Japán – Horvátország: Fogadási Tippek és Világbajnokság Előzetes

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 december 04.
2022. december 05. hétfő, 16:00 Al Janoub Stadium
Japán
vs
Horvátország

Továbbra sincs megállás a katari vb-n, holnap, valamint kedden is lesznek meccsek, szerdán jön majd az első szünet. Furcsa lesz, de a terveink szerint a klubfutball is szerepet kap majd a jövő héten, hiszen lesz angol, spanyol és olasz másodosztályú forduló is. Azért abból majd tudunk választani…

Egyelőre viszont még maradjunk Katarban. Hétfőn két nyolcaddöntőt rendeznek, Japán – Horvátorzág találkozó mellett még Dél-Korea és Brazília néz majd szembe egymással. A két kelet-ázsiai csapat keményen odatette magát a csoportkörben, Japán egyenesen meg is nyerte azt, és ez nem kis szó, hiszen olyan csapatokat utasítottak maguk mögé, mint Spanyolország és Németország. Előbbit vitték magukkal, de Németországot így kiejtették. Mielőtt a VB elkezdődött volna, meséltem nektek, mit mondott Moriyasu Hajime a csapat céljairól: Ők oda akarnak érni a negyeddöntőbe. Akkor egy kicsit mosolyogtunk rajtuk, de most már nem.

Japán két korábbi világbajnokot vert meg a csoportjában, mindkét esetben hátrányból fordítottak. És persze, lehet itt a szerencsefaktorral példálózni, hogy összesen 1,88 miliméteren múlt a japán továbbjutás és társai, azonban ezt a gárdát csak dicséret illetheti.

Luka Modricék csoportmásodikként jutottak tovább, mondjuk úgy, rezgett a léc. Hiszen elég lett volna Romelu Lukakunak egyetlen gólt szereznie ahhoz, hogy Horvátország kiessen. És a csatárnak volt vagy négy tiszta ziccere…

A VB új szakasza ez, a csoportkört magunk mögött hagyjuk, az összes ott mutatott probléma, necces szitu immáron teljes mértékben irreleváns.

A bukiknak mégis számít, különben nem ilyen szorzókat hoztak volna ki. A horvát győzelem kétszeres pénzt jelent, a japán ennek dupláját, miközben a döntetlen háromszoroson áll.

Japán

Amit Japán művel ezen a VB-n, arra nem lehet legyinteni. Moriyasu Hajime együttese példát mutat küzdeni tudásból, és látható, hogy még egy papíron szerényebb képességű gárda is képes lehet a jó eredmény elérésére. Az első fordulóban gólokkal is kikaphattak volna Németországtól, Gonda kapuson és a védelmen múlt, no meg a szerencsén, hogy ezt elkerülték. A hajrában jött a fordítás, amivel az egész világot meglepték…

Viszont gyorsan vissza kellett fogniuk magukat a japán szurkolóknak. A kötelező győzelem, amit Costa Rica ellen el kellett volna érniük, nem jött össze. Keylor Navasék a hét kapott gól ellenére, amit Spanyolországtól szedtek be, nem maradtak a földön, felálltak onnan, és 1-0-ra megverték Japánt.

Így a spanyolok elleni meccsre maradt a döntés. A meccs nagyban hasonlított a japánok németek elleni meccsére. Alvaro Morata hamar vezetést szerzett, majd a második félidőben percek alatt sokkolták a spanyolokat, előbb megint a csereként beküldött Doan Ritsu talált be, aztán egy hosszú, VAR-ral teli perceket okozó góllal Tanaka Ao. A második gólnál azt kellett vizsgálni, hogy a gólpassz előtt a labda teljes mértékben elhagyta-e a pályát. Első blikkre igent mondtunk, aztán kiderült, hogy millimétereken múlt a dolog, pontosan 1,88 milliméteren. De a gól szabályos volt.

Innentől kezdve már „csak” ki kellett védekezni a hátralévő több mint félórát. Az erőtlen spanyolokkal szemben ez sikerült.

Jó hír Moriyasu számára, hogy Endo Wataru problémái rendbe jöttek, a középpályás csereként játszott is Spanyolország ellen, a horvátok ellen már a kezdőben lesz. Sakai Hiroki is jó állapotnak örvend, viszont Kubo Takefusa sérülése nem akar helyre jönni. A fiatal Sociedad-támadó eddig nem mutatott sokat, részben ez annak köszönhető, hogy nem teljesen egészséges.

Lesz még egy fontos hiányzó, Itakura Ko, aki eddig minden meccset végigjátszott, a spanyolok ellen viszont második sárgáját gyűjtötte be, így eltiltását fogja tölteni.

Japán első két meccsén 4-2-3-1-es felállásban játszott, a spanyolok ellen viszont 3-4-3-ban. Itakura kiválása ellenére maradhatnak így, jöhet a kezdőbe Tomiyasu Takehiro, az Arsenal játékosa. Kubo helyett könnyen lehet, hogy Doan fog kezdeni, viszont más változás nem várható.

Az eredeti keret:

Kapusok: Shūichi Gonda (Shimizu S-Pulse), Eiji Kawashima (Strasbourg), Daniel Schmidt (Sint-Truiden)

Védők: Ko Itakura (Borussia Mönchengladbach), Hiroki Ito (Stuttgart), Yuto Nagatomo (FC Tokyo), Hiroki Sakai (Urawa Red Diamonds), Shogo Taniguchi (Kawasaki Frontale), Takehiro Tomiyasu (Arsenal), Miki Yamane (Kawasaki Frontale), Maya Yoshida (Schalke)

Középpályások: Ritsu Dōan (Freiburg), Wataru Endo (Stuttgart), Junya Ito (Reims), Daichi Kamada (Eintracht Frankfurt), Takefusa Kubo (Real Sociedad), Ao Tanaka (Fortuna Düsseldorf), Takumi Minamino (Monaco), Kaoru Mitoma (Brighton), Hidemasa Morita (Sporting CP), Gaku Shibasaki (Leganés), Yuki Soma (Nagoya Grampus)

Támadók: Takuma Asano (Bochum), Shuto Machino (Shonan Bellmare), Daizen Maeda (Celtic), Ayase Ueda (Cercle Brugge)

A várható kezdőcsapat:

Gonda – Tomiyasu, Yoshida, Taniguchi – Ito, Tanaka, Morita, Nagatomo – Doan, Maeda, Kamada

Egymás elleni meccsek:

Eddig kétszer futottak össze, érdekes, hogy barátságos meccsük nem is volt, mindkét alkalommal világbajnokságon játszottak. Először 1998-ban, a csoportkörben. Japán és Horvátország mellett Argentína és Jamaika volt még a csoportban, Japán mindenkitől kikapott és kiesett, Horvátország két győzelemmel (Jamaika és Japán) továbbjutott. És emlékezhetünk, Sukerék meddig mentek Franciaországban, a bronzérmet szerezték meg. A japánokat amúgy 1-0-ra verték meg.

Legközelebb 2006-ban futottak össze, akkor szintén a csoportkörben. Az a VB nem csak a japánoknak, de a horvátoknak is rosszul sikerült, mindketten búcsúztak, egyikük sem tudott meccset nyerni Brazília és Ausztrália mellett.

Előző meccs eredménye
2006.06.18.Világbajnokság 2006
japan
0:0
croatia
Világbajnokság 2006
1998.06.20.Világbajnokság 1998
japan
0:1
croatia
Világbajnokság 1998
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Horvátország

Kicsit rezgett a léc… Horvátország Marokkó mögött végzett a második helyen, de ehhez szükség volt arra, hogy ne kapjanak ki Dalicék a belgák ellen. A meccset magát kiegyenlítettnek mondanám, viszont a második félidőben több védelmi megingása is volt déli szomszédainknak, amit egy jó formában levő Romelu Lukaku könnyen ki is használhatott volna. De az Inter támadója nem volt jó formában, még az üres kaputól két méterre sem tudott a hálóba lőni.

A 0-0-s döntetlen azt jelentette, hogy a négy évvel ezelőtti ezüstérmes továbbjutott, ezen a mérkőzésen kívül ikszeltek még a marokkóiakkal is, valamint megverték a kanadaiakat 4-1-re.

Egy meccset leszámítva a támadók csődöt mondtak, ezen aggódhat továbbra is Dalic.

Egészen elképesztő, de a 37 éves Luka Modric repíti ezt az együttest. Három csoportmeccsből kettőn is ő lett a mérkőzés embere. Ha valakire, akkor a jövőben rá továbbra is számíthat a kapitány.

Megkérdőjelezhetetlen, hogy ott legyen a kezdőben ezúttal is. Viszont neki és Lovrennek vigyáznia kell, ha sárgát kapnak, akkor ki kell hagyniuk a negyeddöntőt. Ami meg még nem is biztos.

Dalic megerősítette, hogy mindenki egészséges a csapatában. Még Nikola Vlasic is, aki az első körben sérült meg.

Kérdés, hogy megint összeáll-e a Livaja – Kramaric – Perisic hármas, esetleg Dalic vált? A keretben ott van az említett Vlasic, Pasalic, valamint Mislav Orsic, Bruno Petkovic, esetleg Ante Budimir, aki még szóhoz sem jutott…

Várhatóan maximum itt lesz bármiféle változás. A középpálya, a védelem és a kapusposzt változatlan marad.

Az eredeti keret:

Kapusok: Dominik Livaković, Ivica Ivušić, Ivo Grbić

Védők: Domagoj Vida, Dejan Lovren, Borna Barišić, Josip Juranović, Joško Gvardiol, Borna Sosa, Josip Stanišić, Martin Erlić, Josip Šutalo

Középpályások: Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Mario Pasalić, Nikola Vlašić, Lovro Majer, Kristijan Jakić, Luka Sučić

Támadók: Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Mislav Oršić, Ante Budimir, Marko Livaja

A várható kezdőcsapat:

Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Brozovic, Modric, Kovacic – Kramaric, Livaja, Perisic

Tippelde

Itt már nincs túlzottan könnyű meccs. Hollandia erre mondjuk rácáfolt, de Argentína csak megerősíti, amit írtam. Japán egy kemény, küzdős, hajtós csapat, akiknek ittléte meglepetés. Horvátországé kevésbé.

A japán kontrákra kell figyelnie a horvát védelemnek, akik eddig mindössze egy gólt kaptak, Japán viszont meglepheti őket. Szerintünk meg is fogja. Nem lennénk meglepve, ha hosszabbításba futnának a fiúk a meccsen, de nem az ikszre fogadunk, hanem arra, hogy mindkét csapat gólt fog majd szerezni a találkozón.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső