Óriások, Akik Megjárták a Másodosztályt – I. Rész

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2024 február 09.

Hajlamosak vagyunk egy adott futballbajnokságnak általában csak a tetejét vizsgálni, hiszen a sportág legizgalmasabb része az, amikor egy csapat megnyeri a bajnokságot. Vagy legalább küzd érte. Pedig a tabella másik végén legalább akkora drámák szoktak lenni, ha nem még nagyobbak.

Vannak csapatok, akik már hozzá vannak szokva ahhoz, hogy néha a másodosztályból kell visszamászniuk a legjobbak közé, de néhány csapat életében elképzelhetetlennek tűnik, hogy kiessenek az élvonalból. Most biztos rengeteg csapat fut át a fejeken, kik nélkül elképzelhetetlen a Premier League? Liverpool, Man City és Man United? Chelsea vagy Arsenal? És a spanyol? Milyen lenne a LaLiga a Real Madrid vagy a Barcelona nélkül?

Ezek olyan elképzelhetetlennek tűnnek, hogy igazából nem is tudjuk elképzelni. Pedig a múltban többször fordult elő, hogy a nagycsapatoknak búcsúzniuk kellett. Ma őket gyűjtöttük egy csokorba.

Liverpool (1895, 1904, 1954)

Kétségtelen, hogy a Liverpool a labdarúgás egyik legnagyobb klubja. A Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató együttes – amely az idény végén új edzőt kell, hogy keressen magának, miután Jürgen Klopp bejelentette a távozását – a második legsikeresebb együttes az angol futballban, 19 alkalommal nyerték meg a bajnokságot, hatszor a Bajnokok Ligáját. Azonban voltak igazán nehéz szezonok is a számukra.

A klub 1895-ben és 1904-ben úgy esett ki, hogy az azt követő évben azonnal visszajutottak a legjobbak közé. Viszont 1954-ben ez nem sikerült, a kiesést követően még nyolc évig voltak a második vonalban.

Öröm az ürömben, hogy a klubhoz 1959-ben megérkezett Bill Shankly, aki az 1961/1962-es idényben visszavezette a vörösöket az élvonalba, ezt pedig három bajnoki cím, két FA Kupa-győzelem és egy UEFA Kupa-siker következett vele.

Bayern München (1955)

Egy fiatal müncheni szurkoló számára elképzelhetetlen, hogy a kedvencei egykoron megjárták a másodosztályt. A Bayern München dominálja a Bundesligát, miközben Európában is szép sikereket képesek elérni. Lehet, hogy Thomas Tuchelék ebben az évben megtapasztalják, milyen nem bajnokságot nyerni, ami katasztrófával érne fel a 33-szoros bajnoknak. A legutóbbi tíz évben nem találtak legyőzőre, és bár tavaly is nagyon rezgett a léc, végül összejött a salátástál.

Volt idő azonban, amikor más miatt kellett aggódniuk. 1955-ben az Oberliga Süd – (a nyugatnémet élvonal) 30 meccséből 6-ot nyertek meg. Sokáig nem tartott a száműzetésük, rögtön a kiesést követően visszajutottak.

Amikor a Bundesliga megalakult 1963-ban, a múltban elért eredmények alapján a Bayern München nem került be a legjobbak közé – többek között a kiesés miatt -, majd 1965-ben jött egy olyan tehetséges csapat, amelyben bizonyos Franz Beckenbauer és Gerd Müller is szerepet kapott. A többit pedig már tudjuk…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Manchester United (1894, 1922, 1931, 1937, 1974)

A mostani MU-szurkolók lelkiállapota nem annyira tér el a múltban élt drukkerektől. Ők is megjárták a fentet és a lentet egyaránt, mint a mostani együttes. Erik ten Hag vezetésével úgy tűnt, a csapat kilábal az évek óta tartó szenvedésből, úgy tűnt, ő lesz, aki betölti a Sir Alex Ferguson után maradt űrt. A második szezonja viszont nem annyira dicsőséges a hollandnak, mint az első.

Na most a múltban a Manchester United épp így szerepelt. A hatalmas múltra visszatekintő együttes büszkélkedhet a legtöbb bajnoki címmel (20), ennek ellenére ötször is elbúcsúztak a legjobbak közül.

Az első kiesésük még 1894-ben volt, amikor még nem is ezen a néven szerepeltek (hanem Newton Heath volt a csapatnév). Az utolsóra pedig 1974-ben került sor, miután Sir Matt Busby 1969-ben lemondott, az együttes hanyatlásnak indult. 1972/1973-ban is rezgett a léc, de akkor még megúszták a kiesést.

A másodosztályban egy szezont töltöttek, szurkolóik pedig kitartottak mellettük, az átlagos nézőszám majdnem 48 ezer fő volt a hazai meccseken.

AC Milan (1980, 1982)

Nem minden kiesés a pályán dől el, ezt már a modern futballból is tudjuk, emlékezzünk csak a calciopolira, ami után a Juventust kizárták. Egyébként róluk is lesz szó később…

Bár lényegében a két esetet, a Milanét és a Juventusét, össze is lehetne boronálni. A rossoneri 1979/1980-ban a Serie A harmadik helyén végzett, azonban a kirobbanó Totonero bundabotrányban vastagon benne voltak, és így kieséssel sújtották őket. Az akkori elnök, Felice Colombo hatéves eltiltást kapott, mivel Enrico Albertosival és Giorgio Marinivel azon dolgoztak, hogy megbundázzanak egy Lazio elleni mérkőzést.

A következő szezonban sikerült visszajutniuk, de ezután megint azonnal kiestek egy komikus hibának köszönhetően, ami egy másik pályán történt…

A következő részben még öt csapat kiesését/kieséseit elevenítjük fel.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső