Carlos Kaiser: A Futballvilág Legnagyobb Szélhámosa

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2024 február 09.
Kaiser a világfutball egyik legikonikusabb karaktere. Csak egy problémája volt: A labda.

Ez a mondat a Carlos Kaiserről szóló dokumentumfilm előzetesében szerepel, és remekül példázza, ki is volt Carlos Kaiser. Egy elbűvölő szélhámos, akiről sokan még talán nem is hallottak, pedig a 70-es, 80-as évek meghatározó „futballistája” volt anno Brazíliában.

De ki is ő, és miért tartják a világ egyik legnagyobb szélhámosának?

Az ifjú Carlos

Carlos Henrique Raposo 1963. április 2-án született Porto Alegrében. Nevelőszülei a sport felé terelték, és a kis Carlos nem is volt annyira ügyetlen. Több csapatot megjárt ifista korában, a kor addigi nagyjainak utánpótlásműhelyében, a Botafogonál és a Corinthiansnál is járt. Ám annyira mégsem volt tehetséges, így 16 évesen elküldték. Úgy tűnt, nem lesz belőle profi futballista, amikor a mexikói Puebla esélyt adott neki, de azzal sem tudott élni. Közben elveszítette a nevelőszüleit, és elfordult a sporttól.

Ám a brazil futballisták akkortájt – is – nagy lábon éltek, igazi rocksztárnak számítottak, akiket félistenként tiszteltek Rio de Janeiro legnagyobb klubaiban. Ez pedig megtetszett Kaisernek.

Carlos Kaiser felemelkedése

Az már kiderült számára – és számunkra is -, hogy Carlos Kaiser nem volt jó futballista. Viszont elképesztő dumája volt, ami összehozott neki egy 26 éves karriert. Nőket, bulikat, drogot, pénzt, amit csak akart.

Miután remek beszélője volt, könnyedén tudott barátkozni, és a kor akkori legnagyobbjait az ujja köré csavarta. Így lett a barátja a brazil válogatott több kulcsembere, Bebeto, Renato Gaucho vagy Branco.

Egy ideig egyébként Renato Gauchonak adta ki magát, annyira hasonlított a sztárra. Ezt kihasználva belógott a klubokba, ahol nőket szedett fel. De ő ennyivel nem érte be, főleg, miután megismerte az igazi Renato Gauchot és a többieket.

Eladta magát, mint futballista, és a dumájának köszönhetően össze is hozott egy szerződést a Flamengonál. Nagyon hamar kiderült, hogy alkalmatlan a profi futballra, szerződést bontottak vele, de ez a rövid idő egy igazi nagycsapatnál remek referenciát jelentett a „csatárnak”.

És mivel akkortájt internet még nem volt, a lebukás veszélyétől sem nagyon kellett tartania.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A taktika

Carlos Kaiser taktikája – nehéz ezt tervnek nevezni – egyszerű volt: Ahogy megérkezett egy csapathoz (és egyébként a lebukást elkerülendő sehol sem töltött egy évnél többet), az első edzésen sérülést szimulált. Ma már egy NB2-es csapatorvos is azonnal le tudná buktatni, hála a kor technikai vívmányainak, akkoriban ez igencsak nehézkes lett volna.

Volt idő, amikor Kaiser az ifistákat fizette le, hogy az edzéseken ne bánjanak vele kesztyűs kézzel, hátha tényleg megsérül.

Annyira jól improvizált, annyira jól manipulálta a környezetét, hogy valahogy mindig kibújt a szorult helyzetekből.

Történt egyszer, hogy eladta magát Európába, a francia másodosztályban szereplő Ajaccio csapatához igazolt. A szurkolók csak miatta látogattak ki az edzésre, mivel akkoriban ritka volt a brazil légiós, mint a fehér holló. Carlos Kaiser – hogy ne lássák, mennyire ügyetlen a labdával – az összes edzéshez kikészített labdát kirúgta a nézők közé, közben a mezét csókolgatta, a drukkerek bevették az átverést, az edző pedig kénytelen volt fizikai tréninget tartani labda híján.

Kaiser és a maffia

Voltak igazán húzós esetek Kaiser karrierje során, ám a legveszélyesebb az volt, amikor Brazília egyik legnagyobb maffiavezérét verte át. A Bangu csapata igazolta le Kaisert a 90-es évek elején, aminek elnöke az a Castor de Andrade volt, akit az ország egyik legveszélyesebb emberének tartottak. Persze Kaiser őt is manipulálta, összebarátkozott vele, így minden a megszokott mederben zajlott. Egészen addig, míg Andrade nem szólt a vezetőedzőnek, hogy most már látni akarja a pályán az első számú gólvágóját.

Az első számó gólvágó épp alkoholmámorban úszott egy nightclubban, az edző hajnali négykor érte el, és mondta meg neki, hogy másnap játszania kell.

Kaiser leült a kispadra, gyötörte a másnaposság, a kialvatlanság, a hőség, meg a tudat, hogy egyébként nem tud focizni.

Tíz perc alatt kétgólos hátrányba került a csapata, így Andrade walkie-talkie-n jelezte a mesternek, ideje melegíteni küldeni Kaisert. Aki még innen is ki tudta vágni magát. Az ellenfél szurkolói előtt melegített be, akik persze szidalmazták őt. Több sem kellett a csalónak, átugrott a kerítésen és összeverekedett velük, még azelőtt piros lapot kapva, hogy egyáltalán beállt volna.

Az elnök persze nagyon ideges volt, egészen addig, amíg Kaiser el nem kamuzta neki: Őt – vagyis az elnököt – szidták, ezt pedig nem hagyhatta, mivel apjaként szereti Andradét.

Andrade szerződéshosszabbítást és dupla fizetést ajánlott…

Végszó

Carlos Kaiser visszavonulása után is rivaldafényben maradt, könyv jelent meg róla és film is készült. A film rendezője azt nyilatkozta, az első napokban nem tudták, mit hihetnek neki el, és mit nem. Az edzőteremben, ahol akkor személyi edzőként dolgozott, délelőtt és délután is dolgozott egy lánnyal, később kiderült, hogy mindkettőt eljegyezte, de persze egymásról nem tudnak.

A vér tehát nem válik vízzé…

megosztás
A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső