Törökország – Norvégia: Fogadási Tippek és Világbajnoki Selejtező Előzetes

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2021 október 06.
Törökország
Teljesítmény:
V N D V V
  • Sükrü Saracoglu Stadium
  • Október 08. 20:45
Nézd élőben itt:
Joker8
Norvégia
Teljesítmény:
N N D V N
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A mai napon a világbajnoki selejtezőkre koncentrálunk, négy mérkőzést hoztunk számotokra. Elsőként a Törökország – Norvégia meccset, ami azért is izgalmas, mert Hollandia mellett ennek a két együttesnek van esélye kvalifikálni magát a 2022-es katari világbajnokságra. A csoportot jelen pillanatban az Oranje vezeti, azonban ugyanannyi pontot gyűjtöttek, mint a norvégok, akik rosszabb gólkülönbségük miatt szorultak a második helyre.

Két ponttal mögöttük ott van Törökország, akik legutóbb hatalmas pofonba szaladtak bele, a hollandok visszaadták az első fordulós vereséget, és a kamatot sem hagyták le, összesen hat góllal terhelték meg a hálójukat. Ez pedig végzetes következményekkel járt, Senol Günes távozott a szövetségi kapitányi pozícióból.

Alapból azt mondhatnánk, hogy a norvégok egy hajszállal jobb csapatot alkotnak, de ez nem fedi a valóságot, ugyanis a válogatott meccseket legnagyobb sztárjuk, Erling Braut Haaland nélkül kell megvívniuk. Volt egy minimális esély arra, hogy a Borussia Dortmund csatára végül vállalja a játékot, ám Stale Solbakken jelezte, a támadó nem épült fel.

Ilyen előjelekkel alaposan bele kell ásni magunkat a sztoriba, mielőtt döntést hoznánk. És ezt is fogjuk tenni.

A csapatokról

Egy ideje nem láthattunk válogatott meccseket, tekintsük át, mi történt csapatainkkal az elmúlt időszakban!

Törökország

Nagyszerűen indított a Günes-csapat még anno, az Európa-bajnokság előtt. A nyitófordulóban parádés futballal 4-2-re verték a hollandokat, ekkor még mi is azt gondoltuk, hogy egy sikeres EB előtt állnak a törökök. A valóság végül teljesen mást hozott, rendkívül gyengék voltak, csoportjuk mindhárom mérkőzését elveszítették, hármat kaptak Olaszországtól és Svájctól, kettőt Walestől. A tornát egy rúgott góllal zárták.

Sokan már akkor Senol Günes fejét követelték, de az idős mester kitartott. Azt mondta, anno őt bízták meg azzal, hogy sikerre vigye a török futballt, ne vegyék el tőle ezt az esélyt. A három szeptemberi vb-selejtezőn szörnyű eredmények születtek. A Montenegró ellen elért 2-2 hatalmas csalódás volt, még akkor is, ha az egyenlítést jelentő gól az utolsó utáni pillanatban született.

Gibraltár ellen gólzáporos, sima sikerben reménykedett mindenki, de a vártnál nehezebben született csak meg a győzelem, három csereember kellett ahhoz, hogy a második félidőben gólokat szerezzenek, a vége 3-0 lett, Günes feje felett pedig szaporodtak az esőfelhők.

A pontot az I-re a Hollandia elleni visszavágó tette, itt ugyanis katasztrofális eredmény született: Az Oranje már az első félidőben 3-0-ra vezetett, ráadásul a lefújás előtt Caglar Söyüncüt még ki is állította Daniele Orsato játékvezető.

A hitehagyott török csapat végül 6-1-re kapott ki, Cengiz Ünder a hosszabbításban rúgta meg a csapat becsületgólját. Bár, nem vagyok biztos abban, hogy ezt illő becsületgólként aposztrofálni.

A kiütéses vereség után a török szövetség jelezte, tárgyalásokat folytattak Senol Günessel, melynek végén az a döntés született, hogy a közös munkát befejezik. Valljuk be, ez nem volt senki számára meglepetés.

Tíz nappal később már meg is volt az utód: A német U21-es válogatott szövetségi kapitánya, Stefan Kuntz váltotta Günest. Játékosként 25 alkalommal viselhette a Nationalelf mezét, szerződése 2023-ig szólt az U21-es csapat élén, a szövetség azonban jóváhagyta a szerződésbontást.

Kuntz háromszor is bevitte döntőbe fiait a korosztályos Európa-bajnokságokon, ezek közül kettőt sikerült megnyerni.

A keretét tekintve akadnak változások, sokan hiányolják Mert Günok meghívóját, illetve a Celta Vigo játékosa, Okan Yokuslu sem került a 25 játékos közé. Viszont akadnak meglepő nevek, mint Sinan Bolat, Serdar Aziz vagy Serdar Dursun. Utóbbi török-német kettős állampolgár, tavalyig a Darmstadt futballistája volt, ott szórta a gólokat…

A teljes keret:

Kapusok: Altay Bayindir, Sinan Bolat, Ugurcan Cakir

Védők: Zeki Celik, Mert Müldür, Caglar Söyüncü, Kaan Ayhan, Merih Demiral, Ozan Kabak, Serdar Aziz, Caner Erkin, Ridvan Yilmaz

Középpályások: Abdülkadir Ömür, Berat Özdemir, Berkan Kutlu, Hakan Calhanoglu, Orkun Kökcü, Ozan Tufan, Taylan Antalyali

Támadók: Burak Yilmaz, Yusuf Yazici, Cengiz Ünder, Kerem Aktürkoglu, Kenan Karaman, Serdar Dursun

Előző meccs eredménye
2021.03.27.VB-selejtező 2022
norvégia
0:3
törökország
VB-selejtező 2022
2007.11.17.EB-selejtező 2008
norvégia
1:2
törökország
EB-selejtező 2008
2007.03.28.EB-selejtező 2008
törökország
2:2
norvégia
EB-selejtező 2008
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Norvégia

Van miért visszavágnia a norvégoknak, márciusban két győzelem mellett egy vereséget szenvedtek a nyitáskor, az viszont súlyos volt. A törökök ellen léptek pályára, teljes díszben, azaz pályán voltak a legnagyobb sztárjaik (Sörloth, Haaland, Ödegaaard, Elyounoussi), akkoriban Törökország viszont megállíthatatlan volt. A lendületes kezdés eredményre vezetett, fél óra elteltével már kettővel mentek a „vendégek”, valamint a második félidőben is betaláltak. Azért tettem idézőjelbe a vendég szót, mert a találkozót a La Rosaledában, Malagában játszották le, azaz a hazai pálya előnye nem volt érvényes Birger Melingékre.

Ez volt a csapat egyetlen veresége, a többi meccsükön (Észtország, Montenegró, Gibraltár) hozták a papírformát, a hollandokkal pedig 1-1-es döntetlent játszottak.

Nem szórják a gólokat, még úgy sem, hogy a világ egyik leggólerősebb támadója a csapatukban van. Vagyis most pont, hogy nem lesz ott, Erling Haaland sérüléssel bajlódik, ami nem jött helyre. De nem ő az egyetlen hiányzó, Stale Solbakkennek kétszer is bele kellett nyúlnia a keretbe. Josh King és Fredrik Midtsjö is kiesett, valamint Kristoffer Ajer, Mathias Normann, Alexander Sörloth és Jonas Svensson sem áll (elvileg) a mester rendelkezésére. Bekerült így Julian Ryerson, Iver Fossum és Ohi Omoijuanfo.

Nincs könnyű helyzetben Solbakken, ezen a találkozón rengeteg minden múlik…

A teljes keret:

Kapusok: Per Kristian Bratveit, Sten Grytebust, Örjan Nyland

Védők: Fredrik Andre Björkan, Ruben Gabrielsen, Stian Gregersen, Andreash Hanche-Olsen, Marius Lode, Birger Meling, Marcus Pedersen, Julian Ryerson, Stefan Strandberg

Középpályások: Fredrik Aursnes, Patrick Berg, Mats Daehli, Mohammed Elyounoussi, Iver Fossum, Martin Ödegaard, Ohi Omoijuanfo, Morten Thorsby, Kristian Thorstvedt

Támadók: Veton Berisha, Jens Petter Hauge, Dennis Johnsen

Összefoglalás

Ez lesz Stefan Kuntz számára az első mérkőzés a török kispadon, biztosak vagyunk abban, hogy egyrészt a mester fel tudja tüzelni a fiait, másrészt pedig abban, hogy a játékosok is nagyon szeretnének bizonyítani a szövetségi kapitánynak.

Stale Solbakken rendkívül nehéz helyzetben van, több jó játékosára sem számíthat ezen a sorsdöntő meccsen. Főleg csatárposzton vannak problémák, sem Haaland, sem Sörloth, sem Josh King nem áll rendelkezésre, ezért minden bizonnyal Mohammed Elyounoussi fog előre tolt éket játszani, mellette pedig Ödegaard és Hauge lehet. Ami azért nem annyira erős…

A törököknél három eltiltott is van, a hollandok ellen kiállított Söyüncü mellett Ozan Kabak és Orkun Kökcü sem bevethető, így minden bizonnyal Kaan Ayhan és Merih Demiral fog kezdeni.

A kapusposzt nagy kérdés, Günes Cakir mellett tette le a voksát, Kuntz nem biztos, hogy így fog tenni…

Közben a török keretbe is beütött a krach, Kenan Karamannak kellett elhagyni az edzőtábort sérülés miatt, de úgy gondoljuk, nem akkora érvágás ez Kuntznak, mint Haaland Solbakkennek.

Bár a fogadóirodák nehéz meccsre számítanak, mi úgy gondoljuk, hogy a fentebb említett tényezők miatt borítékolható a török siker. Nem is fogadnánk ezúttal meg mást, szerintünk ez elegendő. Lehet, hogy alábecsüljük a norvégokat, de Isztambulban, hiányosan egy bizonyítási vágytól égő – majdnem – teljes török csapat ellen nem lesz esélyük…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső