Spanyolország – Costa Rica: Fogadási Tippek és Világbajnokság Előzetes

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 22.
2022. november 23. szerda, 17:00 Al Thumama Stadium
Spanyolország
vs
Costa Rica

A legjobb fogadóirodák szerintünk:

Luis Enrique egy elég makacs edző, ezt már tudják az ország drukkerei is. Vagyis, ők hamarabb tudták meg, mint bárki más a világon. Ragaszkodik az embereihez, ragaszkodik az elképzeléseihez, és nagyon úgy tűnik, hogy ragaszkodik korábbi csapatának játékosaihoz. Majd később kifejtem, mire gondoltam.

Spanyolország is megkezdi a szereplését a világbajnokságon, méghozzá a csoport – elméletileg – leggyengébb ellenfele ellenében. A győzelem kötelező, de ez a spanyol csapat, ellentétben mondjuk a tíz évvel ezelőtti győzteshez képest – több sebből is vérzik. A La Furia Roja egy jó ideje küszködik bizonyos posztokkal, ez most sincs másképp, Luis Enrique makacssága pedig könnyen lehet, hogy szakadékba juttatja a spanyol csapatot. Közben pedig benne van az is, hogy 12 év után ismét győzelemnek örülhetnek majd a dél-nyugat-európaiak.

Costa Ricáról kevés szó esett eddig. Szinte soha nem beszéltünk róluk, pedig lenne mit. Kis országként folyamatosan most már kikeverednek a VB-re, mondhatni, állandó vendégek lettek. Brazíliában negyeddöntősök voltak, négy évvel ezelőtt viszont kiestek a csoportból. És most is ez vár rájuk, ha a csapatok ereje alapján döntünk.

Eddig nem született meglepetés a vb-n, itt lenne az ideje, ha valaki végre fityiszt mutatna a fogadóirodáknak. De Costa Rica képes lehet egy korábbi világbajnokot megverni?

A bukik szerint nem. Szinte semmit nem fizetnek a spanyol győzelemre, 1.14 most a szorzó. A döntetlen 8.00, van, ahol egy kicsit kevesebb, míg a közép-amerikaiak sikere egészen 23.00-ig felment.

Jöjjön a Spanyolország – Costa Rica találkozó!

Spanyolország

Az eredeti kerethez képest történt változás nemrégiben a spanyoloknál is. José Gaya, a Valencia védője utazott haza. Luis Enriquének pótolnia kellett a baloldali védőt, és egy szerintem nagyon meglepő húzással állt elő: Alejandro Baldét hívta be, aki a Barcánál idén kezdte el beverekedni magát a kezdőcsapatba, de oda is inkább azért, mert a védelemből sorra estek ki a játékosok, miközben Jordi Alba egyfajta kegyvesztetté vált. Ennek ellenére ő is itt van. Sokat támadták azzal a kapitányt, hogy a szíve kissé hazafelé húz, a Barcelonából ismét nyolc játékost hívott be, miközben azért lehetett volna válogatni a balbekkek közül.

Továbbra is hiányolom Nachot, de ez legyen az én bajom, egyébként nem én vagyok az egyedüli, aki a Real Madrid mindenesét hiányolja, annak ellenére, hogy egyébként sokat nem lépett pályára az idei szezonban. No mindegy…

Spanyolországtól a szurkolók sokat várnak, a tavalyi EB-elődöntő, valamint a Nemzetek Ligája-finálé után most már egy címet szeretnének. A bukik azt mondják, legalábbis egy részük, hogy Spanyolország az ötödik legerősebb csapat, mi azonban fenntartásokkal kezeljük ezt. Spanyolország ugyanis a támadó szekcióban nem túl erős, és az is nagy kérdés, hogy a rengeteg fiatal milyen állapotban lesz, mennyire tudják levetkőzni, hogy ez egy VB, mennyire tudnak tudásukhoz mérten futballozni.

Pedri és Gavi ösztönös zsenik, Ansu Fati úgyszintén, de utóbbi sokat volt sérült, a Barcában is csak epizódszereplő, mégis a keret tagja. Befejező csatár tekintetében sem állnak jól, hiszen van egy Morata a keretben, és kábé ennyi. Igen, Nico Williams is tud csatárt játszani. Miközben Iago Aspas és Borja Iglesias otthon maradt. Klubváltása és balhéja miatt Raúl de Tomás is lemaradt, pedig ő nagyon szeretett volna itt lenni. De mivel az egész ősszel nem léphetett pályára, így nem volt esélye.

Spanyolország Jordánia ellen mérkőzött, a csapatot pedig a fiatalok repítették, mivel betalált Ansu Fati, Gavi és Nico Williams is. Akinek ez volt az első meccse, és rögtön az első gólja. Látva, hogy milyen támadók vannak még a keretben (van, aki keveset játszik, van, aki most tért vissza sérülésből), jó esélye van az Athletic Bilbao fiataljának, hogy a kezdőbe kerüljön.

A teljes keret:

Kapusok: Unai Simon (Athletic Bilbao), Robert Sanchez (Brighton), David Raya (Brentford)

Védők: Cesar Azpilicueta (Chelsea), Dani Carvajal (Real Madrid), Eric Garcia (FC Barcelona), Hugo Guillamon (Valencia), Pau Torres (Villarreal), Aymeric Laporte (Manchester City), Jordi Alba (FC Barcelona), Jose Gaya (Valencia)

Középpályások: Sergio Busquets (FC Barcelona), Rodri Hernandez (Manchester City), Gavi (FC Barcelona), Carlos Soler (Paris Saint-Germain), Marcos Llorente (Atlético Madrid), Pedri Gonzalez (FC Barcelona), Koke Resurreccion (Atlético Madrid)

Támadók: Ferran Torres (FC Barcelona), Nico Williams (Athletic Bilbao), Yeremi Pino (Villarreal), Alvaro Morata (Atlético Madrid), Marco Asensio (Real Madrid), Pablo Sarabia (Paris Saint-Germain), Dani Olmo (RB Leipzig), Ansu Fati (FC Barcelona)

A várható kezdőcsapat:

U. Simon – Carvajal, P. Torres, Laporte, J. Alba – Gavi, Busquets, Pedri – F. Torres, Morata, N. Williams

Egymás elleni meccsek:

Spanyolország nem találkozott még tétmeccsen Costa Ricával, azonban a felkészülésük során háromszor is megmérkőztek egymással. Először 2011-ben, amikor egy gólgazdag találkozón 2-2-re végeztek (Brenes és Campbell góljával már 2-0-ra mentek a hazaiak, aztán a David Silva – David Villa kettős megmentette a csapat becsületét). Érdekesség, hogy Joel Campbell még most is a válogatott tagja Costa Ricában, akkor 19 éves volt.

Két évvel később már a spanyolok nyertek, 2-1 lett az a meccs (Paco Alcacer és Fabregas, illetve Venegas találtak be a hálóba), az utolsó meccsüket pedig fölényesen nyerte meg az esélyesebb spanyol csapat, 5-0 lett az eredmény, itt már olyan játékosok is a hálóba találtak, akik ma is a keret tagjai. Jordi Albára és Alvaro Moratára gondolok, mellettük Andrés Iniesta és David Silva szerezték a gólokat, utóbbi duplázni tudott.

Előző meccs eredménye
2017.11.11.Barátságos Mérkőzés
spanyolország
5:0
costa rica
Barátságos Mérkőzés
2015.06.11.Barátságos Mérkőzés
spanyolország
2:1
costa rica
Barátságos Mérkőzés
2011.11.15.Barátságos Mérkőzés
costa rica
2:2
spanyolország
Barátságos Mérkőzés
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Costa Rica

Costa Rica a csoport legesélytelenebb csapataként vág neki a tornának. Vagy nem? 2014-ben negyeddöntőig jutottak, mondjuk akkor nem egy ennyire erős csoportba kerültek. És hát a costa ricai csapat nem tudja úgy szállítani a tehetségeket, mint egy európai válogatott, egy nagy ország. Ott van Izland, ahogy az a generáció kiöregedett, Izland is visszaesett.

És ebben a keretben is vannak veterán játékosok, mint mondjuk Keylor Navas vagy Bryan Ruiz, akik már a visszavonulás közelében vannak. Előbbi 35, utóbbi 37.

Lényegében a rutin csap össze a fiatalsággal, ha azt vesszük, hogy a fent említett két játékoson kívül az idősebbek közé tartozik még Bryan Oviedo, Oscar Duarte, Kendall Waston, Celso Borges és Johan Venegas is.

A legfontosabb, hogy a csapat tudja a tempót tartani. Mesterük várhatóan 4-3-3-as összeállításban küldi majd őket pályára, ami könnyen alakul át 4-5-1-es felállássá.

A stabil védekezés mellett a fiatal titánokban bízhatnak, akik majd megfutják a spanyolokat, ilyen például Jewisson Bennette, akiről korábban már írtunk. És aki korántsem biztos, hogy a kezdőbe kerül.

Sok függ Keylor teljesítményétől, a PSG kapusa idén bajnoki meccsen még nem is lépett pályára, nemrégiben pedig sérült volt, így kérdéses, milyen formában lesz.

Costa Rica Nigéria ellen 2-0-ra nyert másfél hete, góljaikat Oscar Duarte és Kendall Waston szerezték.

Nincs sérült a keretben, ez egy kicsit segít Luis Fernando Suárez csapatán.

A teljes keret:

Kapusok: Keylor Navas (Paris Saint-Germain), Esteban Alvarado (Herediano), Patrick Sequeira (CD Lugo)

Védők: Francisco Calvo (Konyaspor), Juan Pablo Vargas(Millonarios FC), Kendall Waston (Saprissa), Oscar Duarte (Al-Wehda), Daniel Chacon (Colorado Rapids), Keysher Fuller (Herediano), Carlos Martinez (San Carlos), Bryan Oviedo (Real Salt Lake), Ronald Matarrita (Cincinnati)

Középpályások: Yeltsin Tejeda (Herediano), Celso Borges (Alajuelense), Youstin Salas (Saprissa), Roan Wilson (Grecia), Gerson Torres (Herediano), Douglas Lopez (Herediano) Jewisson Bennette (Sunderland), Alvaro Zamora (Saprissa), Anthony Hernandez (Puntarenas FC), Brandon Aguilera (Nottingham Forest), Bryan Ruiz (Alajuelense)

Támadók: Joel Campbell (Leon), Anthony Contreras (Herediano) Johan Venegas (Alajuelense)

A várható kezdőcsapat:

Navas – Martínez, Calvo, Duarte, Oviedo – Tejeda, Torres, Ruiz – Borges, Contreras, Campbell

Tippelde

Kellemetlen futballra számíthatnak a spanyolok, kemény védekezésre, némi kontrára, de összességében egy defenzív csapatra. A meccs az első gólig lesz nehéz, utána Costa Ricának már ki kell lépni a komfortzónájából, ami viszont megint csak a spanyoloknak kedvezhet.

Összességében egy jó meccset várunk, gólokkal karöltve. De csak az egyik csapat részéről.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső