Horvátország – Brazília: Fogadási Tippek és Világbajnokság Előzetes

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 december 07.
2022. december 09. péntek, 16:00 Education City Stadium
Horvátország
vs
Brazília

Az utóbbi időben szépen jönnek a meccsek a katari világbajnokságon, de még van hátra nyolc, igyekezni fogunk, hogy a maximumot kihozzuk ezekből a találkozókból. Ma, valamint holnap szünnap lesz, legközelebb pénteken láthatunk meccset, amikor már a negyeddöntőkkel folytatódnak a küzdelmek. Összesen nyolc meccs, ennyi maradt a vb-ből. Négy negyeddöntő, két elődöntő, a bronzmeccs, valamint a finálé. Egy csapatnak összesen háromszor kell nyernie már csak ahhoz, hogy világbajnoknak mondhassa magát. De ez a három győzelem nem lesz egyszerű.

Első negyeddöntőnket pénteken rendezik, délután 16:00-kor. Ez lesz a Horvátország – Brazília mérkőzés. A horvátok egy drámai meccsen, a brazilok szambázva jutottak be a legjobb nyolc közé. Modricék lábában ott egy hosszabbítás, a braziloknál meg felépült egy fontos játékos, talán a legfontosabb. És ez meg is látszott a játékukon. Közös a csapatokban, hogy mindketten ázsiai csapatot ütöttek ki az előző körben. De vannak különbségek is. Nem is kevés.

Ez lesz a harmadik alkalom, hogy Brazília és Horvátország egy világbajnokságon összekerül, eddig általában inkább a brazilok jöttek ki jobban ezekből a meccsekből.

És most is őket várják az elődöntőbe. Sőt, nem csak az elődöntőbe. A döntőbe is. Tőlük várják leginkább, hogy magasba emeljék a trófeát.

Zlatko Dalicék viszont szeretnének meglepetést okozni. Eddig mutatott teljesítményük alapján ez nem fog menni, de a negyeddöntőn tiszta lappal indulnak mindketten, nem számít, mennyire és mikor szenvedtek az elmúlt időszakban.

A fogadóirodák nem vitték túlzásba a dolgokat. Alig fizetnek valamennyit a brazilokra, mindössze 1.40-et. A horvát siker 9-szeres pénzt jelent, míg a döntetlen – vagyis a hosszabbítás – 5.00-s szorzót jelent most.

Horvátország

Többször is akadozott már a gépezet Zlatko Dalicéknál. Eddig véleményem szerint a horvátok egyszer játszottak igazán jól, amikor megszórták Kanadát. Marokkó ellen kifejezetten gyengék és erőtlenek voltak, a belgáktól is kikaphattak volna, ha Roberto Martínez csapata jobban céloz a kapu előtt, és aztán jött a Japán elleni meccs, ahol a lelkes ázsiai együttes szó szerint szétfutotta az öregesen mozgó horvát csapatot. Ez nem kritika akar lenni, hanem egy tény. A horvát csapat kezd öregedni, több kulcsember is már elhagyta a harmincat bőven.

De Ivan Perisic találatának köszönhetően sikerült a döntetlent legalább megszerezni. A hosszabbításban mindkét csapat nagyon fáradt volt már, nem született gól, így jöhetett a szétlövés. Horvátország négy évvel ezelőtt tizenegyespárbajban ejtette ki a negyeddöntőben Oroszországot, és most sem úszták meg. De most már nem Danijel Subasic, hanem Dominik Livakovic állt a kapuban. Akiaztán három tizenegyest is megfogott, kivédte Minamino Takumi, Mitoma Kaoru és Yoshida Maya tizijét is.

A másik oldalon csak a nagyon hanyag Marko Livaja hibázott, akinek hibáját méterekről lehetett érezni, annyira lezserül és bosszantóan állt a labda mögé. Horvátország tehát ott van a legjobb nyolc között, de sok idejük a pihenésre nincs. És ez probléma. Már a hosszabbításra le kellett cserélni több kulcsembert, Dalic ki is jelentette, hogy a csapat motorja, Luka Modric rendkívül kimerült. Ha neki nem megy, a csapatnak sem fog, tehát létfontosságú, hogy formába hozzák a 37 éves korábbi aranylabdást.

Borna Sosa nem játszhatott Japán ellen egy fertőzés miatt, Borna Barisic állt a helyére. A Stuttgart játékosa hiányzott azért, főleg támadásban, és ha minden igaz, visszakerül a keretbe, miután meggyógyult. Ezúttal egy másik védő, Josip Stanisic esett ki, ő izomsérülés miatt nem játszhat majd a brazilok ellen.

Az eredeti keret:

Kapusok: Dominik Livaković, Ivica Ivušić, Ivo Grbić

Védők: Domagoj Vida, Dejan Lovren, Borna Barišić, Josip Juranović, Joško Gvardiol, Borna Sosa, Josip Stanišić, Martin Erlić, Josip Šutalo

Középpályások: Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Mario Pasalić, Nikola Vlašić, Lovro Majer, Kristijan Jakić, Luka Sučić

Támadók: Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Mislav Oršić, Ante Budimir, Marko Livaja

A várható kezdőcsapat:

Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modric, Brozovic, Kovacic – Pasalic, Kramaric, Perisic

Egymás elleni meccsek:

Mint mondtam, a két csapatnak ez lesz a harmadik megmérettetése világbajnokságokon. Először 2006-ban találkoztak a csoportkörben. Az a VB Horvátországnak egyáltalán nem sikerült, a csoportkör után mehettek haza, mivel csak két döntetlenre futotta az erejükből. Meg még egy vereségre Brazília ellen, 1-0-ra kaptak ki, a gólt Kaká szerezte.

Nyolc évvel később, mikor a brazilok otthon szerezhették volna meg a VB-címet, ismét összefutottak, ezúttal is a csoportkörben. Ez egy simább meccs volt, 3-1-re nyertek Neymarék, aki egyébként két góllal vette ki részét a győzelemből, mellette Oscar talált be, a horvátok gólját Marcelo szerezte, öngólt vétett az egykori Real Madrid-kapitány. A két tétmeccs mellett volt még két felkészülési meccsük, melyek közül az egyik 1-1-re végződött, a másikat a brazilok megnyerték 2-0-ra.

Előző meccs eredménye
2018.06.03.Barátságos Mérkőzés
brazil
2:0
croatia
Barátságos Mérkőzés
2014.06.12.Világbajnokság 2014
brazil
3:1
croatia
Világbajnokság 2014
2006.06.13.Világbajnokság 2006
brazil
1:0
croatia
Világbajnokság 2006
2005.08.17.Barátságos Mérkőzés
croatia
1:1
brazil
Barátságos Mérkőzés
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Brazília

A brazilok betáncolták magukat a negyeddöntőbe. Parádés futballt mutattak be, igazából egy félidő alatt minden kérdést megválaszolták, majd csak várták, hogy az óra leteljen, és mehessenek zuhanyozni. Dél-Korea volt az ellenfél, viszont Dél-Korea nem volt ellenfél. A Neymart visszakapó brazil együttes remek játékkal, zseniális gólokkal bolondította meg a Kimek uralta védelmet. Ahogy a kommentátor mondta Richarlison gólja után: Ez nem sakk-matt, ez már leléptetés. A csatár mellett Neymar, Vinicius Jr. és Lucas Paquetá is betalált a hálóba.

Nagyon sokat számított, hogy Neymar visszakerülhetett a csapatba. Az első mérkőzésen, a szerbek ellen kapott párat a bokájára, be is duzzadt az a láb, és hamarosan kiderült, hogy a csoportkörben már nem szerepelhet. Svájc és Kamerun ellen nem is játszottak jól a brazilok, az európaiakat azért megverték, de B-csapattal álltak fel az afrikaiak ellen, és vereséget szenvedtek.

Tite kapitánynak voltak azért gondjai, és még vannak is. Az első meccs után kiesett Neymar és Danilo, majd egy vírus futott végig a kereten, több játékost ágyba döntve. Aztán Kamerun ellen Gabriel Jesus és Alex Telles vb-je véget ért, és nem egészséges még mindig Alex Sandro sem.

Balbekk poszton tehát gond van. A hírek szerint Marquinhos, vagy az időközben felépült Danilo ugorhat majd be oda, ahogy tette azt Dél-Korea ellen is. Tite helyében nem változtatnék, ez a csapat így jó, ahogy most van. Még ha gond is adódik, a padról olyan játékosok szállhatnak be, akik máshol stabil kezdők lennének… Mit nem adott volna például Spanyolország mondjuk egy Gabriel Jesusért vagy egy Rodrygoért, igaz?

Az eredeti keret

Kapusok: Alisson Becker (Liverpool), Ederson (Manchester City), Weverton (Palmeiras)

Védők: Dani Alves (UNAM), Thiago Silva (Chelsea), Marquinhos (PSG), Danilo (Juventus), Alex Telles (Sevilla), Alex Sandro (Juventus), Eder Militao (Real Madrid), Bremer (Juventus)

Középpályások: Bruno Guimarães (Newcastle), Casemiro (Real Madrid), Lucas Paqueta (West Ham United), Fabinho (Liverpool), Fred (Manchester United), Everton Ribeiro (Flamengo)

Támadók: Neymar (PSG), Gabriel Jesus (Arsenal), Vinicius Junior (Real Madrid), Antony (Manchester United), Richarlison (Tottenham), Raphinha (Barcelona), Rodrygo (Real Madrid), Gabriel Martinelli (Arsenal), Pedro (Flamengo)

A várható kezdőcsapat:

Alisson – Militao, Marquinhos, T. Silva, Danilo – Casemiro, Paquetá – Raphinha, Neymar, Vinicius Jr. – Richarlison

Tippelde

A brazilok játszi könnyedséggel jutottak be a negyeddöntőbe, pihenhettek, mert magába a meccsbe sem fáradtak el. Ellentétben a horvátokkal, akiknél ebből a szempontból nagy a baj. A kulcsemberek fáradása az egész csapatra kihathat.

És a brazilok annyira könnyedén játsszák ezt a játékot… Azt hiszem, a horvát menetelés itt fog megszakadni, Brazíliát várjuk az elődöntőbe, ismételten egy olyan meccsen, ahol legalább két és fél gól fog születni.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső