Chelsea – Brighton: Fogadási Tippek és Premier League Előzetes

Olvasd el 11 perc alatt szerző Bartos László 2021 december 28.
Chelsea
Teljesítmény:
N N D D N
  • Stamford Bridge
  • December 29. 20:30
Nézd élőben itt:
Joker8
Brighton
Teljesítmény:
N V D D D
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A 20. forduló javát ma este játsszák le a Premier League-ben. A koronavírus ezúttal is közbe szólt, nem tudják ugyanis megrendezni az Arsenal – Wolves, illetve a Leeds United – Aston Villa találkozókat. És – ahogy tegnap is írtam – nincs semmi garancia arra, hogy az elkövetkezendő napokban nem jelentenek be újabb halasztásokat. Ez most egy ilyen időszak, reméljük, hogy azért lassan rendeződik a helyzet. De ezt már nagyon régóta szeretnénk…

A mai napra is két mérkőzéssel készültünk a tojáslikőr, a bejgli és a 10-20 éves filmek ismétlésének árnyékában, közülük az első a Chelsea – Brighton találkozó lesz. Egyértelműnek tűnik a helyzet első blikkre, hiszen mégiscsak a Bajnokok Ligája címvédőjéhez utazik a Brighton, amely épp a Boxing Dayen zárt le egy tizenkét mérkőzésből álló nyeretlenségi sorozatot, az újonc Brentfordot sikerült kétvállra fektetni.

De ez nem jelenti azt, hogy akkor mostantól minden rendben a sirályoknál. Az odds viszonylag magas a hazai győzelemre, ami magyarázható azzal, hogy a Chelsea-t érzékenyen érintette a covid, illetve különböző sérülések miatt kénytelenek jó pár játékosukat nélkülözni, de ez még nem elegendő indok, hiszen a Brightonnál épp úgy vannak kiesők.

Említhetnénk azt is, hogy Graham Potter együttese ezen 12 meccs alkalmával falta a döntetleneket, ikszelt többek között a Liverpoollal, a West Hammel, a Southamptonnal, vagy a Leicesterrel a Ligakupában.

Megnézzük, valóban található-e érték ebben a hazai győzelemben, vagy esetleg másfelé kell elkezdenünk nézelődni?

Mi történt az előző fordulóban?

Röviden összefoglaljuk a két csapat elmúlt bajnoki mérkőzését, hogy tisztább képet kapjunk a formájukról.

Aston Villa – Chelsea: 1-3

G.: James (ög) ill. Jorginho (2), Lukaku

Steven Gerrard nélkül vágtak neki a birminghamiek a találkozónak, az újonnan kinevezett mester elkapta a koronavírust, a kispadra helyettese, Gary McAllister ült le. A mérkőzés egy játékosnak biztosan örömteli volt, a nyáron Milánóból visszacsábított Romelu Lukaku szeptember óta tartó góltalansági sorozatának vetett véget. Nem mellesleg pedig a belga csapata is nyert a Villa Parkban. Ezzel a győzelemmel beérték a Liverpoolt, ám a vörösök egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak…

A kezdők:

Aston Villa:

Martinez – Cash, Konsa, Mings, Targett – Sanson, Luiz, Ramsey – Buendía – Ings, Watkins

Chelsea:

Mendy – Chalobah, Silva, Rüdiger – James, Kanté, Jorginho, Alonso – Mount, Hudson-Odoi – Pulisic

Mióta Dean Smith elkerült a Villától, a helyére pedig Steven Gerrard ült le a birminghamiek összeszedték magukat. Általában egy edzőváltás felrázza a játékosokat, és Ollie Watkinsékkal is ez történt. Most sem váltak verhetetlen gárdává, de a saját szintjükön mozgó csapatok ellen rendre jó eredményeket értek el. A nagyok ellen (Liverpool, Manchester City) ugyan kikaptak, és a kékek drukkerei abban reménykedtek, hogy ez a sorminta fog folytatódni.

A meccs első félideje sok izgalmat nem hordozott magában. Az első húsz perc biztosan nem, akkor említésre méltó esemény nem is volt. Aztán a 24. percben felgyorsultak a dolgok, Mason Mount lecsúszott beadása a felsőlécről pattant kapu fölé, illetve a túloldalon is egy baloldali beadási kísérlet okozott galibát. Csak ebből gól is lett. Történt, hogy Matt Targett beívelésébe Reece James belecsúsztatott mentési szándékkal, de épp az ellenkező hatást érte el, a labda Edouard Mendy feje felett a hálóba esett.

A hazai örömnek hamar vége szakadt, mert a másik szélső védő, Matty Cash összehozott egy büntetőt a Chelsea számáea, Hudson-Odoi-t vágta fel a büntetőterületen belül. A labda mögé Jorginho állt, és szerencséjére Emiliano Martinez nem találta el az irányt, mert különben ebből a lövésből nem született volna gól. Így viszont igen, 1-1.

Az 53. percben Matty Cash majdnem összehozott egy öngólt is, a fejéről kapura pattanó labda végül elakadt Martinezben. Három perccel később nem volt menekvés, a Chelsea átvette a vezetést: Hudson-Odoi a tizenegyes kiharcolása után most egy gólpasszal vétette észre magát, beadását Romelu Lukaku csúsztatta a hosszú sarokba. Tyrone Mings csak ímmel-ámmal támadta a belgát, akinek így könnyű dolga volt.

Mason Mount tíz perccel később eldönthette volna a találkozót, miután egy hosszú labdával meglépett, kicselezte a tizenhatos sarkán Martinezt, de az üres kaput már nem találta el, mellé gurított.

A három pont sorsa a hosszabbításban dőlt el, ekkor egy Lukaku-szólót láthatott a közönség, csak úgy pattantak le a robosztus belgáról az ellenfelek, végül Ezri Konsa becsúszása földre vitte a csatárt. Természetesen járt a tizenegyes a vendégeknek, Jorginho ezúttal jobban helyezett, Martinez hiába érezte az irányt, most sem tudott hárítani.

A győzelem megérdemelten lett a Chelsea-é, de tegyük hozzá, két nagyon nagy butaságot is elkövettek a Villa játékosai, ami azért nagyban hozzájárult Thomas Tuchel csapatának győzelméhez.

Előző 5 meccs eredménye
2021.04.20.Premier League
chelsea
0:0
brighton
Premier League
2020.09.14.Premier League
brighton
1:3
chelsea
Premier League
2020.08.29.Barátságos Mérkőzés
brighton
1:1
chelsea
Barátságos Mérkőzés
2020.01.01.Premier League
brighton
1:1
chelsea
Premier League
2019.09.28.Premier League
chelsea
2:0
brighton
Premier League
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Brighton – Brentford: 2-0

G.: Trossard, Maupay

Tizenkét mérkőzésen át a Potter-fiúk nem voltak képesek nyerni. Ez idő alatt elértek pár jobb teljesítményt, hiszen például egy Pool elleni döntetlen felér egy győzelemmel, de a három pontot egyszer sem sikerült megkaparintaniuk. A szurkolók már ki is fejezték nem egyszer nemtetszésüket a játékosoknak, de most semmi okuk nem lehetetta panaszra, az újoncot két gyors első félidős góllal lerendezték.

A kezdők:

Brighton:

Sánchez – Lamptey, Webster, Burn, Cucurella – Lallana – Mwepu, Mac Allister – Moder – Maupay, Trossard

Brentford:

Fernández – Pinnock, Jansson, Bech Sörensen – Canos, Baptiste, Nörgaard, Jensen, Thompson – Mbeumo, Toney

Először kezdett a Brentfordban Ivan Toney azóta, hogy felépült a koronavírusból. Már a Chelsea elleni Ligakupa összecsapáson kapott szűk félórát, most pedig visszakerült oda, ahová való.

Viszont továbbra is rengeteg sérülés hátráltatta Thomas Frank csapatát, ahogy Potterét is. A két sérültlistából egy egész korrekt kis kezdőcsapatot össze lehetett volna hozni, a hazaiaktól hét, a vendégektől hat játékos hiányzott a covid, vagy különböző sérülések miatt.

Meglepetésre (?) a Brentford kezdte jobban a találkozót, Bryan Mbeumo egy páyát átölelő indítással húzott kapura, gyönyörűen vette át a magas labdát, majd a kilépő Sánchez felett át is emelt. Rosszul, röviden, Burn kivágta a játékszert, ráadásul a partjelző is emelte a zászlaját.

Később Shandon Baptiste került helyzetbe egy szöglet utáni kavarodás alkalmával, lövése végül a blokkról az alapvonalon túlra került.

Éledezett a hazai csapat is, Burn fejese a kapufán csattant, majd itt is harsant a játékvezető sípja egy szabálytalanság miatt. Egyébként Burnről Pontus Jansson kezére pattant a labda, és úgy a kapufára, ám nem lett tizenegyes az esetből.

Ismét eltelt pár perc a mérkőzésen különösebb esemény nélkül, egy Enock Mwepu oldalhálón kívül nem is tudtunk mit kijegyzetelni.

Aztán a 34. percben Leandro Trossard fantasztikus gólt szerzett. A belga támadó középpályást Mwepu indította, Trossard a védők közül kilépett, majd a kifutó Fernández felett kapásból emelt át. Gyönyörű találat volt.

Nyolc perccel később Neal Maupay szintén hálóba talált, és a futballt kedvelők itt is megnyalták a szájuk szélét, mert ez a találat sem volt semmi. A támadó 16-17 méterről bombázta szét a bal felsőt, Fernández kapus nem is tudott elvetődni sem a lövésre. Maupay aztán két kezét feltartva kért bocsánatot a vendégek szurkolóitól és játékosaitól, hiszen ő két nagyon szép évet töltött el a Brentfordban, mielőtt a Brighton megvásárolta.

A második félidőben a Brentford sokkal jobban játszott, mint ahogy azt az elsőben tették, de nem futotta még csak egy szépítő gólra sem. Pedig lehetőség volt rá, Robert Sánchez viszont ellenállhatatlanul védett. Először Shandon Baptiste megpattanó lövéséért nyúlt vissza hatalmas bravúrral, majd Ethan Pinnock fejesét tolta ki oldalra.

A túloldalon Alexis Mac Allister lapos lövése zúgott el a jobb kapufa mellett, maradt a 2-0.

Ha Sánchez nem tudott hárítani, akkor ott voltak a védők, hogy kihúzzák a spanyolt a pácból, egy alkalommal Marc Cucurella, a honfitárs a gólvonalról fejelt ki egy Pinnock-próbálkozást.

Jobb volt a Brentford, de a mérkőzés végét jelző hármas sípszó felharsanásakor ők voltak a szomorúbbak, az Amex népe pedig végre láthatott egy győzelmet.

Összefoglalás

Két áldozata is volt az Aston Villa elleni sikernek: Megsérült a térde N’Golo Kanténak, illetve Thiago Silva is sérülten hagyta el a pályát. Egyikük sem fog szerepelni a Brighton ellen. Nem bevethető még Ben Chilwell sem, illetve kétséges Kai Havertz és Ruben Loftus-Cheek szereplése is.

A védelemben Andreas Christensen, Antonio Rüdiger és Trevoh Chalobah kaphat szerepet, középen Jorginho párjaként Saúl Niguez vagy Callum Hudson-Odoi szereplhet, és bár gólt szerzett, lehetséges, hogy Lukaku a kispadra kerül, nem kell azonnal a mélyvízbe dobni a belgát a sérülését követően, a kilencven perc talán még sok lenne…

Akiről még nem esett szó, az Timo Werner, a német Haverthez és Chilwellhez hasonlóan elkapta a covidot.

A másik oldalon a legnagyobb problémát az jelenti, hogy Leandro Trossard a Brentford ellen megsérült. Graham Potter azt mondta, az utolsó pillanatban fog eldőlni, hogy a belga játszhat-e, vagy sem. Rajta kívül még Lewis Dunk, Jeremy Sarmiento és Joel Veltman sérült, illetve elkapta a koronavírust Shane Duffy, Jason Steele, Jürgen Locadia, valamint eltiltott lesz Yves Bissouma.

Szóval a vendégektől is hiányoznak majd szép számmal.

Az elmúlt években a Brighton háromszor is megviccelte a londoniakat, mindhárom esetben döntetlent értek el.

Sosem tudott még történelme során győzelmet elérni a csapat a Chelsea ellen, és véleményünk szerint ez most sem fog megtörténni. Illetve a döntetlen felől is bőven vannak kétségeink, ennyi hiányzóval a tarsolyban, egy ilyen minőségű Chelsea ellen… Mindezt a Stamford Bridge-en… Szerintünk adja magát a hazai győzelem.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső