A magyar vízilabda legjobbjai közé írták be magukat 2016-ban a hölgyek

Olvasd el 5 perc alatt szerző a SportfogadásOnline csapata 2021 június 23.

A magyar női vízilabda-válogatott „fekete lóként” utazott a 2016-os, belgrádi Európa-bajnokságra. A csapat pedig végül szépen keretbe foglalta a tornát: csoportmeccsen még kikapott Hollandiától, attól az együttestől, amelyet a döntőben már legyőzött. A 15 éve nem látott sikerhez kellett a „Csernus-pofonok” is.

A magyar nőivízilabda történet

Sportpszichológia. Olyan szóösszetétel, amely sokak számára furcsán hathat, pedig nemcsak létező, de borzasztóan fontos és hasznos területről van szó.

Lényegében arról van szó, hogy egy-egy szakember a pszichológia eszközeivel segíti, támogatja a versenysportolókat a jobb eredmények elérésében, egyúttal abban is, hogy megfelelő mentálisan állapotban tudjanak versenyezni, kiélezett helyzetben tudásuknak megfelelően teljesítsenek.

A vízilabda sikerekhez nem elég a szív

„Most használhatnék közhelyeket, hogy nagy szív, meg hatalmas küzdés, ám azt kell mondanom, nagyon szervezett volt a játékunk, még úgy is, hogy a két negyed végén adtunk egy-egy gólt ajándékba a hollandoknak. Nem törtünk össze, így is meg tudtuk fordítani a meccset, ami azt mutatja, mentálisan nagyon erősek vagyunk”

Bíró Attila

Nyilatkozta a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila a Nemzeti Sportnak, miután csapata a 2016-os Európa-bajnokság döntőjében Hollandiát 9-7-re legyőzve aranyérmet szerzett.

Bíró Attila ezen rövid válaszában két fontos pontra mutatott rá: az egyik a taktikai felkészültség, szervezettség, illetve, hogy a hölgyekben bizony ott volt az tudás, amely szükséges egy Eb-arany eléréshez, míg a másik fontos pont a mentális terület, az emberi, lelki tényezők.

Csernus Imre is részese volt a magyar vízilabda sikernek

Maradjunk az utóbbi területnél. A magyar női vízilabda-válogatott lelki „támogatója” ugyanis nem más volt a felkészülés, és a Belgrádban rendezett torna során, mint Csernus Imre. Az ismert magyar pszichiátert a szövetségi kapitány még 2015 szeptemberében kereste meg a közös munka lehetőségével, a cél pedig már ekkor igen grandiózus volt: Európa-bajnoki aranyérem és kvalifikáció, a 2016-os riói olimpiára.

És bár Csernusnak mindössze három hónapja volt a munka elvégzésére, mégis elvállalta a felkérést. Mint a Recreation magazinnak a pszichiáter elárulta, egyszerűen azért mondott igent, mert érdeklik „azok a megméretések, amire sokan azt mondják, lehetetlen”.

Ezzel a „lehetetlen” felütéssel kezdődött a munka, amelynek egyik fő pontja az önbizalomhiány kezelése volt. „Igazából tök mindegy, hogy vízilabdázók vagy labdarúgók, kölykök vagy idősebbek, mindannyian hasonló célokat fogalmaznak meg. Mind ismertek akarnak lenni, olimpiai bajnokok, világbajnokok, Európa-bajnokok. Mindkét populáció sikert akar, éppen ezért a mentális folyamatok is ugyanazok. Az önbizalomhiány mindenhol jelentős szerepet játszik”.

mondta Csernus a Recreationnak

Önbizalom és hit

Az Európa-bajnokságra fekete lóként érkezett a női vízilabda-válogatott, amely rögtön az első csoportmérkőzésén 14-10-re kikapott Hollandiától. Innentől kezdve azonban nem volt megállás: 27 dobott gól Törökországnak, 25 Portugáliának, illetve Oroszország (11-10) és Görögország (9-6) legyőzése még a csoportmérkőzéseken. A kieséses szakaszban pedig előbb Franciaország (18-6), majd Olaszország (10-5) jött, hogy aztán a fináléban ismét Hollandia várja a magyar csapatot.

A döntőt követően Bíró Attila szövetségi kapitány arról beszélt, hogy abszolút pszichológiai győzelem volt a Hollandia ellen 9-7-re megnyert meccs. Abban pedig, hogy legyen önbizalom és hit, sokat segített Csernus Imre, aki ha kellett, sokkolta a lányokat, persze, ha arra volt szükség, finomabb módszerekhez is nyúlt.

Összeállít a női vízilabda válogatott

„Sokat köszönhetünk a pszichológusunknak, de az edzőváltás és az is jót tett, hogy mindenki beállt a sorba, ugyanazt akarta az egész csapat. A mostani teljesítmény eddig is benne volt az együttesben, de sajnos nem jött ki. Most minden adott volt ehhez”.

mondta Keszthelyi Rita

Míg Gangl Edina arról beszélt, biztos benne, hogy Csernus doki tud keményebb is lenni, de azért így is őszinte volt. „Ráérzett, hogy lehet ránk hatni” – fogalmazott a magyar együttes kapusa.

Ahhoz tehát, hogy magyar női vízilabda-válogatott 1991 (Athén) és 2001 (Budapest) után, 2016-ban Belgrádban is Eb-t nyerjen, bizony kellettek a „Csernus-pofonok”.

Felhasznált források:

sportfogadasonline.com
A Szerkesztőségről

Sokéves sportújságírói tapasztalattal rendelkező szakértői csapatunk mindig igyekszik a legérdekesebb hírekkel és elemzésekkel szolgálni a sportvilágból.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső