Chelsea – Tottenham: Fogadási Tippek és Angol Ligakupa Előzetes

Olvasd el 11 perc alatt szerző Bartos László 2022 január 03.
Chelsea
Teljesítmény:
D D N N D
  • Stamford Bridge
  • Január 05. 20:45
Nézd élőben itt:
QuickWin
Tottenham
Teljesítmény:
N D N N D
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

És már itt is vagyunk! Mindenki kipihente a szilveszter utáni hétvégét, és újult erővel, új reményekkel, de változatlan céllal vágunk bele a 2022-es esztendőbe. 2021-et rengeteg angol meccsel zártuk, és azzal is indítjuk. Ám most nem a Premier League küzdelmeiről lesz szó, hanem a Ligakupáról, amely elérkezett az elődöntőihez. Szerdán este rendezik a Chelsea – Tottenham mérkőzést, majd egy nappal később az Arsenal – Liverpool csatát. Három fővárosi együttes, kontra Jürgen Kloppék…

A múlt évet a Chelsea és a Spurs is iksszel zárta, hazai pályán botlottak Tuchelék, idegenben, a szentek ellen játszottak döntetlent Contéék. És már az év első bajnokiján is túl vagyunk (hiszen Angliában tényleg nincs megállás): A Tottenham egy utolsó utáni perces góllal győzte le a kiesés ellen harcoló Watford együttesét, a Chelsea pedig egy hatalmas első félidei hajrát produkálva pontot tudott menteni a Liverpool ellen.

Így a bajnoki cím ismét távolabb került egy kicsit, de még előttük a teljes tavasz, hogy megpróbáljanak előrébb lépni. A Ligakupa nem a legpatinásabb cím az angoloknál, de azért senki sem szomorkodik, ha sikerül a trófeát a végén a magasba nyerni. Eddig ezt a Manchester City szinte kisajátította magának, az elmúlt öt évben egyaránt Pep Guardiola legényei nyertek, most viszont már viszonylag korán, a nyolcaddöntőben búcsúzni kényszerültek, az azóta szintén kiesett West Ham United büntetőkkel bizonyult jobbnak.

Remek kis meccsekkel kezdődik tehát a 2022 (itt a blogon), az angol mérkőzések után pedig Olaszország felé vesszük az irányt, hiszen csütörtökön egy teljes Serie A fordulót bonyolítanak le.

Mi történt korábban?

Lássuk, hogyan jutottak el az elődöntőig csapataink, illetve megvizsgáljuk, hogy az utóbbi időben mi történt a házuk táján.

Chelsea

Kissé rendhagyó lesz ez a bejegyzés abból a szempontból, hogy nem a megszokott meder szerint alakul. Ezúttal nem csak az előző mérkőzés összefoglalóját tekintjük meg, hanem a Chelsea útját is megnézzük a Ligakupában, hogyan is jutottak el a legjobb négyig. De akkor először jöjjön a Liverpool elleni összefoglaló rövid leírása.

A két csapat az alábbi összeállításban lépett pályára:

Chelsea:

Mendy – Chalobah, Silva, Rüdiger – Azpilicueta, Kanté, Kovacic, Alonso – Mount, Pulisic – Havertz

Liverpool:

Kelleher – Alexander-Arnold, Konaté, van Dijk, Tsimikas – Henderson, Fabinho, Milner – Szalah, Diogo Jota, Mané

Mint látható, mindkét együttesben voltak hiányzók, hazai oldalon Chilwell, Christensen, James, Loftus-Cheek sérülés miatt, Timo Werner pedig betegség miatt nem szerepelt. Illetve nem találkozhatunk a nyáron 115 millió euróért vásárolt Romelu Lukakuval sem, aki engedély nélkül adott interjút a múlt év legvégén, amelyben azt fejtegette, hogy addig szeretne visszatérni az Interbe, amíg ereje teljében van. Elmondta, hogy nem ízlik neki Thomas Tuchel taktikája, illetve azt is, hogy nem érzi jól magát Londonban. Könnyen lehet, hogy a belga óriás második Chelsea-s szereplése sem lesz egy tündérmese…

A vendégeknél a másodedző, a holland Pepijn Lijnders ült a kispadon Jürgen Klopp helyett, a német mester elkapta a covidot. Ahogy elkapta Bobby Firmino (aki amúgy is sérült), Alisson Becker és Joel Matip, illetve sérülés miatt Harvey Elliott, Takumi Minamino, Divock Origi, Nat Phillips és Thiago Alcantara hiányzott. No meg ott volt a hiányzók között Andy Robertson is, aki eltiltását töltötte.

A meccsről röviden:

Izgalmakkal teli első félidőt láthatott a Stamford Bridge közönsége, valóságos hullámvasút volt ez számukra, illetve a Pool szurkolóinak számára is. Az első helyzetet egy nagy védelmi hibát követően a házigazda hagyta ki, Alexander-Arnold rossz felszabadítását követően Christian Pulisic próbálta elhúzni a labdát Caoimhin Kelleher mellett, ám az ifjú ír portás lelopta a játékszert az amerikai lábáról.

Hiba volt a másik oldalon is, Trevoh Chalobah nem tudta eldönteni, hogy egy jobbról érkező labdát fejjel, vagy lábbal takarítson el. Így végül egy érdekes mozdulat lett belőle, ami után Sadio Mané termett ott, és helyezett honfitársa, Edouard Mendy kapujába, 1-0.

Rövidesen kettőre nőtt a Pool előnye, egy jobboldali támadás után Mohamed Szalah lépett be a tizenhatoson belülre, bemutatta a lövést a hosszúra, helyette azonban a rövid oldalra lőtt elegánsan. A gólban egy kicsit azért benne volt Mendy, a rövidre onnan nem szabad gólt kapni.

De a Chelsea nem ült le a két kapott góltól, még a szünet előtt kiegyenlítettek. Előbb Mateo Kovacic rúgott egy bődületesen nagy gólt – egy szöglet utáni kipattanót kapásból bombázott a bal felsőbe -, majd három perccel később Christian Pulisic egyenlített egy szintén nagy góllal.

A második félidőben gól már nem esett, de eshetett volna, most sem hagyták a srácok, hogy unatkozzunk. Mo Szalah zseniális tekerését a kapujába visszafutó Mendy tolta szögletre, míg a másik oldalon Pulisic szerezhette volna meg második gólját, de Kelleher bravúrral védett.

A vége egy majdnem minden igényt kielégítő győzelem lett. A forduló valódi győztese a Manchester City lett, az üldözők megosztoztak a pontokon, így Bernardo Silváék tovább növelhették az előnyüket a tabellán.

Az út az elődöntőig

A londoniak a legjobb 32-ben csatlakoztak a küzdelmekhez, és kis híján egyből búcsúztak is. Az akkor még Dean Smith irányította Aston Villa büntetőkre kényszerítette Mountékat, végül Young és Nakamba hibája végzetesnek bizonyult, a Chelsea 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel jutott tovább. Ahol a Southampton várta őket, a forgatókönyv pedig nem sokban változott az Aston Villa elleni mérkőzéshez képest. 1-1-es rendes játékidőt követően ismét jöhetett a szétlövés, a szenteknél ketten hibáztak, a kékeknél meg csak Mason Mount.

Végül a negyeddöntőben az újonc Brentford következett, itt nem volt szükség tizenegyesrúgásokra, a Chelsea 2-0-ra, simán győzött a méhek ellen.

Előző 5 meccs eredménye
2021.09.19.Premier League
tottenham
0:3
chelsea
Premier League
2021.08.04.Barátságos Mérkőzés
chelsea
2:2
tottenham
Barátságos Mérkőzés
2021.02.04.Premier League
tottenham
0:1
chelsea
Premier League
2020.11.29.Premier League
chelsea
0:0
tottenham
Premier League
2020.09.29.Angol Ligakupa
tottenham
5:4
chelsea
Angol Ligakupa
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Tottenham

Antonio Conte együttese győzelemmel indította az új évet, bár ez egy elég necces győzelem volt, tekintve, hogy csak a találkozó legvégén tudták legyűrni a Watfordot. Az olasz mester lényegében a gálacsapatával léphetett pályára a Vicarage Road-on, míg Claudio Ranierinek azért akadtak fontos sérültjei:

Watford:

Bachmann – Cathcart, Troost-Ekong, Sierralta, Masina – Kucka, Louza, Sissoko, Sema – King, Dennis

Tottenham:

Lloris – Sánchez, Dier, Davies – Emerson Royal, Skipp, Höjbjerg, Reguilón – Lucas Moura, Kane, Szon

A mérkőzésen nagyjából végig az észak-londoni együttes dominált, az első félidőben két komoly lehetőséget is kihagyva. Először Sergio Reguilón tette próbára Bachmann kapust, 16 méteres lövését az osztrák nagy vetődéssel hárította. Később Harry Kane tüzelhetett, miután egy rossz passzt követően Louza labdát veszített saját tizenhatosa előterében. Itt szerencséje volt a darazsaknak, Kane bombája mellé szállt.

A második félidőben is inkább a vendégek voltak veszélyesebbek, de nem lehet szó nélkül elmenni Josh King lövése mellett, Hugo Lloris őrületes védést bemutatva, ujjheggyel tornázta szögletre a támadó lövését. Volt helyzete a játékrészben Harry Kane-nek (lövését Bachmann tolta kapu fölé), valamint Szon Hung-minnek is, itt is a parádézó osztrák volt a végállomás.

Aztán a 96. percben jött a dráma, Szon baloldali beadását a watfordi védők gyűrűjében emelkedő Davinson Sánchez bólintotta kapuba. Nehéz szülés volt, de megérdemelten vitték el a három pontot az újonctól.

Az út az elődöntőig

Szintén három mérkőzést kellett megvívnia a Spursnek is. A legjobb 32 között a Wolves ellen 2-2-es eredményt értek el, így ott is tizenegyesekkel dőlt el, hogy ki jut tovább. A farkasoknak megremegett a lába, hárman is hibáztak, így végig sem kellett rúgni az öt kört.

Ezután a Burnley következett, itt a rendes játékidőben dűlőre tudták vinni a csatát, 1-0-ra nyertek a fővárosiak Lucas Moura góljával, végül pár nappal ezelőtt a West Ham United vérzett el a White Hart Lane-en, 2-1-re nyertek a hazaiak (Bergwijn és Lucas Moura szerezték a gólokat).

Összefoglalás

Sérültek terén nincs változás a hazai oldalon, Christensen, James, Chilwell és Ruben Loftus-Cheek nem lehet majd a pályán. Illetve nélkülözni kénytelen Wernert is Tuchel, Romelu Lukaku pedig saját magát hozta kellemetlen helyzetbe, a Pool után a Spurs elleni keretből is kimaradhat.

A másik oldalon három játékos hiányzik majd: Cristian Romero, Ryan Sessegnon és Steven Bergwijn, mindhárman sérülés miatt.

Egyik csapat sem masírozott a Ligakupában, mindegyik meccsük szinte kivétel nélkül szenvedős volt, de ez betudható annak, hogy a mesterek előszeretettel adnak esélyt azoknak is, akik egyébként nem a kezdőcsapat tagjai.

Most sem lesz ez másképp. Elviekben az ANK-sok már nem is lesznek itt, a Chelsea oldaláról csak Edouard Mendy került behívásra Szenegál keretébe (meglepetésre Hakim Zijes kimaradt a marokkói csapatból), míg a túloldalon nincs senki, aki a torna miatt nem léphet majd pályára.

A bajnokságban idén egyszer játszottak, még szeptemberben a Spurs otthonában mért komoly csapást a csapatra a Chelsea, 3-0-ra nyertek a kékek. A Tottenhamet akkor még Nuno Espirito Santo irányította, aki pár forduló után távozni kényszerült a gyenge eredmények miatt.

Azóta a Spurs látványos javuláson ment keresztül, és bár még nem az igazi a dolog, van hova javulni, már most látszik Antonio Conte keze munkája.

Magunk részéről nem számítunk ezúttal sok gólra, a két ünnep közötti hajtás, a rengeteg hiányzó, valamint a felforgatott kezdők rá fogják nyomni bélyegüket a mérkőzésre. Szerintünk a két és fél gól alatti eredmény tökéletes választás lehet. Hogy aztán ki nyer? Ezt meghagyjuk inkább másnak, mi nem feltétlenül tudnánk dönteni…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső