A Legizgalmasabb Angol – Olasz Rangadók a Múltból

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2023 június 09.

Szerdán már rendeztek egy kupadöntőt, ahol egy angol és egy olasz csapat feszült egymásnak, az Európa-konferencialiga fináléjában a West Ham United 2-1-re megverte a Fiorentinát. Nem ez a rangadó az egyetlen, amelyet a héten rendeznek. Szombaton jön a BL-döntő, és ennek örömére összeszedtünk öt olyan kupadöntőt, amelyen angol és olasz csapatok küzdöttek a trófeáért. Nem az alapján állítottuk össze a sorrendet, hogy melyik volt a legjobb ezek közül, hanem időrendben fogunk haladni.

1.: Liverpool – Roma (1984, BEK)

Eddig négy olyan BL-döntőre (vagy BEK-döntőre) került sor, ahol olasz és angol csapatok játszottak egymás ellen. Az 1984-es Liverpool – AS Roma volt az első ezek közül. Halkan teszem hozzá, mind a négyszer a Liverpool volt az angol fél.

A mérkőzésen az olaszok számítottak favoritnak, méghozzá azért, mert hazai pályán, a Stadio Olimpicoban játszhattak. Az első félidőben viszont az angolok kerültek előnybe, miután Phil Neal góljával megszerezték a vezetést. Még a szünet előtt jött az egyenlítés, Roberto Pruzzoval nem tudtak mit kezdeni a vörösök védői.

Ezt követően több gól nem esett, így jöhetett a tizenegyespárbaj, melynek hőse Bruce Grobbelaar volt. A zimbabwei a gólvonalon való táncával szédítette meg az ellenfeleket, olyannyira, hogy Francesco Graziani hibázott is. A mindent eldöntő tizenegyest Alan Kennedy vágta a kapuba.

Apró megjegyzés még a meccsel kapcsolatban: Két évvel később az olasz klub elnöke, Dino Viola 50.000 fontot adott a Dundee United elleni elődöntő játékvezetőjének, hogy számukra kedvezően alakuljanak az események. Emiatt ki is zárták őket…

2.: Liverpool – Juventus (1985, BEK)

Egy esztendővel a római győzelem után a Liverpool ismét sikeresen lavírozott el a Bajnokok Ligája elődjének számító Bajnokcsapatok Európa Kupájának fináléjáig, amit a Juventus ellen játszottak. És amely nem a pályán történtek miatt maradt meg az emberekben.

A helyszín Belgium volt, a brüsszeli Heysel Stadion, ami az 1930-as megnyitása óta csak minimális felújításon és karbantartáson esett át, így nagyon rossz állapotban volt.

A mérkőzésre kilátogató angol és olasz szurkolók a kezdés előtt már egymást hergelték, melynek az lett az eredménye, hogy az angolok betörtek az olasz szektorba. A Juventus szurkolói menekülni kezdtek, de a megterhelés miatt a szektor oldalfala megadta magát, és a nézőkre dőlt, összesen 39 ember halálát okozva ezzel.

Ennek ellenére a döntőt lejátszották, Michel Platini góljával a Juventus győzött, de ez ott és akkor nem sok embert érdekelt…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

3.: Arsenal – Parma (1994, KEK)

A Kupagyőztesek Európa Kupájának 1993/1994-es kiírásában futott össze a jobb sorsa érdemes, azóta a másodosztályban küzdő Parma, és az Arsenal, amely a mai napig meghatározó tagja a Premier League-nek.

Alapból lehet, hogy az angolok lettek volna az esélyesek, de négy meghatározó játékosuk nélkül kellett, hogy Dániába utazzanak. Eltiltás miatt hiányzott Ian Wright, sérült volt Martin Keown, John Jensen és David Hillier.

A másik oldalon közben olyan sztárok várták őket, mint Gianfranco Zola, Faustino Asprilla vagy Tomas Brolin.

Az esélyek ellenére az Arsenal 1-0-ra győzni tudott, Alan Smith bombagóljával, amelyet 20 perccel a lefújás előtt szerzett. Ezt követően a csapat már ki sem mozdult a saját térfeléről, a Parma teljesen beszorította őket. Ennek ellenére David Seaman lehozta kapott gól nélkül a meccset.

4.: Liverpool – AC Milan (2005, BL)

Minden idők talán legjobb BL-döntőjét 2005-ben játszották, a helyszín pedig akkor is Isztambul volt. A Liverpool húsz év után tudott újra kupadöntőig menetelni, egy félidő után azonban 0-3-at mutatott az eredményjelző, az olaszok átrohantak a döbbent és tehetetlen angolokon. Paolo Maldini gólja után Hernán Crespo talált be kétszer.

A legtöbben itt feladták volna, de a Pool nem így tett. Egy sokkal összeszedettebb és jobb Pool lépett pályára a második félidőben, Rafa Benitez védő helyett középpályást küldött be, ennek pedig meg is lett az eredménye.

Steven Gerrard kezdte meg a zárkózást, majd Vladimir Smicer nem sokkal később újfent szépített. Az egyenlítés Xabi Alonso nevéhez fűződött, a spanyol egy kihagyott tizenegyes kipattanóját vágta be.

Több gól már nem esett, a tizenegyespárbajban pedig a mentálisan élesebb angolok győztek, és bemutatták a kupadöntők talán legnagyobb fordítását.

5.: Liverpool – AC Milan (2007, BL)

Két évvel később ugyanez a két csapat találkozott a legrangosabb európai kupa döntőjében, a helyszín pedig ezúttal a görög főváros, Athén volt.

Az elődhöz nem ért fel ez a mérkőzés, de azért még emlékezetes maradt sokak számára. Például Filippo Inzaghinak, akinek két góljával sikerült 2-1-re győzni. A másik oldalon Dirk Kuyt talált a hálóba.

A szombati meccs nem biztos, hogy felfér majd erre a listára, a sportfogadás szakértőinek szorzói alapján sima City-győzelemre lehet számítani. De azért jól gondoljuk meg, kire tippelünk szombaton este…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső