Óriások, Akik Megjárták a Másodosztályt – II. Rész

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2024 február 09.

Az előző részben négy csapatról beszéltünk, akik a mai modern futball meghatározó szereplői, a múltban mégis a másodosztályban találkozhattunk velük. Vagy hát szüleink meg nagyszüleink.

A mostani részben következik öt másik együttes, többségük kiesésére pedig már a fiatalabb korosztály is emlékezhet.

Juventus (2006)

Nehéz lenne nagyobb és sikeresebb csapatot mondani Olaszországban a Juventusnál. A torinóiak összesen 36-szor nyerték meg a legmagasabb osztályt, sikereket értek el a hazai és nemzetközi kupaporondon egyaránt. Ám sokak számára mégis a 2006-os botrányukkal maradtak emlékezetesek.

A Juventus teljesítménye egyszer sem volt annyira gyenge, hogy kiessenek, mégis megjárták a Serie B-t. A kirobbanó calciopoli-botrány főszereplői voltak, kiderült, hogy több csapat – a Juvéval és Luciano Moggi igazgatóval az élen – a bírókat befolyásolták a meccsek előtt. A Juventust megfosztották a 2004/2005-ös, valamint a 2005/2006-os bajnoki címétől, és visszasorolták őket a másodosztályba.

Olyan játékosok távoztak akkor, mint Patrick Vieira, Fabio Cannavaro vagy Zlatan Ibrahimovic, de a hűséges játékosok (Alessandro Del Piero, Pavel Nedved, Gigi Buffon) segítségével a Serie B-ben töltött idő rövidre sikeredett…

River Plate (2011)

Bár az európaiak kevés figyelmet fordítanak a dél-amerikai labdarúgásra, a River Plate csapatát azt hiszem senkinek sem kell bemutatni. Az argentin futball megkerülhetetlen szereplőiről van szó, akik 38-szoros bajnoknak mondhatják magukat. Az 1901-ben alapított klubbal sosem fordult elő 2011-ig, hogy kiessenek, de az az idény annyira borzasztó volt, hogy megtörtént a szurkolók rémálma. A kiesés elkerülése érdekében a bajnokság utolsó fordulójában kétgólos győzelemre volt szükségük, de csak döntetlent értek el. A szurkolók persze nem bírták ki, és megszállták a pályát. A balhét a 2000 rendőr sem tudta megfékezni, vízágyút vetettek be, és legalább 25 ember megsérült.

Azóta már minden visszaállt a rendes kerékvágásba, David Trezeguet egy év után feljutáshoz segítette a csapatot, nem sokkal később pedig ismét Argentína élére állt a nagy múlttal rendelkező gárda.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Corinthians (2007)

Az idei bajnokság tartogatott nagy meglepetést, Pelé és Neymar Jr. nevelőegyesülete, a Santos búcsúzott el a brazil élvonaltól. Ez talán még nagyobb szégyen, mint ami 2007-ben a Corinthians csapatával történt. Bár a végeredmény ugyanaz lett…

A csapat 94 év után először estek ki, ami azért is volt meglepő, mert két évvel azelőtt még bajnokságot nyertek. A Grémio elleni 1-1-es döntetlen megpecsételte a sorsukat. Sok időt nem töltöttek a másodosztályban, 2009-ben bajnokok lettek, azóta pedig már maguk mögött hagyták ezt az időszakot, bajnokok lettek 2011-ben, 2015-ben és 2017-ben is.

Glasgow Rangers (2012)

Nem csak gyenge teljesítmény és csalás lehet az oka annak, ha egy csapat kiesik az élvonalból. A Glasgow Rangersnél ezt pontosan tudják. A skót labdarúgás egyik legsikeresebb klubja 2012-ben került pénzügyi lejtőre, hónapokon át tartó zűrzavar végén a csapatot kizárták az élvonalból. A klub ellen csődeljárást és felszámolást indítottak, majd lényegében a semmiből kellett mindent újra felépíteniük.

A Rangers nem egyszerűen a másodosztályba csúszott vissza, hanem a negyedik ligába. Ott aztán nem tétlenkedtek sokat, azonnal megnyerték, ahogy a harmadosztályt is, később pedig két másodosztályú év után visszatértek a Premiershipbe, sőt azóta már bajnoki címet is ünnepelhettek az élvonalban.

Olympique Marseille (1959, 1994)

Hiába uralja a francia futballt most már több mint egy évtizede a PSG, továbbra is csak egy csapat van, amely Bajnokok Ligáját tudott nyerni: a Marseille. Az OM emellett kilenc bajnoki címet szerzett, és az egyik legfanatikusabb szurkolótáborral rendelkeznek, ami miatt sokan még mindig őket tartják a francia futball legnagyobb szereplőjének.

Ennek ellenére történelmük során kétszer is kiestek. Az első 1959-ben történt, és után jó ideig a másodosztályban ragadtak.

A másodikra 1994-ben került sor, amikor a korábbi elnök, Bernard Tapie, botránya következtében estek ki. A L’affaire-nek nevezett botrány az elnök, a technikai igazgató és egy játékos, Jean-Jacques Eydelie által robbant ki. Az OM öt nappal az AC Milan elleni BL-döntő előtt a Valenciennes csapata ellen játszottak a bajnokságban. Eydelie állítólag felhívta a Valenciennes játékosát telefonon, és megvesztegette. Tapie félelme az volt, hogy játékosai megsérülnek a Valenciennes ellen, és így nem tudnak játszani a BL-döntőben. Ezért azt kérték a pénzért cserébe, hogy a Valenciennes futballistái vegyenek vissza, és ne küzdjenek teljes erővel.

Az ügy felgöngyölítése után a szövetségben döntöttek: Az OM nem indulhatott a következő Bajnokok Ligájában, valamint száműzték őket a másodosztályba…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső