Zsóri Dániel Lionel Messit megelőzve nyerte a Puskás-díjat 2019-ben

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2019 szeptember 26.

A magyar labdarúgásban az elmúlt évtizedekben kevés olyan siker volt, amire nemzetközi szinten is felkapták a figyelmet a szakmában, volt ugyan egy-két kiugróan jó teljesítmény (gondoljunk csak a válogatott 2016-os Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményére), de igazán nagy sikerben nem nagyon volt része a magyar szurkolóknak. Most viszont ismét van egy olyan hír, ami melengetheti a labdarúgás mellett még kitartó szurkolók szívét – a mindössze 18 éves Zsóri Dániel ugyanis szeptember 23-án, hétfőn a milánói Scalában rendezett FIFA éves díjátadó gálán megkapta az elmúlt év legszebb góljának járó Puskás-díjat.

A legjobb három gólt közönségszavazással választották ki (a nemzetközi szövetség weboldalán lehetett szavazni), így az elején még úgy tűnt, hogy Lionel Messi (a Real Betisnek rúgott egy olyan nagy gólt, hogy még a Betis-szurkolók is megtapsolták), a kolumbiai Juan Fernando Quintero (a Racing Clubnak rúgott óriási gólt szabadrúgásból a River Plate színeiben) és Zsóri között dől majd el a díj sorsa, de gyorsan kiderült, hogy igazából csak Messi és Zsóri az, aki között ez eldől – és végül a magyar játékos Ferencváros ellen szerzett, fantasztikusan eltalált ollózása kapta a díjat, miután a szakértő zsűri az ő gólját találta a legszebbnek.

milánói Scalában rendezett FIFA éves díjátadó gálán megkapta

Az akkor még a Debreceni VSC színeiben futballozó fiatal játékos egy februári meccsen, 1-1-es állásnál a 93. percben ollózva fordult rá egy hosszú ívelésre és belőtte élete első elsőosztályú meccsén, élete első és azóta is egyetlen NB I.-es gólját. Bármely videóosztón meg lehet nézni a gólt, egyértelműen belátható, hogy ennél nagyobb ollózás nincs, tökéletesen eltalált lövés volt.

A legendás magyar játékosról, Puskás Ferencről elnevezett díj történetében Zsóri az első nyertes magyar és hogy ez milyen hatalmas eredmény a magyar labdarúgásnak (amely 1967 óta nem tudott felmutatni komolyabb díjat – akkor Albert Flórián kapta meg az Aranylabdát), azt az is mutatja, hogy még a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is gratulált a játékos győzelméhez. A győzelemhez, amelyhez Zsóri saját bevallása szerint az inspirációt Cristiano Ronaldo adta, hiszen a játékos nyilatkozata szerint tucatnyi alkalommal gyakorolta ezt a mozdulatsort edzéseken és Ronaldo mozdulataiból próbált ihletet nyerni – aki egyébként a fiatal magyar példaképe gyermekkora óta.

És ha egy csapatba nem is, de ezzel a győzelemmel egy klubba került a legendás portugállal, hiszen olyan játékosok nyerték el korábban a Puskás-díjat, mint Ronaldo, Neymar, Mohamed Szalah és Zlatan Ibrahimovic. A díjátadón egyébként a fiatal magyar láthatóan nagyon meg volt illetődve, alig tudott pár mondatot elmondani a sztárok gyűrűjében és utólag arról beszélt, hogy alig várta, hogy végre megszabaduljon a színpadról és visszatérhessen a pályára edzeni. Persze az még kérdés, hogy a játékos tud-e majd profitálni valamilyen formában ebből a sikerből, hiszen a magyar foci és egyáltalán a világ labdarúgásának történelemkönyvében van pár olyan labdarúgó, akikre csak egyetlen mozdulat miatt emlékezünk – gondoljunk Antonín Panenkára, aki 1976-ban különleges aláemeléses tizenegyesével döntötte el az Európa-bajnoki döntőt (és azóta is az ő nevével kötik össze ezeket a típusú tizenegyeseket) és bár neki nagyon szép karrierje volt, igazából ez az egyetlen mozdulat, amire emlékeznek vele kapcsolatban.

A kérdés, hogy mit tud Zsóri kezdeni ezzel a sikerrel

Aztán ott van Koplárovics Béla, aki 2002-ben a 90. percben rúgott egy győztes gólt a Zalaegerszeg színeiben a Manchester United ellen, de utána már nem igazán tudott komoly eredményeket felmutatni és igazából az ő neve is csak egyetlen gól miatt maradt meg a szurkolók emlékezetében. Zsóri Dániel tehát óriási sikert ért el és csak reménykedni lehet, hogy az ő karrierje másképp alakul és más miatt is emlékezni fogunk rá – jelenleg még nem lépett pályára mostani klubja, a Fehérvár színeiben, de előbb-utóbb erre is sor fog kerülni és akkor kiderül, hogy kérészéletű lesz-e ez a siker.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső