Dél-Korea – Ghána: Fogadási Tippek és Világbajnokság Előzetes

Olvasd el 10 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 27.
2022. november 28. hétfő, 14:00 Education City Stadium
Dél-Korea
vs
Ghána

A legjobb fogadóirodák szerintünk:

Mostani meccsünk mindkét főszereplője első győzelmére hajt a katari VB-n, az első körben ugyanis nem sikerült pontokat szerezniük. Dél-Koreának összejött egy, és szerintem – a játék képét látva – annak örülhet is, Ghána viszont őrületes izgalmak közepette kapott ki Portugáliától. Sokan féltették az afrikai csapatot, esélytelennek kiáltotta ki őket a közvélemény, miközben az afrikai csapatok közül talán ők voltak a legszimpatikusabbak. Igaz, az, hogy egy csapat szimpatikus, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy eredményes is. Így jártak Otto Addoék is.

Nyitott még a G csoport, akár a mostani, Dél-Korea – Ghána mérkőzés nyertese is továbbjuthat. Már, ha lesz nyertes. Bevallom, nem sok erőt látok a dél-koreai csapatban. Egy meccsből, valamint a selejtezőből, az utóbb mutatott formából indulok ki, és ez alapján sok jóra Ghána ellen sem számíthatnak.

Vagy mégis? A bukmékerek nem velem értenek egyet. A 2016-os Európa-bajnokságon nyertes, később Nemzetek Ligáját megnyerő portugáloknak két gólt rúgó afrikai csapat győzelmére 3-szoros a szorzó, annyi, mint a döntetlenre. Tehát Dél-Korea a meccs favoritja a maga 2.50-es szorzójával. Ebből is kitűnik talán, hogy a bukik sem túlzottan biztosak a dolgukban.

Nem is lehetnek. Dél-Korea nem sokat mutatott Uruguay ellen, a keret összetétele sem feltétlenül erősebb, mint Addo csapatának. Szóval, ha valahol, hát itt akár lehet még meglepetés is. Már, ha meglepetés, hogy Ghána megnyeri a találkozót… De előre szaladtam, nézzük a meccsbeharangozót!

Dél-Korea

Sokat vártam a dél-koreaiak első meccsétől, de nem feltétlenül tőlük, hanem az ellenfelüktől. Uruguay ellen játszottak ugyanis, ahol több európai nagycsapatban szereplő játékos van, no meg egy halom rutinos játékos, mint Luis Suárez vagy Diego Godín.

De a meccsben csalódnom kellett. Nagyjából egy eseménytelen találkozót bonyolítottak le a felek, ahol ugyan Dél-Korea tartotta magát, labdabirtoklásban pedig le is győzte Uruguayt, de a kapu előtt még annak ellenére is eléggé gyengék voltak, hogy pályára léphetett – egy arcmaszk segítségével – Son Heung-min is.

Az első félórában semmi sem történt, de tényleg semmi. Dél-Korea birtokolta többet a labdát, Uruguay meglehetősen idegesen játszott, és a pályán levő csatárok – Luis Suárez és Darwin Núnez – egyetlen veszélyes lehetőséget sem tudtak kiharcolni.

Az első komoly helyzetet Dél-Korea harcolta ki a 35. percben, amikor üresen maradt a tizenhatoson belül Hwang Ui-jo, de kapáslövése Rochet kapuja fölött elhagyta a pályát. Ennél azért több volt, és sejthető volt, sok ilyen lehetősége nem lesz az ázsiaiaknak.

Néhány pillanat múlva a túloldalon is volt egy nagy helyzet, Diego Godín találta el a kapufát.

A második félidő eleje megint csak nem hozott szinte semmi izgalmat, a jó futball megint a hajrára maradt. Son ugyan próbálkozott, de egyedül volt, a többiek nem tudták azt a szintet hozni, amit ő – és valljuk be, azért ő sem villogott… -, Uruguay viszont egyre közelebb került a dél-koreai kapuhoz és a gólhoz. Darwin Núnez helyzete viszont kimaradt, Federico Valverde távoli lövése pedig a kapufán irányt változtatva kifelé pattant.

Közepes teljesítmények voltak a meccsen, valamint gyengék. Szerintünk kifejezetten rosszul játszott Hwang Ui-jo, valamint Na Sang-ho is, a védelemből a négy Kimet viszont pozitívan lehet kiemelni, ahogy Son Heung-mint és Lee Jae-sungot.

De még egyszer: Nem jól játszottak – szerintünk -, hanem nem voltak rosszak. A következő mérkőzésen Son mellett szívesen megnéznénk Lee Kang-int a kezdőben, valamint a Wolves támadójának, Hwang Hee-channak is esélyt adnánk, ő még csak egy percet sem játszott legutóbb.

Nem igazán látunk fantáziát egyébiránt ebben a csapatban, és Ghána ellen sem feltétlenül ők fognak dominálni.

A teljes keret:

Kapusok: Kim Seung-gyu (Al-Shabab), Jo Hyeon-woo (Ulsan Hyundai), Song Bum-keun (Jeonbuk Hyundai Motors)

Védők: Kim Young-gwon (Ulsan Hyundai), Kim Jin-su (Jeonbuk Hyundai Motors), Hong Chul (Daegu FC), Kim Min-jae (Napoli), Kwon Kyung-won (Gamba Osaka), Kim Moon-hwan (Jeonbuk Hyundai Motors), Kim Tae-hwan (Ulsan Hyundai), Cho Yu-min (Daejon Hana Citizen), Yoon Jong-gyu (FC Seoul)

Középpályások: Jung Woo-young (Al-Sadd), Lee Jae-sung (Mainz), Hwang Hee-chan (Wolves), Kwon Chang-hoon (Gimcheon Sangmu), Hwang In-beom (Olympiacos), Na Sang-ho (FC Seoul), Son Jun-ho (Shandong Taishan), Paik Seung-ho (Jeonbuk Hyundai Motors), Jeong Woo-yeong (Freiburg), Lee Kang-in (Mallorca), Song Min-kyu (Jeonbuk Hyundai Motors)

Támadók: Son Heung-min (Tottenham), Hwang Ui-jo (Olympiacos), Cho Gue-sung (Jeonbuk Hyundai Motors)

A várható kezdőcsapat:

Kim Seung-Gyu – Kim Moon-hwan, Kim Min-jae, Kim Young-gwon, Kim Jin-su – Jung Woo-young – Hwang In-beom, Lee Jae-sung – Lee Kang-in, Hwang Hee-chan, Son Heung-min

Egymás elleni meccsek:

Tétmeccsük még nem volt, azonban gyakran játszottak a múltban felkészülési meccseket egymás ellen. Ne gondoljátok túl, igazából csak azért írok ezekről, mert érdekes meccsek voltak érdekes eredményekkel, de ebből előnyünk nem fog keletkezni. Egyrészt az utolsó meccsük 2014-ben volt, másrészt mindegyik meccs felkészülési találkozó, szóval…

Négyből hármat Ghána nyert meg, kétszer 3-1-re, egyszer pedig 4-0-ra győzték le Dél-Koreát. Sonéknak egyszer, 2011-ben sikerült nyernie, amikor a Tottenham sztárja még nem is volt válogatott.

Ghánának mostanság nem igazán megy a gólszerzés, de valahogy Dél-Korea ellen tudják, mit kell tenni. A négy meccsen összesen 11-szer találtak a hálóba.

Előző meccs eredménye
2014.06.10.Barátságos Mérkőzés
south korea
0:4
ghana
Barátságos Mérkőzés
2011.06.07.Barátságos Mérkőzés
south korea
2:1
ghana
Barátságos Mérkőzés
2006.10.08.Barátságos Mérkőzés
south korea
1:3
ghana
Barátságos Mérkőzés
2006.06.04.Barátságos Mérkőzés
south korea
1:3
ghana
Barátságos Mérkőzés
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Ghána

Az első forduló talán legszimpatikusabb vesztese a ghánai válogatott lett, akiket nagyon lebecsültek a portugálok elleni mérkőzés előtt. Nem kellett volna… Otto Addo csapata felvette a versenyt a bivalyerős Santos-legényekkel, és lehet, hogy nem túlzás azt állítani, egy fűcsomón múlt az egyenlítés és a vele járó egy pont. De erről majd később.

Maga a meccs jó ideig nem volt kiemelkedő minőségű. Próbálkoztak a csapatok, többet volt a portugáloknál a labda, látszott, hogy szeretnék dűlőre vinni a meccset, de a kemény ghánaiak alapvetően jól védekeztek. A mérkőzés utolsó félórájában jött a thriller, amit nem igazán láttunk jönni.

Először a portugálok kaptak egy tizenegyest, amit Cristiano Ronaldo be is rúgott (ezzel pedig beállított egy rekordot, ötödik világbajnokságán is gólt tudott szerezni), aztán mire az ember pislantott egyet, André Ayew már egyenlített is. Itt pörögtek fel az események igazán, mert a gól után két perc alatt kapott kettőt Ghána (Joao Félix után Rafael Leao is betalált), de az utolsó percekben Osman Bukari megint közelebb hozta Ghánát a pontszerzéshez.

Tízperces hosszabbítás volt a mérkőzésen, melynek utolsó percében Diogo Costa kis híján összehozta a vb-k történetének legszürreálisabb gólját. A kapus nem vette észre, hogy mögötte van Inaki Williams, így nyugodtan letette a labdát, hogy aztán kirúgja azt. Williams erre várt, megszerezte a labdát, és már az üres kapuba kellett volna csak gurítani, amikor a döntő pillanatban elcsúszott. Ennyin múlott Ghána egy pontja…

Nekünk tetszett a ghánai csapat, jó volt Ayew és Kudus, viszont néhányan lefelé lógtak ki az együttesből. Többet várnánk Thomas Partey-tól, Seidunak csak a szája járt és örülhet, hogy nem állították ki, a másik oldalon Baba, a védelemben pedig Salisu volt a gyenge láncszem.

Gólja után Osman Bukari a kezdőbe kerülhet, és érdekes módon még csak egy percet sem láttuk a pályán Kamal Sowah-t vagy Kamaldeen Sulemanát. Van potenciál ebben a csapatban, és könnyen lehet, hogy a forduló után bejelentkeznek a továbbjutásért vívott küzdelembe.

A teljes keret:

Kapusok: Lawrence Ati-Zigi (St Gallen), Ibrahim Danlad (Asante Kotoko), Manaf Nurudeen (Eupen)

Védők: Joseph Aidoo (Celta Vigo), Daniel Amartey (Leicester), Abdul-Rahman Baba (Reading), Alexander Djiku (Strasbourg), Tariq Lamptey (Brighton), Gideon Mensah (Auxerre), Denis Odoi (Club Brugge), Mohammed Salisu (Southampton), Alidu Seidu (Clermont Foot)

Középpályások: Andre Ayew (Al Sadd), Mohammed Kudus (Ajax), Daniel-Kofi Kyereh (Freiburg), Elisha Owusu (Gent), Thomas Partey (Arsenal), Salis Abdul Samed (Lens)

Támadók: Daniel Afriyie (Hearts of Oak), Jordan Ayew (Crystal Palace), Osman Bukari (Red Star Belgrade), Issahaku Abdul Fatawu (Sporting CP), Antoine Semenyo (Bristol City), Kamal Sowah (Club Brugge), Kamaldeen Sulemana (Stade Rennes), Inaki Williams (Athletic Club)

A várható kezdőcsapat:

Ati-Zigi – Amartey, Djiku, Salisu – Seidu, Partey, Kudus, Samed, Bukari – A. Ayew, I. Williams

Tippelde

Próbálom nem azt figyelembe venni első körben, hogy Dél-Korea mennyire veszélytelen volt. Hanem az összképre igyekszem koncentrálni. Hiába, minden tekintetben jobb csapatnak tartom Ghánát, és nem tartom kizártnak, hogy a mérkőzést meg fogják nyerni.

Nem gondolnám, hogy sokgólos meccs lesz, az afrikaiak sikere mellett még a két és fél gól alatti eredmény tűnik jónak.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső