes Ferencváros is.

Az első meccseik eredményei után egyértelműen kijelenthető, hogy mindhárom gárda esélyes a legjobb nyolcba jutásra, a Fradi pedig még a végső győzelemre is ismét, hiszen Janisz Fundulisz, a kanadai Nicolas Constantin-Bicari és Zalánki Gergő nem hogy gyengült a keret, de még a tavalyinál is jóval erősebbnek mondható, ugyanígy tudott erősíteni az OSC is (a legnagyobb név egyértelműen a szerb Prlainovics) és talán a Szolnokról elmondható, hogy nehezebb dolga lesz, főként azért, mert átalakult a keret, de az érkező nevek (főként szerb klasszisok) miatt nem jelenthető ki biztosan, hogy gyengébb Tisza-parti csapatot látunk idén, mint tavaly.

Főleg, hogy 11 magyar vagy szerb válogatott van a keretben. A Fradi első meccsén a háromgólos Zalánki vezérletével könnyedén gyűrte le 15-12-re a Hannover alakulatát és bár az eredmény nem ezt sugallja, a meccs mindössze pár percig volt szorosnak nevezhető – amire érdemes odafigyelni az a 12 kapott gól, mert egy másik szintet képviselő csapat ellen ennyit kapni nem túl jó előjel.

Az első fordulóban taroltak a magyar csapatok

Szolnok vízilabda

Szerdán aztán a Szolnok szintén három góllal nyert, az orosz Szintyez Kazany ellen, de ez a meccs bőven nem volt olyan sima, mint a Fradié, konkrétan volt olyan időszak, amikor csak Nagy Viktor csodálatos védései tartották az előnyt a hazaiaknál, de jó volt látni, hogy a szerb igazolások is beváltották a hozzájuk fűzött reményeket és végig hozzá tudtak járulni a negyedik negyedre már eldőlő mérkőzésen a Szolnok sikeréhez.

Amit az ő esetükben negatívumként meg lehet és kell említeni az az, hogy az első három negyed mindegyikére jutott 1-2 perc dekoncentráltság és ez bőven elég volt az oroszoknak, hogy visszajöjjenek a meccsbe – erre érdemes lesz figyelni, mert egy Olympiakosz ellen ez kevés lesz.

Az OSC-nek is eléggé fel volt adva a lecke szerdán, hiszen a Szolnok meccse után kezdődő összecsapáson az eléggé megerősödött és a múltban is mindig acélos Mladost Zagreb volt az ellenfél, amely többször is többgólos hátrányból jött fel a magyar csapat nyakára, de végül a fordulatos találkozón az OSC behúzta a győzelmet és 13-10-es eredménnyel kezdte a BL-csoportkört – de hogy ez a Zagreb még fog fejtörést okozni a későbbiekben, az nem kérdés.

Ezekkel a találkozókkal az A-csoport összes meccsét lejátszották az első fordulóból és tisztán látszik az, amit már előre lehetett sejteni: ebből a nyolcasból kiemelkedik a görög Olympiakosz, a horvát Dubrovnik és talán a Szolnok, de a Jadran Herceg Novit a veresége ellenére sem lehet leírni, ahogy a spanyol Barceloneta sem biztos, hogy győzelme ellenére bejut a legjobb nyolcba.

A másik nyolcasban még nincs vége az első körnek, de az már most látszik tisztán, hogy a Hannover, a Tbilisi és a Marseille hármasa nem igazán fog beleszólni a végeredménybe, nem hiába mondják, hogy ez a nyolcas nagyságrendekkel könnyebb, mint a másik.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső